ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξαναχτυπά προκαλώντας την αντίδραση των φαρμακοποιών

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξαναχτυπά προκαλώντας την αντίδραση των φαρμακοποιών

ΠΦΣ: «Δεν διδάχτηκε τίποτε από τις εμπειρίες της υπουργικής του θητείας. Δυστυχώς»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την έντονη αντίδραση φαρμακοποιών αλλά και του θεσμικού τους συλλογικού οργάνου, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσε η αναφορά του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και  πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη στο News 24/7 88.6 fm και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, όπου ήταν προσκεκλημένος την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;».

Ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανέφερε ότι προβληματίστηκε για το εάν θα έπρεπε στο τίτλο του βιβλίου του να περιληφθεί ο όρος «μεταρρυθμίσεις» καθώς, όπως είπε ξέρει ότι «αυτή έννοια συκοφαντήθηκε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε ως το αναγκαίο κακό, το πικρό χάπι που θα έπρεπε να καταπιούμε. Επομένως ο κόσμος είναι σε μία απόσταση από την έννοια μεταρρύθμιση». Επειδή ωστόσο, όπως παραδέχτηκε δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς τον κόσμο, χωρίς τη λαϊκή στήριξη, «γι’ αυτό θα πρέπει τις μεταρρυθμίσεις να τις εξηγείς, πρέπει να τις πιστεύεις εσύ ο ίδιος, να τις κάνεις κτήμα σου και να εξηγείς σε κάθε λεπτομέρεια ποιο είναι το όφελος για τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες». Και θέλοντας προφανώς στη συνέχεια να εξηγήσει απέναντι σε ποιους είναι ανυπεράσπιστοι οι πολλοί Έλληνες αναφέρθηκε σ’ ένα συγκεκριμένο περιστατικό που του έτυχε.

«Προφανώς από τις μεταρρυθμίσεις κάποιοι χάνουν αλλά οι περισσότεροι κερδίζουν. Προχτές το βράδυ μου έστειλε από τη βόρεια Ελλάδα, δεν θέλω να πω πόλη κτλ, - δεν θέλω να καρφώσω την κοπέλα – μία νεαρή φαρμακοποιός 26 ετών, άτομο με ειδικές ανάγκες η οποία μου είπε ότι παρά τις δυσκολίες που είχε, κατόρθωσε, τελείωσε το σχολείο, πήγε στο Πανεπιστήμιο, τελείωσε τη Φαρμακευτική, ζει σε μία επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας και λόγω των ποσοστώσεων που υπάρχουν και τώρα για τους φαρμακοποιούς μου λέει- και δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα- ότι “τελείωσα κ. Χατζηδάκη τη Φαρμακευτική, με σπούδασαν οι γονείς μου, είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες και δεν μπορώ να δουλέψω. Απαγορεύεται να δουλέψω”. Υπάρχει κάθε μέρα ένα πεδίο για μεταρρυθμίσεις που δεν θα έρθει από τις συντεχνίες» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης θέτοντας ευθέως θέμα πληθυσμιακού κριτηρίου για τα φαρμακεία. 

Άμεσα οι δηλώσεις αυτές έγιναν γνωστές μέσα από τα blogs των φαρμακοποιών και προκάλεσαν αντιδράσεις που έφτασαν σε ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που αναφέρει ότι «Οι διαχρονικές εμμονές και προκαταλήψεις  του κ. Χατζηδάκη προς τους φαρμακοποιούς, επανέρχονται περιοδικά για να μας πείσουν ότι δεν διδάχθηκε τίποτε από τις εμπειρίες της υπουργικής του θητείας. Δυστυχώς...»

Πριν την ανακοίνωση του ΠΦΣ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης ανήρτησε άρθρο του στο facebook με τίτλο «Ο λαϊκισμός και η τέχνη της εξαπάτησης» με το οποίο αναφέρεται στην ραδιοφωνική τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη, προσπαθώντας λέξη – λέξη να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα των όσων είπε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταλήγοντας στο ότι τελικά εστίασε την πολεμική του στις συντεχνίες παραγνωρίζοντας ότι ο λόγος του ΠΦΣ –στη συγκεκριμένη περίπτωση- ήταν λόγος στηριγμένος στην επιστημονική επιτροπή της βουλής και επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο άρθρο του ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρει τα εξής:


Ακούσαμε ραδιοφωνική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Χατζηδάκη, να περιγράφει ένα μήνυμα, λέει, που δέχτηκε από νέα φαρμακοποιό στη βόρεια Ελλάδα, η οποία του εξήγησε πως τη σπούδασαν οι γονείς της, έχει ειδικές ανάγκες και παραπονέθηκε πως ενώ τελείωσε τη φαρμακευτική δε μπορεί να δουλέψει, «απαγορεύεται να δουλέψει» … επειδή (υπονόησε) δεν υπάρχουν θέσεις για φαρμακεία.

 
Είπε, ο κ. Χατζηδάκης, λοιπόν, πως «να, υπάρχει κάθε μέρα ένα πεδίο για μεταρρυθμίσεις, που δε θα έρθει από τις συντεχνίες το αίτημα».

Ας δούμε, λοιπόν, καταρχήν τη φρασεολογία: «ειδικές ανάγκες», «με σπούδασαν οι γονείς μου», «απαγορεύεται να δουλέψω», «Συντεχνίες».
Φράσεις – κλειδιά, που χτυπάνε στην καρδιά του υποσυνείδητου του ανυποψίαστου ακροατή, που του κινούν το θυμικό και το συναίσθημα αντί να τον κάνουν να αναρωτηθεί για την ουσία του ζητήματος. Αυτό είναι στρατηγική, είναι και «τέχνη».

Αλλά, ας δούμε και την ουσία, μιας και αυτό είναι που πραγματικά έχει σημασία :

Ο κ.Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, υπουργός ανάπτυξης το 2014, με το δικό του νόμο, τον 4254/2014, ΦΕΚ Α85, 7-10-14, παράγραφος ΣΤ, υποπαράγραφος ΣΤ1, άρθρο 36, σημεία 5 και 6 (ναι , τόσο καλά τα θυμόμαστε όλα αυτά), επέτρεψε αφενός σε έναν φαρμακοποιό να έχει όσα φαρμακεία θέλει και αφετέρου κατάργησε τον περιορισμό που υπήρχε για κάθε 3 φαρμακοϋπάλληλους που εργάζονταν σε ένα να φαρμακείο να είναι υποχρεωτική και η πρόσληψη ενός μισθωτού φαρμακοποιού. 
Δηλαδή, έδωσε το δικαίωμα σε όσους είχαν κεφάλαιο να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία (πολυιδιοκτησία) , «κλείνοντας» κατά τον τρόπο αυτό τις θέσεις που ενδεχομένως θα λάμβαναν νέοι φαρμακοποιοί, όπως πχ η νέα συνάδελφος που ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο παράδειγμά του.
Παράλληλα, απέτρεψε την πρόσληψη νέων φαρμακοποιών σε ήδη λειτουργούντα μεγάλα φαρμακεία. Αυτά τα έκανε η «μεταρρύθμιση» του. Και τα αποδέχτηκε και εφάρμοσε φυσικά μια μερίδα των φαρμακοποιών, όχι των αδύναμων, αλλά των ήδη ισχυρών.

Αυτά τα δυο παραπάνω, που ο ίδιος νομοθέτησε, πιθανότατα να ήταν αρκετά για να μη μπορέσει να βρει δουλειά η νέα φαρμακοποιός που (ίσως) του απευθύνθηκε. 
Γιατί, θα μπορούσε (λέμε τώρα, μια απειροελάχιστη πιθανότητα) να έχει πάει και καμιά πολυεθνική, ή κάποιος μεγαλοχονδρέμπορος (είπαμε, παράδειγμα κάνουμε, στην τύχη) με το ίδιο ακριβώς αίτημα, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα ήταν μια «νέα κοπέλα με ειδικές ανάγκες που με κόπο τη σπούδασαν οι γονείς», σωστά;

Ναι, θα μου πείτε, τα λέω εγώ αυτά που είμαι «συντεχνία» …

Και όμως, τα έχει πει και, κοίτα να δεις, ποιος…

Α! Η επιστημονική επιτροπή της βουλής και επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας : 
*Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που υπέβαλε επί του νομοσχεδίου, το οποίο εν τέλει ψηφίστηκε ως Ν. 4254/2014. Στην έκθεση αυτή η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής προειδοποιώντας για τους επερχόμενους κινδύνους ένεκα των υπό ψήφιση ακόμη τότε ρυθμίσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων «Τέλος, σημειώνεται ότι, συμφώνως προς πάγια νοολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, (ΣτΕ 228/2014, 229/2014, ΘΠΔΔ, 2014, σελ. 35, 234/2014) «τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή µε την εμπορική εκμετάλλευση. Περαιτέρω, εκ του λόγου ότι τα διατιθέμενα στα φαρμακεία αγαθά, αναγκαία για τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση της ανθρώπινης υγείας, είναι ζωτικής σπουδαιότητας για το κοινωνικό σύνολο, υφίσταται έντονο κρατικό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση τόσο της ασκήσεως όσο και της προσβάσεως στο επάγγελμά του φαρμακοποιού, το οποίο συνδέεται αρρήκτως µε την προστασία της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων, και µάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας τους εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους σε ολόκληρη την Χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και µε ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού µε τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι µόνο στην άσκηση, αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμά του φαρμακοποιού προσώπων που συγκεντρώνουν, κατ’ αρχήν, τα νόµιµα προσόντα για την άσκησή του». Υπό το φως, επομένως, των ανωτέρω, θα έπρεπε µε ειδική αιτιολόγηση να προκύπτει σαφώς ότι διά της θέσπισης των ανωτέρω ρυθμίσεων εξασφαλίζεται η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε ολόκληρη την Χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και µε ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού µε τα αναγκαία φάρµακα.*

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται στους φαρμακοποιούς προκαλώντας της αντίδρασή τους. Έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Πριν μερικούς μήνες ανάρτηση του κ. Χατζηδάκη στο twitter με αφορμή μελέτη του ΚΕΠΕ για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς, πχ. στο βρεφικό γάλα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, είχε και πάλι ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών (δες εδώ).