NEA

Ένας χρόνος ΤΟΜΥ: Υποστελεχωμένες λειτουργούν 101 νέες δομές σε όλη τη χώρα

Ένας χρόνος ΤΟΜΥ: Υποστελεχωμένες λειτουργούν 101 νέες δομές σε όλη τη χώρα

Το προσωπικό που στελεχώνει τις υπάρχουσες ΤΟΜΥ ξεπερνά τα 800 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικοί κ.α), από τα οποία οι γιατροί των μονάδων είναι περίπου 500, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού. Σχεδιάζεται η παρουσία μίας Κινητής Μονάδας ΠΦΥ σε κάθε νομό τη στιγμή που είναι ασθενική η επάνδρωση των ΤΟΜΥ με γιατρούς και οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι για να καλύψουν τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα.

Πολύ λιγότερες από τις μισές Τοπικές Μονάδες Υγείας που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, τελικά λειτουργούν, καθώς ο στόχος ήταν η λειτουργία 239 ΤΟΜΥ μέχρι τα τέλη του 2017 και σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, μόλις 101 μονάδες Υγείας υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών, σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια εργασιών Ημερίδας που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ΠΦΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας –καθώς συμπληρώθηκαν12 μήνες από τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι «το πολιτικό σχέδιο για την Υγεία στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι  καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, υλοποίηση πολιτικών ισότητας στην Υγεία και ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης».

Στοίχημα εθνικής σημασίας η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ

Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προτάγματος του ΠΟΥ «Υγεία για όλους», επεσήμανε ότι ρόλο «κλειδί» καλείται να διαδραματίσει η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.  «Πρόκειται για ένα στοίχημα εθνικής σημασίας», τόνισε ο υπουργός, «το οποίο όσο και αν υπονομεύεται από τα συντεχνιακά συμφέροντα του χώρου και συναντά αντιξοότητες στα πρώτα του βήματα, έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει θετικά δείγματα ποιοτικής φροντίδας προς τον πολίτη».

Μία Κινητή Μονάδα ΠΦΥ σε κάθε νομό

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε επίσης ότι για την επαρκή και συστηματική φροντίδα υγείας του πληθυσμού που κατοικεί σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας,  έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει σε κάθε νομό τουλάχιστον μια Κινητή Μονάδα ΠΦΥ, την οποία θα στελεχώνει  ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα αποτελείται από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό κ.α.  Η ομάδα αυτή θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία της σε δημοτικά διαμερίσματα, που σήμερα  έχουν ελλιπή ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας. Η διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ έχει ήδη εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός «χώρος» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητά της. «Αυτό το Πρόγραμμα δεν αποτελεί  ένα πυροτέχνημα, αλλά ένα Πρόγραμμα το οποίο ήρθε για να μείνει. Δεν ακολουθούμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές των προκατόχων μας οι οποίοι ξεκινούσαν προγράμματα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για να τα εγκαταλείψουν κακήν κακώς στη συνέχεια, όταν εξαντλούνταν οι κοινοτικοί πόροι, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσο τους πολίτες όσο και τους εργαζόμενους. Δεν είχαν, βλέπετε, εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας με εθνικούς πόρους» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ο κεντρικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο στον κοινωνικό, όσο και στον αναπτυξιακό τομέα. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε επίσης ότι τις επόμενες  μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη περισσότερων από 3.200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». « Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό, θα έλεγα στις ΤΟΜΥ, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη τη χώρα και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λοιπόν το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε ο υπουργός.

Ο Διευθυντής του Τομέα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης, Hans Kluge ανέφερε ότι η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να στηρίζεται στις βασικές αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών και σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά πρόσφατα ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη νέων δομών ΠΦΥ σε όλη την επικράτεια της. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου για τη μεγάλη αυτή μεταρρυθμιστική προσπάθεια τόσο στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό όσο και στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Kluge.  

 Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός, υπογράμμισε ότι συγκροτείται ένα σύστημα, σε ένα πεδίο που δεν είχε σύστημα, παρά μόνο μεταβαλλόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, στην βάση του ΕΣΥ. « Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν υλοποιείται λόγω κάποιου ιδιότυπου εμμονικού κρατισμού, αλλά επειδή η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει ότι σε περίοδο κρίσης τα δημόσια συστήματα είναι η απάντηση στις ανάγκες των πολλών και στην άρση της ανισότητας.  «Αυτό το σύστημα έχει 101 ΤΟΜΥ και αποτελείται από ανθρώπους που μαθαίνουν να λειτουργούν δίπλα- δίπλα, να διαφωνούν, να συγκρούονται, να συνθέτουν, να προχωρούν» ανέφερε ο κ. Βαρδαρός.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις επαγγελματιών υγείας, εργαζόμενων σε ΤΟΜΥ, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, συλλόγων γονέων, εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και φορέων του, διοικητών νοσοκομείων, καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ.α. και έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, αποτίμηση και αποτύπωση των επομένων βημάτων στην ΠΦΥ.