ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προ των πυλών η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των φαρμακοποιών να κάνουν ένα μέρος των εμβολιασμών

Προ των πυλών η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των φαρμακοποιών να κάνουν ένα μέρος των εμβολιασμών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης πριν λίγες μέρες, στο 4ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο (δες εδώ), σε ομιλία του με θέμα «Το φαρμακείο στη νέα εποχή» και αναφερόμενος στα όσα θα πρέπει να κάνουν τα φαρμακεία ως υγειονομικά κέντρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της θεσμοθέτησης συγκεκριμένων υπηρεσιών είχε σταθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα των εμβολιασμών. Μάλιστα, όπως είχε πει «έχει κατατεθεί προς τούτο σχετική, νομοτεχνικά διατυπωμένη πρόταση στο υπουργείο την οποία φρεσκάρουμε κάθε φορά που γίνεται κουβέντα με τον υπουργό και η οποία λέει ότι επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού, στη χορήγηση αντιτετανικού ορού και στην παροχή ενεσοθεραπείας στους πολίτες».

Αυτήν την τοποθέτηση ήρθε να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την Παρασκευή (7 Δεκεμβρίου) απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το DailyPharmaNews, στο περιθώριο της  Ημερίδας που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ΠΦΥ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο κ. Ξανθός λοιπόν απάντησε ως εξής: «Έχουμε αναγνωρίσει στο νόμο (σ.σ Ν4486/2017 «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις») και μένει να το κάνουμε και στην πράξη τώρα αυτό, ότι το φαρμακείο είναι ένα μέρος του δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μπορεί να συμβάλλει και σε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, σε δράσεις εμβολιασμών, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Τώρα είμαστε σε συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς να υπάρξει και μία, ας πούμε, επίσημη, θεσμοθετημένη δυνατότητα να διενεργούν ένα μέρος των εμβολιασμών -ας πούμε για τον ιό της εποχικής γρίπης που ούτως ή άλλως είναι κάτι που το κάνουν στην καθημερινότητά τους, να μπορούν να το κάνουν και επίσημα και θεσμοθετημένα χωρίς να υπάρχουν προβλήματα».

Με δεδομένο λοιπόν ότι «ο κύβος ερρίφθη» σε ό,τι αφορά την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να αναγνωριστεί και επίσημα ως παρεχόμενη υπηρεσία ο εμβολιασμός από τους φαρμακοποιούς, μένει να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για να γίνουν γνωστές οι όποιες λεπτομέρειες.