NEA

Τήρηση Ατομικών Φακέλων Υγείας: Έργο όλων των παθολόγων - Τι θα ισχύσει με το gatekeeping;

Τήρηση Ατομικών Φακέλων Υγείας: Έργο όλων των παθολόγων - Τι θα ισχύσει με το gatekeeping;

Λύση στο βραχνά του gatekeeping φαίνεται πως έδωσε η χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό με θέμα τη θέση του παθολόγου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση τη ΕΕΠΕ, μετά τη συζήτηση με τον υπουργό Υγείας για τις σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που απασχολούν τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και το κοινό, ουσιαστικά καταργείται το gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία, καθώς δε θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη. Το σημαντικό που βγήκε από τη συνάντηση είναι ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι δε θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ αναφέρει:

 

  1. Όσον αφορά τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.
  2. Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
  3. Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.
  4. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
  5. Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κο Βαρδαρό.
  6. Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων-συμβάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους , με κατάργηση του διαζευκτικού ή στις προκηρύξεις των θέσεων.
  7. Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.
  8. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών.

 

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΠΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Ευάγγελος Τούλης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Πάγκαλης, ο Υπεύθυνος Διοικητικών και Νομικών θεμάτων, Μάριος Πυρπασόπουλος, ο Υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Κινητοποίησης, Αντώνιος Αντωνιάδης και ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.