ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γ. Δαγρές, μέλος Δ.Σ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Αυτό είναι μεταρρύθμιση κ. Χατζηδάκη...»

Γ. Δαγρές, μέλος Δ.Σ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Αυτό είναι μεταρρύθμιση κ. Χατζηδάκη...»

«Οι “μεταρρυθμίσεις” του Χατζηδάκη, μόνο στα ΜΥΣΥΦΑ, κοστίζουν 30 εκ. ευρώ κάθε χρόνο στην τσέπη του Έλληνα»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απάντηση στα όσα υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα για τα φαρμακεία ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και  πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης (δες εδώ) έδωσε το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ειδικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο ίδιο ραδιόφωνο και την ίδια εκπομπή.

Συγκεκριμένα ο κ. Δαγρές ζήτησε να παρέμβει στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο News 24/7 88.6 fm, για να δώσει μία απάντηση στις ανακρίβειες, που κατά την άποψή του, είπε ο κ. Χατζηδάκης στις 6 Δεκεμβρίου, όταν προσκλήθηκε στην εκπομπή με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως», προχώρησε ωστόσο και ένα βήμα παραπάνω καταθέτοντας την άποψή του για την ουσία της έννοιας «μεταρρύθμιση».

Διευκρίνισε λοιπόν καταρχάς ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσοστώσεις στις άδειες των φαρμακείων αλλά για πληθυσμιακά κριτήρια εξηγώντας ότι οι άδειες των φαρμακείων «εδώ και τριάντα περίπου χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης  δίνονται με κριτήριο το που χρειάζεται να υπάρχει φαρμακείο, όχι το που θα ήθελε ο ίδιος ο φαρμακοποιός να δουλέψει μόνο».  

Αν και, όπως παραδέχτηκε όταν η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού του επισήμανε τον μεγάλο αριθμό φαρμακείων στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων, υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, ωστόσο επέμεινε ότι χάρις στα πληθυσμιακά κριτήρια υπάρχουν φαρμακεία ακόμη και στο πιο απόμακρο σημείο της Ελλάδας, κάτι που, όπως είπε δεν ισχύει σε κάποιες λίγες χώρες που δεν έχουν τέτοια κριτήρια. Εάν άλλωστε δεν υπήρχαν τα πληθυσμιακά κριτήρια ακόμη και στις μεγαλουπόλεις  θα παρατηρούνταν το φαινόμενο συγκέντρωσης πολλών φαρμακείων σε σημεία με εμπορική κίνηση και παντελής έλλειψη φαρμακείων σε  πολλές γειτονιές που δεν βρίσκονται σε τέτοια σημεία. Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν ήδη νομιμοποιηθεί με απόφαση του  Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2010 και με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θεωρώντας μάλιστα σκόπιμο να πληροφορηθεί ο κόσμος για το πώς δίνονται οι άδειες στα φαρμακεία σημείωσε ότι «η επιστημονική επιτροπή της Βουλής το 2014 είχε πει ότι τα φαρμακεία δεν είναι αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας τους εκτός όρων ελεύθερου  ανταγωνισμού καθώς και ορθολογική και ισορροπημένη κατανομή  σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν επιτακτικούς όρους δημοσίου συμφέροντος. Είναι πράγματα τα οποία θέλουμε να τα ξέρει ο κόσμος, θέλουμε να γνωρίζει ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες λειτουργούν τα φαρμακεία έχουν λόγο να γίνονται, για τον κόσμο γίνονται και εξασφαλίζουν πράγματα στα οποία δεν υπάρχουν ισοδύναμα, πράγμα το οποίο απεκρύβη από τον πρώην υπουργό».

Ο κ. Δαγρές απαντώντας σε σχόλιο που είχε κάνει ο κ. Σκουρής κατά τη διάρκεια της εκπομπής όπου είχε φιλοξενηθεί ο κ. Χατζηδάκης για το ότι έτσι όπως γίνονται πολλές φορές τα πράγματα στην Ελλάδα κάνουν τον κόσμο να έχει δυσπιστία απέναντι στην έννοια των μεταρρυθμίσεων, -κάτι που είναι άδικο, όπως είπε- έκανε αναφορά στο ζήτημα της αναγνώρισης του ρόλου των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Τι κάνει το φαρμακείο; Παρέχει υπηρεσίες υγείας. Μόλις τώρα μετά από τριάντα χρόνια  και μετά από πολλούς αγώνες του δικού μας κλάδου αναγνωρίστηκε πριν από ένα, ενάμιση χρόνο από την πολιτεία το ότι εμείς έχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες. Να σας θυμίσω μόνο ότι στον αντιγριπικό εμβολιασμό τα φαρμακεία που ακόμα επισήμως υπάρχουν κάποια νομικά κενά για να μπορούν πλήρως να ενσωματωθούν στο σύστημα εμβολιασμού, παρόλα αυτά είμαστε εμείς οι ίδιοι που κάνουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων». Για να καταλήξει συνδέοντας τη συγκεκριμένη απόφαση με την κουβέντα περί της έννοιας της μεταρρύθμισης: Αυτά –σ.σ. εμβολιασμοί- και πάρα πολλά άλλα που μιλάμε για αμιγώς επιστημονικές φαρμακευτικές υπηρεσίες που πηγάζουν από τη γνώση μας ως επιστήμονες υγείας ανωτάτου πανεπιστημιακού επιπέδου είναι πράγματα τα οποία χρόνια κυνηγάμε και τα λέμε σε κάθε πολιτεία, σε κάθε υπουργό να τα κάνει σαν μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση. Να αξιοποιήσεις τον φαρμακοποιό στο μέγιστο δυνατό που μπορεί να προσφέρει στον κόσμο. Το είχαμε πει στον κ. Χατζηδάκη, το είχαμε πει και στους προηγούμενούς του. το λέμε και στους τωρινούς. Οι τωρινοί – η τωρινή κυβέρνηση εννοώ- ευτυχώς έκαναν ένα πρώτο βήμα και νομιμοποίησαν επί της αρχής να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες αλλά μεταρρύθμιση δεν είναι να ξηλώνεις ρυθμίσεις οι οποίες κάνουν τα φαρμακεία να δουλεύουν αγαστά προς όφελος του κόσμου».

Στη συνέχεια και ύστερα από το σχόλιο του κ. Κουρή ότι εξαιτίας  της πολιτικής Χατζηδάκη που απελευθέρωσε τις τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ μάλλον έπεσαν οι τιμές τους, ο κ. Δαγρές έγινε πιο σαφής για τη διαφορά μεταξύ μεταρρύθμισης και «μεταρρύθμισης».  «Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς συγκεντρωτικά από όλους τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών που έβγαζαν τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται –που ο κ. Χατζηδάκης πήγε και τα απελευθέρωσε- είχαμε μόνο τον πρώτο χρόνο που εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο μία μεσοσταθμική αύξηση (σ.σ. τιμών) 17%. Ξέρετε πόσο στοίχισε στην τσέπη του Έλληνα αυτή η «μεταρρύθμιση» - απελευθέρωση του κ. Χατζηδάκη στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ;  30  εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Τόσο αυξήθηκαν οι τιμές τους. Του το είχαμε πει, του το είχαμε τονίσει, του το είχαμε δείξει σε άλλες χώρες πως λειτουργούσε. Μας αγνόησε και τώρα εξαιτίας αυτού του ανθρώπου και της «μεταρρύθμισης» που έκανε οι Έλληνες πληρώνουν 30 εκατομμύρια παραπάνω».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. «Θα σας πω και ένα δεύτερο παράδειγμα για “μεταρρυθμίσεις” και πως συκοφαντούνται οι μεταρρυθμίσεις. Το ωράριο. Από τη στιγμή που έγινε το διευρυμένο και το ελεύθερο ωράριο διαλύθηκαν οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις. Ειδικά εδώ στην Αττική. Όλα αυτά που σας λέω τα έχουμε κάνει μελέτη και θα δημοσιοποιηθούν με τον καινούργιο χρόνο. Από τη στιγμή λοιπόν που έγινε αυτό το ωράριο έχουμε μείωση σταδιακά σε τρία χρόνια 40% των εφημεριών που είναι ο μόνος θεσμός που προσφέρει 24ωρη πρόσβαση στον κόσμο. Και το λέγαμε από την αρχή. Μην το κάνετε αυτό Υπουργέ γιατί για να βρίσκω εγώ ένα καλλυντικό ή μία βιταμίνη το Σάββατο το πρωί, αυτό γίνεται με τίμημα ένας Χριστιανός που θα βγει από τον Ευαγγελισμό ή άλλο νοσοκομείο ή που θα αρρωστήσει στις 11 το βράδυ να ταλαιπωρηθεί πολύ περισσότερο».                        

Για να καταλήξει ο Κ. Δαγρές στη ραδιοφωνική του παρέμβαση με την πρόταση που είχαν κάνει οι φαρμακοποιοί σχετικά με το θέμα του ωραρίου. «Εμείς λέγαμε να αξιοποιηθεί όλο το δίκτυο των φαρμακείων. Να μπορεί να βγει ένα ενιαίο, δεσμευτικό κανονικό ωράριο λειτουργίας που μπορεί να το παρακολουθήσει και το μικρότερο φαρμακείο και από εκεί και πέρα να μπουν εφημερίες. Όταν βάζω ωράριο δύο ταχυτήτων, αυτό τορπιλίζει τις εφημερίες. Και εγώ δεν θέλω ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε μία γειτονιά απομονωμένη να πρέπει να παίρνει λεωφορείο ή αυτοκίνητο για να πάει να βρει, δεν ξέρω εγώ, που, εάν βρει κάποιο μεγάλο φαρμακείο ή κάποιο από τα λίγα εναπομείναντα διανυκτερεύοντα».