NEA

Παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και μπάχαλο για το περιβόητο Gatekeeping!

Παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και μπάχαλο για το περιβόητο Gatekeeping!

Ένα μπάχαλο και ...μισό έχει δημιουργηθεί στην πολύπαθη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας για να εγγραφούν οι ασφαλισμένοι και να αρχίσει να λειτουργεί το Gatekeeping.

 

Το αποτέλεσμα είναι να άρουν το χρονικό περιθώριο της 1ης Ιανουαρίου 2019 που είχαμε για να αποκτήσουμε οικογενειακό γιατρό, να αγωνιούν οι χρόνια πάσχοντες, να έχουν μπερδευτεί οι ηλικιωμένοι, και η ηγεσία ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ να προσπαθούν να «τα μαζέψουν» όπως - όπως.

 

«Δικαίωμα των πολιτών η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ιατρούς», ζητούν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας συμπληρώνοντας την γνώμη σχεδόν του συνόλου των γιατρών της χώρας αλλά και ασθενών που βλέπουν να δυσκολεύει εκ νέου η πρόσβασή τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

 Όπως επισημαίνουν από τον ΙΣΠ, «με αφορμή την αναστάτωση που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό μέχρι τέλος του έτους υπό την απειλή απώλειας του δικαιώματος στην ασφάλιση, ενημερώνουμε το κοινό ότι:

 

Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

 

 ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα οποιασδήποτε ειδικότητας ΔΕΝ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώνεται κυρίως από την παρατιθέμενη νομοθεσία:

 

 Ν.3418 (ΦΕΚ Α΄ 287/28-11-2005)- Άρθρο 5 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας

 

 Ιατρικά πιστοποιητικά και ιατρικές γνωματεύσεις

 

Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. 

 

 ΚΥΑ περί κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (Άρθρο 5, παρ. 2, ΦΕΚ 4898/1-11-2018 τΒ΄- περ.γ)

 

«Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να συνταγογραφούν φάρμακα, ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου»

 

  Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις εάν δεν έχει προηγηθεί η εγγραφή του πολίτη σε οικογενειακό ιατρό.

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών (με επίσημη σύμβαση οικογενειακού ιατρού ή όχι) δεν επαρκεί για την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης μας.

 

Παρέμβαση και του ΙΣΑ

 

Εξάλλου χθες το απόγευμα, την παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος και την τροποποίηση των όρων σύμβασης των οικογενειακών  γιατρών, ζήτησε η Επιτροπή Εργασίας του ΙΣΑ, με τους Συλλόγους Ασθενών, στο πλαίσιο σημερινής έκτακτης σύσκεψης

 

Ο πρόεδρος  Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, Π. Ψυχάρης και  Ι. Κεχρής, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των ασθενών, τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η πρόχειρη και βιαστική εφαρμογή του νέου συστήματος καθώς παρεμποδίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθίσταται πρακτικά αδύνατη, η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών ζήτησαν την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη και ειδικά στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό και να ζητηθεί η παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος, μέχρι να  δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για την κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη. 

 

«Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

 

Ειδικότερα οι θέσεις της Ομάδας Εργασίας είναι οι κάτωθι:

 

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση. 

Γ) Ευθύνη του  οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό  του. 

Δ) Προσλήψεις προσωπικού στην ΠΦΥ και όχι απολύσεις

Ε) Επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.

ΣΤ) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Ζ)Τροποποίηση των όρων σύμβασης  των οικογενειακών ιατρών και παροχή κινήτρων για να συνεργαστεί ο ιατρικός κόσμος.

 

Οι γενικοί- οικογενειακοί γιατροί από την πλευρά τους ζητούν :

 

Η δήλωση οικογενειακού γιατρού να παραμείνει υποχρεωτική, αλλά να δοθεί η ελευθερία στους πολίτες να επιλέξουν τον γιατρό τους είτε αυτός ανήκει στο δημόσιο τομέα (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη), είτε ανήκει στον ιδιωτικό τομέα (αμιγώς ιδιώτης) και βελτίωση των οικονομικών όρων της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε αυτή να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους γιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα. Το αίτημα διατυπώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής.

 

 

Μ.Τ.