NEA

Εγκαίνια υπερσύγχρονου εξοπλισμού, δωρεά του ΙΣΝ, στο ΙΥΠ για νεογνικό έλεγχο σε πανελλαδικό επίπεδο

Εγκαίνια υπερσύγχρονου εξοπλισμού, δωρεά του ΙΣΝ, στο ΙΥΠ για νεογνικό έλεγχο σε πανελλαδικό επίπεδο

Ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έλεγχο όλων των νεογνών της Ελλάδας για διάφορα νοσήματα θα μπορεί πλέον να παράσχει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μετά την δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος του υπερσύγχρονου μηχανήματος νεογνικού Screening.

 

Για κάθε παιδί που γεννιέται, οπουδήποτε στην Ελλάδα, αποστέλλεται δείγμα αίματος στο ΙΥΠ. Γίνονται εξετάσεις για μια σειρά διαταραχών γενετικής, μεταβολικής ορμονικής ή λειτουργικής φύσης. Κάθε άνθρωπος που έχει γεννηθεί τα τελευταία 35 χρόνια έχει εξετασθεί από το Ινστιτούτο.

 

 «Χωρίς την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ήταν αδύνατη η προμήθεια αυτού του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού», τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Σταύρος Ντουντουνάκης. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Ινστιτούτου, την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση του στον τομέα που δραστηριοποιείται και ειδικά στην πραγματοποίηση του νεογνικού ελέγχου σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Άλλωστε ένας από του λόγους που το ΙΣΝ προχώρησε στην δωρεά ήταν η αποστολή του Ινστιτούτου και ο ρόλος που επιτελεί στην ελληνική κοινωνία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π. Βαζαίος. Δεύτερος λόγος ήταν το αίτημα που είχε να κάνει με την αγορά ενός μηχανήματος προκειμένου να γίνονται οι εξετάσεις όλων των νεογνών στην Ελλάδα. Ο κ. Βαζαίος αναφέρθηκε συνολικά στην δωρεά του Ιδρύματος για την ενίσχυση του τομέα Υγείας που αγγίζει από το 1996 έως σήμερα τα 310 εκατ. ευρώ.

Α. Ξανθός: Η μεγάλη απειλή για την υγεία είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο

 

Το ΙΥΠ έχει συνεισφέρει εξαιρετικά στην πρόληψη πολλών νοσημάτων, κληρονομικών, μεταβολικών, γενετικών και αποτελεί προφανώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των υπηρεσιών υγείας, ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και προσέθεσε ότι το ινστιτούτο αναβαθμίζεται και με την συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αυτή την περίοδο επενδύει αρκετούς πόρους στηρίζοντας τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας. «Αυτό είναι εξαιρετικό σε μια περίοδο που στην πραγματικότητα υπάρχει στενότητα πόρων και έχουμε περισσότερες ανάγκες από τους διαθέσιμους πόρους. Υπάρχει συνέργεια με ιδρύματα τα οποία δεν έρχονται να επιβάλλουν ούτε να απαιτήσουν αλλά έρχονται να ενισχύσουν ένα σχεδιασμό που κάνει η Πολιτεία».

 

Δεν μπορούσαμε την περίοδο των μεγάλων περιορισμών και δυσκολιών να κάνουμε θαύματα, ανέφερε ο υπουργός. Διασφαλίσαμε, είπε, «την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και αυτό δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο και το πιο σημαντικό διασφαλίσαμε την προσβασιμότητα του συστήματος υγείας σε όλους». Για πρώτη φορά, τόνισε «υλοποιείται μια αντίληψη που λέει ότι η υγεία είναι δικαίωμα και ότι η Πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει αυτό στον καθένα. Αυτό έγινε σε μια χώρα χρεοκοπημένη όταν ακόμα η πολιτική της καθολικής κάλυψης είναι ζητούμενο σε αναπτυγμένες, πλούσιες χώρες, επισήμανε ο κ. Ξανθός.

 

Υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα και το ΙΥΠ θα συνεχίσει να παίζει ένα κομβικό ρόλο στο νέο σχέδιο που αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη. «Σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θέλει να δώσει για πρώτη φορά έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία, στην οικογενειακή φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας. Αυτό έλειπε από το σύστημα. Είχαμε και έχουμε πολύ καλά νοσοκομεία, και τώρα μπορούμε να καλύψουμε αυτό το διαχρονικό έλλειμμα του συστήματος».

«Η μεγάλη απειλή για την υγεία δεν είναι ιοί, τα μικρόβια και ο καρκίνος, η μεγάλη απειλή για την υγεία είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Αυτά τα είπε την δεκαετία του 50 ο Σπύρος Δοξιάδης, ιδρυτής του ΙΥΠ, ο οποίος ανήκε στον συντηρητικό χώρο και αυτό είναι που κάνει εντύπωση, είπε ο υπουργός,.

Η ιατρική και η υγεία, προσέθεσε, είναι ένα ευρύτερο θέμα είναι κοινωνική υπόθεση είναι μια πολιτική υπόθεση και αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στη θεραπεία και την περίθαλψη που είναι πολύ σημαντικό, και βεβαίως πρέπει να το αναβαθμίζουμε συνεχώς, αλλά και στους άλλους παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη της ασθένειας ή στην προστασία της υγείας.

 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων του σύγχρονου μηχανήματος παραβρέθηκαν επίσης, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, στελέχη και εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και του ΙΥΠ. _Έφη Φουσέκη