NEA

Πολλά τα λόγια, λίγες έως καθόλου, οι μελέτες...

Πολλά τα λόγια, λίγες έως καθόλου, οι μελέτες...

Το ίδιο «έργο» βλέπουμε τα πολλά τελευταία χρόνια με τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας... Από τα 30 δισ. ευρώ που επενδύονται ετησίως στην ΕΕ σε φαρμακευτική έρευνα, στην Ελλάδα φτάνουν μόλις περί τα 80 εκατ. ευρώ. Το αντιλαμβάνεστε; Ο πρώτος αριθμός είναι σε δισεκατομμύρια και ο δεύτερος σε εκατομμύρια!

 

Οι λόγοι είναι απλοί. Δεν θέλουμε! Γιατί αν θέλαμε, ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη θα ήταν όσος και σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα: Μόλις 15-20 ημέρες! Και όχι 5- 6 μήνες που χρειάζονται στη χώρα μας... 

 

Έτσι, την ίδια ώρα που το Βέλγιο «κερδίζει» 2,5 δισ. ευρώ από κλινικές μελέτες καλύπτοντας μέσω αυτών σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών του σε φάρμακα, η «πλούσια» Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα. Τι άλλο να πεις; Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους... Και όσοι γράφουμε πολλά χρόνια για τα θέματα αυτά, έχουμε βαρεθεί και να λέμε την έκφραση «κλινική μελέτη» και «κρίση στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου στην Ελλάδα», και «περιορισμένοι πόροι» και «ανάγκη για ανάπτυξη»...

 

Στο συνέδριο για τις κλινικές μελέτες που διεξήχθη χθες στην Αθήνα για 7η συνεχή χρονιά, το μόνο πραγματικά νέο που ακούστηκε και δίνει μια ελπίδα είναι ο μηχανισμός ΗΤΑ που βρίσκεται σε προετοιμασία. Το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες θα αποτελέσουν κριτήριο διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση φαρμάκων από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, είναι κάτι. Το προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής  ΗΤΑ, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο 7ο Clinical Research Conference.  Αλλά εξήγησε ότι και αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί για να ισχύσει ενώ ανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων στη χώρα μας μέσω του ΗΤΑ - που παρεμπιπτόντως περιμένουμε να λειτουργήσει εδώ και 2 χρόνια.

 

Και σε αυτήν την καθυστέρηση «ενεπλάκη» ο παράγων άνθρωπος. Όπως είπε ο κ. Κούβελας «Συχνά οι αξιολογητές δεν απαντούσαν ούτε στα email, ενώ και οι πρώτες αξιολογήσεις που πήραμε ήταν πολύ σύντομες».

 

 Εξάλλου, όπως είπε ο Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas Σωκράτης Κουλούρης, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα. «Αν στη Γερμανία αποζημιώνεται ένα φάρμακο, την ίδια μέρα θα πρέπει να αποζημιώνεται και στην Ελλάδα. Οι ασθενείς πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές», επισήμανε. Και εξέφρασε ικανοποίηση που θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στην αξιολόγηση καθώς όπως τόνισε «θα βοηθήσει να έρθει η καινοτομία και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα». 

 

 Μ.Τ.