NEA

Κων. Πάντος: Αιχμή του δόρατος για τον Τουρισμό Υγείας της Ελλάδας η τεχνογνωσία της χώρας μας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Κων. Πάντος: Αιχμή του δόρατος για τον Τουρισμό Υγείας της Ελλάδας η τεχνογνωσία της χώρας μας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μετά τις συστηματικές ενέργειες των τελευταίων χρόνων  για τη διάδοση του τουρισμού υγείας σε όλο τον κόσμο, που διοργανώνονται από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, και ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη εκδήλωση για τον Τουρισμό Υγείας της Ελλάδας στο LSE του Λονδίνου, ενεργοποιείται η διαδραστικότητα για την ανταλλαγή ασθενών Τουρισμού Υγείας μεταξύ Ελλάδος και πολλών άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη.

 «Ο Τουρισμός Υγείας της Ελλάδας καταγράφει, ήδη, ανάγλυφα αποτελέσματα στην ανταλλαγή ασθενών, επιστημόνων και τεχνογνωσίας και στην αντιστροφή του brain drain  σε brain gain», δήλωσε πρόσφατα –με αφορμή την ημερίδα στο London School of Economics– ο Γ. Πατούλης, χαρακτηρίζοντας «συγκινητική» την ανταπόκριση από την Ιατρική Κοινότητα της Μ. Βρετανίας.

 

Κ. Πάντος: Αιχμή του δόρατος η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας της χώρας

 Ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, γνωστός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μιλάει στο dailypharmanews.gr 
για  τη συστηματική προσπάθεια των τριών ετών -στη θεμελίωση και διάδοση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα- που έχει αρχίσει να αποδίδει ήδη καρπούς με την έμπρακτη συνεργασία και ανταλλαγή ασθενών μεταξύ Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων. «Η ανταπόκριση είναι κάποιες φορές ιδιαίτερα  συγκινητική», επισημαίνει ο κ. Πάντος, χαρακτηρίζοντας «εμφανή» σε όλους τα δείγματα της κορυφαίας θέσης που πετυχαίνει να διεκδικεί η Ελλάδα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά του Τουρισμού Υγείας.

 Ένας σημαντικός πυλώνας, στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας, είναι αυτός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο κ. Πάντος, με τη χώρα μας να έχει κατακτήσει διεθνώς την αναγνώριση υπηρεσιών υψηλών standards αλλά και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχιών στις προσπάθειες απόκτησης ενός πολυπόθητου μωρού.

Προωθούμε την ελληνική «εξαγωγή» επιστημονικής τεχνογνωσίας στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής

 Αναφερόμενος, ειδικότερα, στον τρόπο με τον οποίο προωθούνται ως θετικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Τουρισμού Υγείας της χώρας οι υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας τονίζει τη σημασία της επιστημονικής έρευνας με ελληνική σφραγίδα και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών της IVF στην Ελλάδα, της έκδοσης ετήσιων εκθέσεων για τα ποσοστά επιτυχίας στην επίτευξη εγκυμοσύνης, των δημοσιεύσεων στην επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και των προσωπικών μαρτυριών των πρώην υπογόνιμων ζευγαριών, από όλο τον κόσμο, που επισκέφτηκαν τη χώρα μας με την ελπίδα απόκτησης ενός μωρού, ελπίδα που καρποφόρησε και τους γέμισε ευτυχία. «Η καλή φήμη που αποκτούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας και για την τεχνογνωσία μας μέσω αυτής ακριβώς της διαδικασίας του Word-by-Mouth είναι για εμάς η καλύτερη διαφήμιση, μα πάνω από όλα μία τεράστια ηθική ικανοποίηση που μας δίνει δύναμη και κίνητρο να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας πιο εντατικά, προσφέροντας στη χώρα, την κοινωνία, αλλά και τα υπογόνιμα ζευγάρια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.

 Σχετικά με την αναφορά του στην εξειδίκευση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών της IVF, ο κ. Πάντος υπενθυμίζει μεταξύ άλλων τη γέννηση του πρώτου παιδιού στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων, απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία το 2004, επίσης τη γέννηση του πρώτου παιδιού στον κόσμο, απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο (που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του το 2005), αλλά και την πραγματοποίηση στην Ελλάδα της πρώτης εγκυμοσύνης μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH, το 2010.

 Η υπογονιμότητα είναι ένα απροσδόκητο και δραματικό γεγονός για τα ζευγάρια που το βιώνουν, τα οποία –στη συντριπτική τους πλειονότητα– θεωρούν την απόκτηση παιδιού, εκτός από μία απολύτως αυτονόητη και φυσιολογική διαδικασία, σαν ένα αναφαίρετο δικαίωμά τους, του οποίου η στέρηση τους γεμίζει θλίψη και ερωτήματα που προσπαθούν συνεχώς, μάταια και διακαώς να απαντήσουν. Σε αυτό το φαύλο κύκλο της θλίψης, η επιτυχής υποστήριξη και εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων της IVF για τα ζευγάρια αυτά, σε συνδυασμό με το φιλικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας, το καλό κλίμα, τη δυνατότητα να συνδυάσουν διακοπές σε έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αναδεικνύει σε πόλο έλξης την Ελλάδα, στο συγκεκριμένο τομέα, όπως επισημαίνει ο κ. Πάντος.

 Ελληνοαυστραλός και ο ίδιος, σχολιάζοντας, τέλος, το γεγονός ότι πολλά υπογόνιμα ζευγάρια της ελληνικής διασποράς επιλέγουν τη χώρα μας για τις προσπάθειές τους πάνω στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τονίζει ότι οι ομογενείς είναι ενήμεροι πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας, χάρη στις επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η γλώσσα και η ευκολία επικοινωνίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα άμεσα οικονομικά, νομικά-διαδικαστικά οφέλη που τους παρέχονται στην Ελλάδα, αλλά και η δυνατότητα να συνδυάσουν υπηρεσίες υγείας και τουρισμό στη χώρα καταγωγής τους.