NEA

Απαξίωση και έξωση Συλλόγων Ασθενών με Σκλήρυνση κατά πλάκας και Αναπηρίες

Απαξίωση και έξωση Συλλόγων Ασθενών με Σκλήρυνση κατά πλάκας και Αναπηρίες

Καταγγελίες από εκπροσώπους δύο  συλλόγων ασθενών - του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) και του Σωματείου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό «ΝΙΚΗ»- που υφίστανται επιλεκτική έξωση από το Ελληνικό και στέρηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

 Αυτό που πρέπει να επισημανθεί εξαρχής και να προβληματίσει είναι ότι στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν μέχρι σήμερα τέσσερις σύλλογοι ασθενών, ωστόσο επιλέχθηκε η απομάκρυνση των δύο εξ αυτών, χωρίς καμία αιτιολόγηση της διάκρισης αυτής. «Αντλώντας δύναμη ψυχής, παρά την αναπηρική μας κατάσταση, θα αγωνιστούμε για τα ίδια δικαιώματα τα οποία κατοχύρωσαν τους άλλους δύο συγγενικούς μας φορείς» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των δύο «υπό έξωση» συλλόγων ασθενών.

 

Αδιαφορία από θεσμικούς και αρμόδιους φορείς

 Εδώ και αρκετό καιρό, οι δύο σύλλογοι έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών και επαφών με πλήθος θεσμικών φορέων, γνωστοποιώντας το πρόβλημα αλλά και τις στεγαστικές τους ανάγκες, ώστε να   μπορέσουν να συμπεριληφθούν στα νέα σχέδια ανάπλασης της έκτασης του παλαιού αερολιμένα Ελληνικού και να ματαιωθεί η έξωσή τους από το χώρο που είναι εγκατεστημένοι. Οι όποιες έως σήμερα προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Πρόσφατα, μάλιστα, κατατέθηκαν επερωτήσεις στη Βουλή από την ευρύτερη Αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σκληρή και αδιάφορη στάση του Δημάρχου Ελληνικού, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων ασθενών. Ίσως, εάν κάνουν οι ασθενείς λίγη υπομονή (εάν βέβαια μπορούν) έως  τις εκλογές να τους θυμηθεί ο Δήμαρχος που δηλώνει πλήρη άγνοια για την ύπαρξή τους και την παρουσία τους στο συγκεκριμένο χώρο…

 

Από το 2017 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των 2 συλλόγων, έχουνε εκτεθεί τα προβλήματα και οι θέσεις τους σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, από τον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, την Αρμόδια Υπουργό Διαχείρισης του Ελληνικού, την Αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφερειάρχη και άλλους, χωρίς κανένα απολύτων πρακτικό αντίκρισμα ή βοήθεια. «Πρέπει να εξάρουμε τη στάση που τήρησαν το Ίδρυμα Λάτση και η Lamda Development, καθώς και να επισημάνουμε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Περιφέρειας», επισημαίνουν.

 Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας φιλοξενεί πάνω από 2.000 ασθενείς, με 25 ομάδες υποστήριξης και σωματικής ενδυνάμωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

 O Επιστημονικός Σύνδεσμος ΝΙΚΗ λειτουργεί από το 2000 και είναι ένας φορέας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες ο οποίος φιλοξενεί 50  άτομα με αυτισμό. Οι αναπηρίες που εξυπηρετεί ο Σύλλογος είναι η νοητική στέρηση, οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός), διάφορα σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχωτικές διαταραχές.

 Ο χώρος λειτουργίας των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου βρίσκεται εντός των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του Ελληνικού «Γήπεδο softball». Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε με σύμβαση η οποία έχει λήξει από τα Ολυμπιακά ακίνητα, και έχει διαμορφωθεί με έξοδα του Συνδέσμου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κατά το δυνατόν προσιτός και λειτουργικός στα άτομα με αναπηρία, τα οποία εξυπηρετεί ο Σύνδεσμος. Η δομή του χώρου είναι κατανεμημένη σε 10 αυτόνομες αίθουσες (λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ειδικής διδασκαλίας, αίθουσες Βαθμίδας I, II,III, Playroom, υπνοδωμάτιο πλήρες, χώρο  υγιεινής, χώρο αποθήκευσης εκπαιδευτικού υλικού). Οι αίθουσες αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά φωτεινές, καθώς δίνουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αυλόγυρο, ο οποίος χρησιμεύει για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών (ψυχαγωγικές, αθλητικές κ.τ.λ.)

     Επιπλέον, η Γραμματεία του συνδέσμου βρίσκεται πλησίον των Δημοτικών Ιατρείων και γενικά των Υπηρεσιών Πρόνοιας σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο, ο οποίος είναι προσιτός προς τους Δημότες αλλά και προς όλες τις οικογένειες που έχουνε την ανάγκη των υπηρεσιών του Συλλόγου.