ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νεότερα δεδομένα δείχνουν συνεχιζόμενη ανταπόκριση επί διετία με μεμονωμένη έγχυση σε ασθενείς με ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα

Νεότερα δεδομένα δείχνουν συνεχιζόμενη ανταπόκριση επί διετία με μεμονωμένη έγχυση σε ασθενείς με ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα

Τα δεδομένα δύο ετών της μελέτης ZUMA-1 παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) και ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology

 

Ειδικότερα, η Kite, θυγατρική εταιρεία της Gilead, ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη διετή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας axicabtagene ciloleucel σε ασθενείς με ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα που συμμετέχουν στην εγκριτική μελέτη ZUMA-1. Με ελάχιστη περίοδο παρακολουθήσεως 2 έτη, έπειτα από μία μεμονωμένη έγχυση της axicabtagene ciloleucel (διάμεση παρακολούθηση 27,1 μηνών), το 39% των ασθενών βρίσκονταν σε συνεχιζόμενη ανταπόκριση. Αυτή η αναθεωρημένη ανάλυση, με τουλάχιστον 24 μήνες παρακολούθησης, παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας και δημοσιεύθηκε ταυτοχρόνως στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology.

 

Τον Οκτώβριο του 2017, η axicabtagene ciloleucel έγινε η πρώτη θεραπεία με T-λεμφοκύτταρα φέροντα χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα [chimeric antigen receptor T cell (CAR T) therapy], που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα, έπειτα από δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικώς χορηγούμενης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL) μη περαιτέρω ταξινομούμενου,  του πρωτοπαθούς λεμφώματος μεσοθωρακίου από μεγάλα Β-κύτταρα (PMBCL), του υψηλής κακοήθειας λεμφώματος από Β-κύτταρα και του DLBCL προερχομένου από οζώδες λέμφωμα. Η axicabtagene ciloleucel δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το αμερικανικό Φύλλο Οδηγιών Χρήσεως της axicabtagene ciloleucel περιλαμβάνει Προειδοποίηση Εντός Πλαισίου (boxed warning) για τον κίνδυνο συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS) και νευρολογικών τοξικοτήτων.

 

Στα δύο έτη, η βέλτιστη αντικειμενική ανταπόκριση μέσω αξιολόγησης από τον ερευνητή (n=101) ήταν ποσοστό ολικής ανταπόκρισης 83%, με το 58% των ασθενών να επιτυγχάνουν πλήρη ανταπόκριση. Με διάμεση περίοδο παρακολούθησης 27,1 μηνών, το 39% των ασθενών εξακολουθούσαν να ανταποκρίνονται. Από τους ασθενείς με συνεχιζόμενη ανταπόκριση στους 12 μήνες, το 93% παρέμειναν σε ανταπόκριση στους 24 μήνες. Η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 11,1 μήνες, η διάμεση διάρκεια της πλήρους ανταπόκρισης δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Η διάμεση ολική επιβίωση δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

 

«Με επιθετικούς καρκίνους, όπως το ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα, ο κύριος στόχος μας είναι να παρατείνουμε τη ζωή των ασθενών», δήλωσε ο Sattva S. Neelapu, MD, κύριος ερευνητής και καθηγητής στο Τμήμα Λεμφώματος/Μυελώματος του Τομέα Ιατρικής του Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Οι εκβάσεις με τις παραδοσιακές θεραπείες γι’ αυτόν τον ιδιαίτερα ανθεκτικό πληθυσμό ασθενών ήσαν εξαιρετικά φτωχές. Ωστόσο σχεδόν το 40% των ασθενών στη μελέτη ZUMA-1 παραμένουν σε ανταπόκριση και οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς βρίσκονται ακόμα εν ζωή, έπειτα από τουλάχιστον δύο έτη θεραπείας με την axicabtagene ciloleucel».

 

Η ασφάλεια της θεραπείας

 

Στην ανάλυση των 2 ετών (n=108), παρατηρήθηκαν 3ου Βαθμού ή υψηλότερου, σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS) και νευρολογικά επεισόδια στο 11% και στο 32% των ασθενών αντιστοίχως, που γενικά ήσαν αναστρέψιμα. Τέσσερις ασθενείς εκδήλωσαν νέες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν μετά την προηγούμενη ημερομηνία συλλογής στοιχείων της 11ης Αυγούστου 2017), καμία από τις οποίες δεν σχετιζόταν με την axicabtagene ciloleucel. Από την ανάλυση του 1ου έτους έως τώρα, δεν έχουν καταγραφεί νέοι θάνατοι ή νέα συμβάντα, νευρολογικά ή από CRS, που να σχετίζονται με την axicabtagene ciloleucel.

 

«Η διετία είναι ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για την axicabtagene ciloleucel, η οποία έχει παρατείνει τη ζωή σημαντικού αριθμού ασθενών στη μελέτη ZUMA-1 και μας έχει προσφέρει σημαντικές γνώσεις για την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη των CAR T θεραπειών», δήλωσε ο Alessandro Riva, MD, Executive Vice President, Oncology Therapeutics and Head, Cell Therapy, Gilead Sciences. «Τα στοιχεία αυτά όχι μόνο είναι σημαντικά για την κοινότητα του λεμφώματος, αλλά ενισχύουν τον ηγετικό ρόλο μας στις κυτταρικές θεραπείες, καθώς στοχεύουμε να αναμορφώσουμε τη θεραπεία σε πλήθος καρκίνων με άλλες ερευνητικές θεραπείες που έχουμε προς ανάπτυξη».

 

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης είναι διαθέσιμα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology:  Long-term safety and activity of axicabtagene ciloleucel in refractory large B-cell lymphoma (ZUMA-1): a single-arm, multicentre, phase 1–2 trial”