ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Βέλτιστη ποιότητα ζωής «υπόσχονται» οι σύγχρονες θεραπείες

Πολλαπλή σκλήρυνση: Βέλτιστη ποιότητα ζωής «υπόσχονται» οι σύγχρονες θεραπείες

Νέα σελίδα στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης «ανοίγουν» οι νέες καινοτόμες θεραπείες για τη συγκεκριμένη πάθηση. Με απλοποιημένο δοσολογικό σχήμα και ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές εξασφαλίζουν έλεγχο της νόσου και ένα επίπεδο ποιότητας ζωής που, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρεκκλίνει ελάχιστα από αυτό των υγιών ανθρώπων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας και αποτελεί τη συχνότερη, μη τραυματικής αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που προκαλεί αναπηρία στους νεαρούς ενήλικες. Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, τα πιο κοινά συμπτώματα της ΠΣ περιλαμβάνουν θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα και προβλήματα με τη μυϊκή δύναμη και το συντονισμό.

 

Σημαντικές εξελίξεις στο θεραπευτικό πεδίο

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, ενθαρρυντικά είναι ωστόσο τα νέα καθώς τα τελευταία χρόνια νέα σκευάσματα έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των ιατρών για την αναχαίτιση της νόσου, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 34ου ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis), το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα δισκία κλαδριβίνης, μία βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία στην οποία οι ασθενείς λαμβάνουν 10 χάπια για 10 ημέρες τον πρώτο χρόνο και άλλα 10 χάπια για 10 ημέρες το δεύτερο χρόνο, με τη θεραπεία να έχει συνολική διάρκεια δράσης για άλλα δύο έτη (συνολικά 4).

Τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των δισκίων κλαδριβίνης βασίζονται σε μία σειρά κλινικών μελετών οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν και ενισχύουν το θετικό προφίλ οφέλους κινδύνου της θεραπείας, αφού σχετίζονται τόσο με αναφορές για μείωση των υποτροπών όσο και με αναφορές για μεγαλύτερης διάρκειας αποτελεσματικότητα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν βασίζονται τόσο σε επισκόπηση κλινικών δεδομένων του πραγματικού κόσμου (real world evidence) και κλινικές μελέτες, όσο και σε πρόσθετες post-hoc αναλύσεις δεδομένων, από την ανάλυση των οποίων επιβεβαιώνεται ένα θετικό προφίλ οφέλους-κινδύνου για την θεραπεία. Από τις post-hoc αναλύσεις της μελέτης CLARITY EXT προέκυψε ότι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας η ετήσια κατάσταση NEDA- 3 (No Evidence of Disease Activity) διατηρήθηκε για επιπλέον δύο χρόνια, που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν εμφάνισαν κανένα σημείο εξέλιξης της νόσου - υποτροπή, επιδείνωση της αναπηρίας ή νέες εστίες στην μαγνητική τομογραφία.

Είναι χαρακτηριστικό δε, πως η αποτελεσματικότητα των δισκίων κλαδριβίνης δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από την ηλικία, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου και μάλιστα βρέθηκε ότι οι υποτροπές που πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια, μειώθηκαν σε ασθενείς με RMS ηλικίας τόσο κάτω, όσο και άνω των 45 ετών. Παράλληλα, όσον αφορά τις μετρήσεις της μαγνητικής τομογραφίας, δεδομένα της CLARITY έδειξαν ότι ο αριθμός των σωρευτικών νέων βλαβών T1 Gd+ και των ενεργών T2 την 96η εβδομάδα, με τα δισκία μειώθηκαν, συγκριτικά με το placebo, και στις δύο ηλικιακές ομάδες.

 

«Living with Multiple Sclerosis: The Carers Perspective»: έρευνα για την αξιολόγηση των εμπειριών των φροντιστών ατόμων με ΠΣ

Στο ίδιο Συνέδριο, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της Έκθεσης «Living with Multiple Sclerosis: The Carer’s Perspective» η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την IACO (International Alliance of Carer Organizations) και την Eurocarers με στόχο να εξετάσει τις εμπειρίες 1.050 φροντιστών ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) σε επτά χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία).

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί (48%) από όσους συμμετείχαν έγιναν φροντιστές κάποιου ατόμου με ΠΣ σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών και σχεδόν ένας στους τρεις φροντίζει κάποιον για 11 ή και περισσότερα έτη. Επιπλέον το 43% και 28% των φροντιστών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν κάποια επίδραση στην συναισθηματική/νοητική και τη φυσική υγεία τους αντιστοίχως ενώ το 34% δήλωσε ότι η ιδιότητά του ως φροντιστή ατόμου με ΠΣ επηρέασε την οικονομική του κατάσταση.