NEA

Καταρρέει θεσμικά η υπόθεση Novartis εν μέσω πολιτικής θύελλας

Καταρρέει θεσμικά η υπόθεση Novartis εν μέσω πολιτικής θύελλας

Το 2019 μας "μπήκε" επεισοδιακά με τον πληθωρικό κ. Πολάκη να κάνει μια ανάρτηση στο facebook που συνοδεύτηκε από φωτογραφίες και ουσιαστικά αποκάλυψε την ταυτότητα ενός εκ των 3 "μυστικών" μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. 

 

Ανέφερε στην επίμαχη ανάρτηση κ. Παύλος Πολάκης:

Ο αποστολεας (φωτο1), το μέσο (φωτό 2), ο μεταφορεας (φωτό 3) , ο προορισμός (φωτό 4-5).

Εχει να σχολιάσει κάποιος απο τους υπουργούς των οποίων υπήρξε σύμβουλος ο"μεταφορέας" κάτι;;;;;

Εχει πέσει άκρα του τάφου σιωπή ,απο το πρωί σημερα βλέπω!!!!

Μουχουν λείψει οι τσιρίδες...

 

Η πρώτη "απάντηση" στην προκλητική κίνηση του κ. Πολάκη ήρθε λίγες ώρες μετά από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη που μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε : «Πλέον έχει ενοχοποιήσει τον εαυτό του για εσχάτη προδοσία, καθώς φέρεται να γνώριζε τον προστατευόμενο μάρτυρα, γεγονός που διώκεται ποινικά» και συμπλήρωσε ότι «το πρώτο που πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα είναι να ελέγξει ο Άρειος Πάγος τις καταγγελίες».

 

«Απαιτώ σήμερα κιόλας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ενημερώσει την Ελληνική Δημοκρατία για το αν ισχύον όσα καταγγέλλονται. Αν η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει παραβιάσει το νόμο, αυτό πρέπει να το ξέρουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ακόμα ότι ο δικηγόρος του προστατευόμενου μάρτυρα είναι γνωστός νομικός αριστερών αντιλήψεων «Ο ίδιος είπε ότι στην Ελλάδα έχει καταλυθεί το Κράτος Δικαίου. Δεν το λέει ο Άδωνις, δεν το λέει ο Βορίδης, το λέει ο συγκεκριμένος δικηγόρος».

 

Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι παραμονές του νέου έτους ο καθηγητής της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης επιχείρησε να φύγει από την Ελλάδα με όλη του την οικογένεια ώστε να εγκατασταθεί στην Ισπανία όπου έχει εδώ και χρόνια επαγγελματική δραστηριότητα. Οι Αρχές ωστόσο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών του αφαίρεσαν το διαβατήριο με την αιτιολογία ότι είναι ύποπτος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και ως εκ τούτου του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα.

 

Ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι οι Αρχές του ζήτησαν να κατονομάσει πολιτικούς ως αποδέκτες δωροδοκίας. Κι όταν ρωτήθηκε ποια πολιτικά πρόσωπα του ζητήθηκε να κατονομάσει,απάντησε: "Μου ζητήθηκε να ομολογήσω αν πήρα εγώ χρήματα από τη Novartis ή αν έδωσαν χρήματα στους κυρίους Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Σαμαρά"...

 

 

Ο Ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει! 

 

“Μου έχουν γίνει 5 έλεγχοι. Πήραν από το σπίτι μου τον υπολογιστή και τα αρχεία μου. Ξεσκόνισαν τους λογαριασμούς μου. Δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα αυτών των ελέγχων. Αν είχαν βρει κάτι, τότε δεν θα μπορούσα να υπαχθώ στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων”, τόνισε ο κ. Μανιαδάκης και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι μετά την άρνησή του να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας -τον οποίο μάλιστα γνωρίζει- κατέθεσε ξαφνικά ότι ο κ. Μανιαδάκης χρηματίστηκε από την Novartis για να επηρεάσει πολιτικούς...

 

Αλλά ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας έκανε λάθη -κατά τον κ. Μανιαδάκη-  με αποτέλεσμα να αναγκαστεί με δεύτερη κατάθεση να ανασκευάσει τις καταγγελίες του.

 

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήρθε από τον λογαριασμό του στο Twitter :

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως. Είχα πει ότι θα τους πάω ως το τέλος. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί».

 

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σημείωσε:

«Από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιαδάκη ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας ξαφνικά μετεβλήθη σε κατηγορούμενο στην υπόθεση Novartis, προκύπτει μια σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων:

 

Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

 

Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

 

Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

 

Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

 

Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;»

«Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω… Θα επανέλθουμε», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

 

Οι δικαστές αντέδρασαν επίσης άμεσα και έντονα...

 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της ανέφερε μια μέρα μετά την ανάρτηση Πολάκη: «Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από δικαστές και εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.

 

Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, υπουργός της κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό.

 

Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη "συνεχίζεται". Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου.

 

Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ' αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

 

Λίγες ώρες αργότερα το ...σήριαλ είχε συνέχεια μέ επίσημη έρευνα στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη και επίσημη απάντηση του Παύλου Πολάκη στους δικαστές και εισαγγελείς...

 

Με εισαγγελική εντολή διεξήχθη η έρευνα στο σπίτι του τέως προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση Novartis με το αιτιολογικό ότι ο Νίκος Μανιαδάκης κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

 

Και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίσημο ύφος στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει:

 

ΠΡΟΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ - ενταύθα

Αξιότιμοι κύριοι,

  •        διάβασα την ανακοίνωση σας

 

  •        καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης μιλάτε για "θεσμική εκτροπή"

 

  •        Πριν βγάλετε την ανακοίνωση, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ πως: από τις 31/12/18 έχω αποστείλει ως αν. Υπουργός Υγείας τέσσερις (4) αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου πάγου για κάθε μία από τις υποθέσεις που αναφέρονται στην ανάρτηση, ζητώντας να υπάρξει ΑΡΜΟΔΙΩΣ ο προβλεπόμενος ΕΛΕΓΧΟΣ, καθώς κατά την εκτίμηση μου οι υποθέσεις αυτές ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ

 

  •        Εγώ δε μίλησα για «πολιτικό χρόνο» όπως τεχνηέντως αναφέρει η ανακοίνωση σας, αλλά για ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΟΥΝ !!!

 

  •        Μια που το έφερε η κουβέντα, πιστεύω πως αναγκαίο θα ήταν η "κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου" να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ. Siemens - C4i, κλπ)

 

Μετά τιμής

Παύλος Πολάκης αν .Υπ.Υγείας

 

Τα αποτελέσματα της αναστάτωσης αυτής φάνηκαν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο...

 

Μία υπόθεση σοβαρή από κάθε άποψη, μετατράπηκε σε θέμα που αρκετοί σχολιάζουν χαμογελώντας και τοποθετώντας το στο επίπεδο της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε αυτό συνετέλεσε χωρίς αμφιβολία και η επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να αναρτήσει σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης την φωτογραφία ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων αποδομώντας ουσιαστικά τον επίσημο χαρακτήρα της ερευνητικής και ανακριτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

 

Οι αντιδράσεις ήταν ως εκ τούτου αναμενόμενες...

 

Συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο γραφείο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή πραγματοποιήθηκε χθες στον απόηχο των αποκαλύψεων Πολάκη μέσω facebook αλλά και των δηλώσεων Μανιαδάκη...

 

«Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο. Ζήτημα που δημιουργεί η απροκάλυπτη προσπάθεια του κ. Tσίπρα και της κυβέρνησης του να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, να την υποτάξουν στην εξυπηρέτηση των κομματικών τους στόχων. Γι’ αυτό και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μιλά για θεσμική εκτροπή», τόνισε η κ. Γεννηματά.

 

Και πρόσθεσε:

 

«Με ωμές καθεστωτικές αντιλήψεις και ενέργειες που παραπέμπουν σε παρακράτος. Οι επιθέσεις που γίνονται με την κάλυψη και καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά δικαστικών λειτουργών, διευκολύνουν και το έργο της δεξιάς συνιστώσας της κυβέρνησης, που εκτελεί το σχέδιο άλωσης της Δικαιοσύνης... Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Να εγγυηθούμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία που δεν εξυπηρετούνται με αυτές τις μεθοδεύσεις, και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Θα συγκρουστούμε ανοιχτά με όλους τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

 

Από την πλευρά τους, οι Ν. Σαλάτας και Π. Λυμπερόπουλος, που εκπροσώπησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξήγησαν στη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής τα όσα αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση τους.

 

Ο Παύλος Πολάκης είχε δώσει εν τω μεταξύ από την επόμενη κιόλας μέρα συνέχεια στην ανακοίνωση αυτή των Δικαστών και Εισαγγελέων με ύφος αυτήν την φορά επίσημο αλλά και επικριτικό ως προς τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

 

Η αντίδραση της ΝΔ

 

Από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δοθεί το στίγμα τόσο από δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αμέσως μετά την αποκάλυψη του ονόματος του "μυστικού" μάρτυρα για την υπόθεση Novartis, Νίκου Μανιαδάκη αλλά και επίσημα από το γραφείο τύπου του κόμματος της ΝΔ.

 

Τα βασικά- καυτά ερωτήματα που θέτουν από τη ΝΔ είναι αν "ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

 

Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;"...

 

Το σχόλιο του ΚΚΕ

«Ο τραγέλαφος με τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπου όσοι τους χαρακτήριζαν «ήρωες» (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), τώρα τους αποδοκιμάζουν κι εκείνοι που τους αφόριζαν (βλέπε ΝΔ), τώρα τους υιοθετούν, επιβεβαιώνει την ανάγκη επωνυμίας τους που το ΚΚΕ είχε τονίσει απ’ την πρώτη στιγμή», ανέφεραν από το ΚΚΕ και συνέχισαν σχολιάζοντας:

 

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της σήψης ενός συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου η υγεία και το φάρμακο είναι πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι κρατικοί παράγοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις και εταιρίες μειώνοντας τις κοινωνικές δημόσιες παροχές υγείας και διασφαλίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων... αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο και απ’ αυτό εκτρέφονται υποθέσεις τύπου Novartis, οι οποίες αναζωπυρώνονται κάθε φορά, όποτε αυτό βολεύει τις ανάγκες της κάλπικης διπολικής αντιπαράθεσης».

 

Τελικά που βρίσκεται η ουσία;

 

 Η ουσία είναι αν υπήρξε χρηματισμός πολιτικών προσώπων, γιατρών και άλλων παραγόντων ώστε να ωφελείται η φαρμακευτική εταιρία Novartis. Στοιχεία όπως, ποιοι είναι οι προστατευόμενοι - απροστάτευτοι μάρτυρες, εικασίες του τύπου "ο τάδε μάλλον γνωρίζει" και ανταλλαγή κατηγοριών μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, δημιουργούν αυτό που λέμε...ντόρο χωρίς ουσία!

 

 Που οδηγούμαστε τελικά στην έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση; Πόσες αστοχίες, παρερμηνείες, πισωγυρίσματα και χτυπήματα κάτω από την ζώνη θα δούμε ακόμα, πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια; Χθες στην επικαιρότητα γύρω από το θέμα "πρωταγωνίστησε"  ο γνωστός σε εμάς τους ανθρώπους της επικοινωνίας για τον χώρο της Υγείας, πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης για τον οποίο ειπώθηκε ότι είναι ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας... Ο ίδιος το αρνείται σταθερά και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη εφόσον του ζητηθεί. Αλλά πόσο σημαντικό είναι να "αποκαλύψουμε" ποιοι είναι οι μάρτυρες; Φρονώ ότι χάνουμε την ουσία που είναι να βρεθεί η αλήθεια πίσω από τις εικασίες.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη:

 

«Σχετικά με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που με εμπλέκουν με την υπόθεση Novartis έχω να δηλώσω τα εξής: Ουδέποτε συναίνεσα στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της ιδιωτικής μου συζήτησης με το δημοσιογράφο κ. Τάκη Χατζή της ιστοσελίδας newpost.gr. Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση, ούτε Μάξιμος Σαράφης.

 

Το ονοματεπώνυμό μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Προς όλους εκείνους που με δόλο και κακοβουλία με στοχοποιούν δηλώνω πως ΟΥΤΕ ΦΟΒΑΜΑΙ-ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ!

 

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όταν και εφόσον κληθώ από τις αρμόδιες Αρχές για την υπόθεση Novartis, θα καταθέσω όσα γνωρίζω, όσα άκουσα, όσα κατάλαβα. Η παρούσα δήλωση είναι η μόνη και τελευταία επίσημη τοποθέτησή μου, ακόμα και αν προκληθώ.

Με εκτίμηση,

 

Φιλίστωρ Χ. Δεστεμπασίδης».

 

 

Μ.Τ.