NEA

Πρωτοφανής απαίτηση γιατρού για φακελάκι: τα κιλά του μωρού σε χιλιάδες ευρώ!

Πρωτοφανής απαίτηση γιατρού για φακελάκι: τα κιλά του μωρού σε χιλιάδες ευρώ!

Την απίστευτη καταγγελία καταδικάζει ο ΙΣΑ και ζητά διασταύρωση οικονομικών στοιχείων των γιατρών

Πιο συγκεκριμένα, καταγγελία απίστευτης και θρασύτατης περίπτωσης χρηματισμού γιατρού, που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αναφέρει ότι μαιευτήρας δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας ζήτησε από πολίτη προκαταβολή 1.000 ευρώ για να αναλάβει τη σύζυγό του που αντιμετώπιζε επιπλοκές εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό ένα ποσό ίσο με «τα κιλά του νεογέννητου»!

Το περιστατικό περιγράφει επωνύμως στην Καθημερινή του Σαββατοκύριακου, ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος συνάντησε τον πατέρα του βρέφους (πρόκειται για εργαζόμενο πολίτη από την περιφέρεια) ο οποίος αναζήτησε γιατρό στην Αθήνα, λόγω της δύσκολης εγκυμοσύνης της γυναίκας του.

«Το μωρό γεννήθηκε 2,1 κιλά και ο κ. Χ ήταν μάλλον ευχαριστημένος, θεωρώντας ότι το επιπλέον φακελάκι θα του κόστιζε 2x100 = 200 ευρώ, μέχρι που ο γιατρός του έκανε σαφές ότι δεν παίζει με πενταροδεκάρες και εννοούσε το βάρος του μωρού σε χιλιάρικα – 2.000 ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνωστόπουλος, που είδε ο ίδιος το γιατρό να συνομιλεί με το σύζυγο της ασθενούς, ζητώντας τα χρήματα.

«Ο ίδιος άκουσα τον κύριο αυτό να λέει στον κ. Χ: «πάμε καλά, η γυναίκα σου θα βγει από την Εντατική». Μόλις απομακρύνθηκε ο εν λόγω «γιατρός», ο κ. Χ μου λέει: Τον βλέπετε; Αυτός είναι ο γιατρός που ενώ ποτέ δεν τον βρίσκεις τα Σάββατα, σήμερα ήρθε και με αναζήτησε για να εισπράξει! Του είπα ότι δεν κατάφερα να συγκεντρώσω το ποσό επειδή ήταν μεγάλο, αλλά σε 2-3 ημέρες θα το έχω να του το δώσω και ο γιατρός συμφώνησε και έφυγε».... 

Η γνωστοποίηση του περιστατικού, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), ο οποίος καταδίκασε φαινόμενα χρηματισμού και ζήτησε διαφάνεια - με διασταύρωση οικονομικών στοιχείων - και τιμωρία των επίορκων γιατρών. 

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αναφέρει:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προσηλωμένοι στο καθήκον τους.

Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.

Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς.

Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ»