NEA

Εντείνονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση στοιχείων στην υπόθεση Novartis

Εντείνονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση στοιχείων στην υπόθεση Novartis

Έντονο παρασκήνιο υποβόσκει πίσω από την υπόθεση Novartis και τις τελευταίες διώξεις κατά του τέως προστατευόμενου μάρτυρα, Νίκου Μανιαδάκη και όχι μόνον. Μέχρι στιγμής, οι κατηγορίες μοιάζουν «ρευστές», ενώ οι προσπάθειες για την ανεύρεση στοιχείων, φαίνεται να εντείνονται.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιείται έρευνα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκ μέρους του κ. Νίκου Μαναδιάκη. Το εγχείρημα έχουν όπως είναι φυσικό αναλάβει οι Εισαγγελείς διαφθοράς και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας και σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων υπάρχουν τρία είδη στοιχείων: Πρώτον, οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, δεύτερον τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από τη Novartis και δη από τα αντίγραφα ασφαλείας των ηλεκτρονικών υπολογιστών τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που έχει έδρα τον Ασπρόπυργο. Και τρίτον οι τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τους συγγενείς τους. 

 

Είναι γνωστό επίσης, ότι στο πλαίσιο αναζήτησης νέων στοιχείων για την υπόθεση Novartis, προτάθηκε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να αλλάξει ο τρόπος ανταλλαγής στοιχείων, παρακάμπτοντας τις δυο διμερείς συμβάσεις ΗΠΑ-Ελλάδος περί δικαστικής συνεργασίας. Με τον τρόπο αυτό πρότειναν η ανταλλαγή στοιχείων θα γίνεται πλέον μέσω της Eurojust προκειμένου τα στοιχεία που αποστέλλονται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν. Αυτή είναι μία από τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές στην στοιχειοθέτηση κατηγοριών κατά πολιτικών προσώπων που για κάποιους είναι το ...ζητούμενο.

 

Μην ξεχνάμε ότι - όπως διέρρευσε πρόσφατα- τον περασμένο Νοέμβριο ένα εκτεταμένο κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων συναντήθηκε στη Βιέννη με Αμερικανούς αξιωματούχους και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται αυτό μέσω της Eurojust.  

 

Πάντως, η Αμερικανική πλευρά φέρεται έντονα προβληματισμένη για την Ελληνική πρόταση, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελληνική πλευρά ακύρωσε ουσιαστικά την συμφωνία και τα εμπιστευτικά έγγραφα που είχε στείλει το FBI και είχαν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα των Ελλήνων εισαγγελέων, εντάχθηκαν τελικά στη δικογραφία.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιαδάκης ζητεί την ακύρωση της σε βάρος του δίωξης υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, ενώ προσθέτει ότι η περίπτωσή του δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς δεν είχε ποτέ δημόσιο αξίωμα!

 

 

Μ.Τ.