NEA

Θα ξεκινήσει, τελικά, η οδοντιατρική κάλυψη μέσω ΕΟΠΥΥ το 2019;

Θα ξεκινήσει, τελικά, η οδοντιατρική κάλυψη μέσω ΕΟΠΥΥ το 2019;

Σε ποιο στάδιο, όμως, βρίσκεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων; Τι ενημέρωση έχει για τις λεπτομέρειες αυτή της κάλυψης η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ);

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το 2019 είναι εδώ. Είναι η ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι αναμένουν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς το κοινό και τους Οδοντιάτρους για την κάλυψη κάποιων βασικών οδοντιατρικών υπηρεσιών, απαλλάσσοντάς τους από ένα αναγκαίο για όλους έξοδο, καθώς η φροντίδα της στοματικής υγείας είναι βασική ανάγκη που κοστίζει αρκετά και οι πολίτες την καλύπτουν από την τσέπη τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αρκετές φορές μέσα στο 2018 και ειδικότερα από το φθινόπωρο και μετά, είχε εξαγγείλει ότι το υπουργείο ξεκινά σταδιακά να καλύπτει και την οδοντιατρική φροντίδα, μέσω του ΕΟΠΥΥ.

 «Έγιναν συναντήσεις, μέσα στο 2018, για τη διερεύνηση του πλαισίου συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας και υλοποίησης αυτών των εξαγγελιών», μας ενημερώνει ο Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής Ιωάννης Τζούτζας, Γενικός Γραμματέας της ΕΟΟ.

«Από την πλευρά της η Ομοσπονδία είναι έτοιμη, αλλά και γενικότερα ο κλάδος των οδοντιάτρων, για αυτή τη συνεργασία. Έχει καταρτιστεί ανάλογη επιτροπή, έχει γίνει κοστολόγηση βασικών υπηρεσιών που θα καλύπτονται μέσω ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποί μας -που είναι γνώστες του θέματος και απολύτως ενήμεροι ώστε να μετέχουν σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο- έχουν επιλεγεί και έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει κάποια πρακτική ανταπόκριση, βρισκόμαστε και εμείς σε αναμονή».

 Όπως εξηγεί στο dailypharmanews.gr ο κ. Τζούτζας, το voucher, το οποίο έχει δεσμευτεί το υπουργείο να εισάγει στην κάλυψη των ασφαλισμένων, αποτελεί μία πολύ γενική εξαγγελία, η οποία δε δίνει σαφή εικόνα του τι ακριβώς θα σημαίνει για τους ασφαλισμένους και τους οδοντιάτρους. «Το ποσό που θα αντιστοιχεί στο voucher θα χορηγείται κατά άτομο, οικογένεια, θα αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες ασφαλισμένων ή όλους; Αυτό δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί και είναι κάτι πολύ βασικό». «Επίσης, για τα περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται ότι θα διατεθούν φέτος για την κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, υπάρχει από εμάς πλάνο και πρόταση».

Στο ερώτημα εάν αυτό το ποσό των 40 εκατομ. ευρώ επαρκεί έστω και για τις βασικές υπηρεσίες πρόληψης, ο κ. Τζούτζας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν επαρκεί και ότι στο νέο ΕΚΠΥ υπάρχει πρόβλεψη ευρείας κάλυψης των οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού.

«Η σχέση μας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πολύ καλή και, από τις επαφές που μέχρι τώρα είχαμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχει η βούληση εφαρμογής των εξαγγελιών. Απλώς, έως σήμερα, τέθηκαν μόνο οι “θεωρητικές βάσεις”», επισημαίνει ο Γεν. Γραμ. της ΕΟΟ και προσθέτει ότι θεωρεί πολύ σημαντικό βήμα την προκήρυξη κάλυψης θέσεων οδοντιάτρων σε 4 ΥΠΕ, που αναμένεται να υλοποιηθεί, καθώς αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ ήταν ότι δε υπογράφονταν συμβάσεις με ιδιώτες οδοντιάτρους.