NEA

Αλέξης Τσίπρας: «Εύχομαι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis να είναι αθώοι»...!

Αλέξης Τσίπρας: «Εύχομαι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis να είναι αθώοι»...!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε εχθές το βράδυ στο κανάλι OPEN, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για τη συμφωνά των Πρεσπών, τα δημοσιονομικά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά την υπόθεση Novartis

 

Με μία εύλογη από όλους απορία, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Πρωθυπουργός την στάση του Παύλου Πολάκη στην υπόθεση Novartis και την αποκάλυψη της επιστολής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ πως τελικά μάλλον…υπήρχε ταύτιση απόψεων(;).

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ναι μεν δεν εγκρίνει την αποκάλυψη της επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, όταν όμως είσαι πρωθυπουργός και ο προσωπικός φίλος σου, ο πολιτικός σου σύντροφος, ο υφιστάμενός σου υπουργός πράττει κάτι τόσο ξεκάθαρα παράτυπο, πώς να πιστέψουμε ότι το κάνει χωρίς να σε υπολογίσει, χωρίς να το εγκρίνεις, χωρίς να υπάρχει καμία ταύτιση απόψεων;  Παραδέχθηκε επίσης, ότι ο Παύλος Πολάκης έκανε λάθος με την δημοσιοποίηση της επιστολής στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μην υπάρχει κωλυσιεργία στις υποθέσεις διαφθοράς.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το επισήμανε αυτό το λάθος στον κ. Πολάκη για τον οποίο είπε ότι έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία, αυτό το ύφος ο ίδιος δεν θα μπορούσε να το υιοθετήσει αλλά επί της ουσίας συμφωνεί μαζί του...

 

Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

«Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του, αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία και όχι το ύφος, το οποίο εγώ δεν θα το υιοθετούσα για μένα αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία. Ο Πολάκης έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην οποία λέει ότι η εκτίμησή του είναι πως οι υποθέσεις αυτές δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Αυτό είναι παρέμβαση; Μετά έβγαλε στην δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής. Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αυτό είναι λάθος. Το οποίο και εγώ του το επισήμανα. Και το παραδέχομαι. Αν είναι θεσμική εκτροπή τότε η μήνυση Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

Λανθασμένες επιλογές 

Πάντως δεν έγινε σαφές εάν ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας σε αυτούς που αποτέλεσαν «λάθος επιλογές» του όπως είπε, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλουμε! Ο πληθωρικός αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει δώσει πολλές αφορμές για να πέσει σε δυσμένεια. Είναι προφανές πως αν ο πρωθυπουργός δεν συμφωνούσε με το ύφος ή την ουσία των όσων λέει και πράττει θα το είχε κάνει σαφές. Αντιθέτως θα λέγαμε, φαίνεται να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και αποδοχής του και μάλλον απολαμβάνει το ύφος «αδιαφορώ για όλους, για τους θεσμούς και τους νόμους και λέω ό,τι μου κατέβει όποτε θέλω».

 

Τι ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis

«Έχω την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό μου ρόλο. Είναι μία μυστική διαδικασία, μία δικαστική έρευνα. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης. Είναι ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε εκτός συνόρων, όπως και εκείνο της Siemens. Όταν το σκάνδαλο ήρθε στη δημόσια σφαίρα, λόγω ευθύνης υπουργών και χωρίς εισαγγελική έρευνα, δεν μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά δεσμευτήκαμε να φτάσουμε ως το τέλος. Είπα ότι εφόσον χάθηκαν τόσα δισ. προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Για τα οκτώ αυτά πρόσωπα, υπάρχει έρευνα. Έχουμε δύο μέτρα και σταθμά. Είναι παρέμβαση όταν ένα στέλεχος της κυβέρνησης κάνει σχόλιο και... Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον διακρίνει, αλλά πρέπει να στεκόμαστε στην ουσία της παρέμβασής του. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή, καθώς έχει δώσει στοιχεία, έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να μην κωλυσιεργούν οι διαδικασίες. Αν αυτό είναι παρέμβαση, η μήνυση Σαμαρά σε εισαγγελικούς λειτουργούς, η στοχοποίηση και οι απειλές, τι είναι; Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση; Η σκευωρία θέλει συνεργούς τους πολιτικούς, αλλά και τους δικαστικούς. Καραμπινάτη παρέμβαση. Λέω να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να σταθούμε λίγο υπεράνω. Το κλίμα καχυποψίας απέναντι στους δικαστικούς, είναι πλήγμα στη δικαιοσύνη».

Παραδικαστικό κέντρο και πολιτικοί αντίπαλοι…


«Αυτό είναι η μέγιστη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ο καθένας κρίνεται. Ξέρω ότι σε αυτήν την υπόθεση ενεπλάκησαν, κακώς λέω εγώ, οι οκτώ, διότι έχουμε έναν άθλιο νόμο, τον οποίο θα αλλάξουμε. Αυτό που βλέπω για τους οκτώ εμπλεκομένους, είναι ότι συνεχώς βρίσκονται στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει. Πρέπει όλα να έρθουν στο φως. Η δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει. Πρέπει όλοι να την αφήσουν απερίσπαστη να προχωρήσει για να δούμε την αλήθεια.

Κάποιοι δεν θέλουν ενδεχομένως να προχωρήσει η Δικαιοσύνη, και γι’ αυτό φωνάζουν να προχωρήσει η δικαιοσύνη.  Εύχομαι , όλοι όσοι εμπλέκονται, να είναι αθώοι. Είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Όμως δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει οτιδήποτε».

 

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία

Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από ένα «κόμμα κουρελού» ανέφεραν στελέχη της αντιπολίτευσης ενώ με επικριτικά σχόλια έδιναν δεκτές από την Πειραιώς και οι αναφορές του πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis. «Αφού επί ένα χρόνο κ. Τσίπρας βύθισε τη χώρα στο βούρκο της λασπολογίας, αφού συκοφάντησε τους αντιπάλους του, αφού μηχανεύτηκε κάθε τρόπο για να σπιλώσει ανθρώπους, τώρα υποκριτικά λέει ότι εύχεται όλοι να αποδειχθούν αθώοι».
«Τώρα που βλέπει ότι σκευωρία καταρρέει προσπαθεί να κρατήσει δήθεν αποστάσεις», προσθέτουν και καταλήγουν λέγοντας ότι «δεν πείθει κανέναν. Όλη η σκευωρία έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα. Σε ένα κράτος Δικαίου δεν αποδεικνύεται η αθωότητα, όπως είχε το θράσος να ευχηθεί, αλλά η ενοχή».