ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κάποιος να απαντήσει για την κανναβιδιόλη;

Κάποιος να απαντήσει για την κανναβιδιόλη;

Κάποιος να απαντήσει για την κανναβιδιόλη;

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία τραγελαφική κατάσταση παντελούς έλλειψης συνεννόησης και συντονισμού των υπηρεσιών του κράτους και ανευθυνότητάς του για θέματα που αφορούν την υγεία του πολίτη περιγράφει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος σε ανάρτησή του στο facebook με τίτλο «Η αβάσταχτη μοναξιά της κανναβιδιόλης».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, αυτή τη στιγμή τα προϊόντα κανναβιδιόλης αν και θα έπρεπε να διακινούνται μόνο μέσα από τα φαρμακεία για την καλύτερη προστασία της υγείας όσων τα λαμβάνουν και ειδικά των παιδιών, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα από περίπτερα τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει πού θα έπρεπε να απευθυνθεί για τη νόμιμη εισαγωγή τους στη χώρα μας!

Συγκεκριμένα ο κ. Λουράντος αναφέρει στην ανάρτησή του:

Πριν μερικούς μήνες , στις 16 Ιουλίου του 2018, η απόφαση Δ3 (γ) 52588 που δημοσιεύτηκε στην ΕΤΚ 2840 ρύθμισε τους «όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή και την κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Επίσης με κοινή απόφαση τους οι Υπουργοί Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν τις αναγκαίες ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να κυκλοφορήσουν νόμιμα και ελεγχόμενα η Θεραπευτική Κάνναβη (THC) και η Κανναβιδιόλη (CBD) ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια της απομάκρυνσης της κανναβιδιόλης από την κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών και καθιέρωση της στην θεραπεία και διατροφή.

Επίσης είναι επιστημονικά γνωστό ότι η Τετραυδροκανναβινόλη είναι ψυχοτρόπος ουσία ενώ αντίθετα η Κανναβιδιόλη (CBD) δεν έχει ψυχοτρόπο δράση. Αυτός ο διαχωρισμός τους εξασφαλίζει και την διαφορετική τους αντιμετώπιση από τις υγειονομικές αρχές.

Σ αυτό το σημείο αρχίζει και η αβάσταχτη «μοναξιά» του CBD! Ο ΕΟΦ δηλώνει αναρμοδιότητα να χειριστεί την κατάθεση φακέλου για συμπλήρωμα διατροφής CBD. Αν απευθυνθείτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επίσης θα σας δηλώσουν αναρμοδιότητα. Στην συνέχεια θα σκεφτείτε το Χημείο του Κράτους, ως τελευταία ελπίδα να εισάγετε νόμιμα το προϊόν σας. Αυτοί θα σας προτείνουν να υποβάλλετε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα!

Όμως στα περίπτερα της χώρας μας θα βρείτε προϊόντα CBD, σε φακελάκια σαν «ρίγανη», σε κρέμες 300mg, σε καραμέλες… κι αν καταγγείλετε στον ΕΟΦ σχετικά με την ποσότητα της ουσίας ή την γνωστοποίηση τους θα σας δηλώσουν “αναρμοδιότητα".

Αναρωτιόμαστε τελικά στη χώρα μας ποιος έχει την ευθύνη της υγείας του πληθυσμού? Γιατί η δήλωση αναρμοδιότητας των αρχών μας σχετικά με την κανναβιδιόλη αφήνει στην τύχη τη χρήση αμφιβόλου ποιότητας και ποσότητας προϊόντα με CBD να κυκλοφορούν με ενδείξεις κατά το δοκούν.

Πρέπει άμεσα για την προστασία των Ελλήνων και ειδικά των παιδιών να ελεγχθούν τα προϊόντα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και να αναλάβει ο ΕΟΦ την γνωστοποίηση των προϊόντων με κανναβιδιολή επιβάλλοντας τους κανόνες ορίων ποσότητας CBD.

Τα συμπληρώματα με Κανναβιδιόλη θα πρέπει να κυκλοφορούν ΜΟΝΟ από τα φαρμακείο ώστε ταυτόχρονα με την κατανάλωση τους, να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τις σωστές ενδείξεις στην κατάλληλη δοσολογία και τιτλοποίηση».