NEA

Πανελλήνιο Συνέδριο του ΙΒΜΕ: «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη - Προκλήσεις και Ερωτήματα»

Πανελλήνιο Συνέδριο του ΙΒΜΕ: «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη - Προκλήσεις και Ερωτήματα»

Ένα ενδιαφέρον συνέδριο πάνω στην εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής και Ανοσοθεραπείας που ανοίγει την προοπτική της εξατομικευμένης, αποτελεσματικότερης θεραπείας του ασθενή.

 

Οι νεότερες εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής αποτελούν το θέμα επιστημονικού συνεδρίου, με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη - Προκλήσεις και Ερωτήματα», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΒΜΕ) από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, στην Αίγλη Ζαππείου, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Μετά την εφαρμογή της εμπειρικής Ιατρικής, το παρόν και το μέλλον πλέον είναι η εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής και Ανοσοθεραπείας», επισημαίνει ο παθολόγος ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ).
«Τα μοριακά τεστ γίνονται πάνω στον όγκο αλλά και στο αίμα των ασθενών και αποκαλύπτουν αν υπάρχει κληρονομικότητα, ενώ μπορούν να μας κατευθύνουν στην καλύτερη θεραπεία κάθε ασθενούς εξατομικευμένα», εξηγεί ο κ. Καραμούζης. «Στην εκδήλωση αυτή, δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής συζήτησης για τις νεότερες εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές μεταξύ των συμμετεχόντων όλων των ειδικοτήτων, που εμπλέκονται στη Μοριακή Ιατρική, δηλαδή στη θεραπεία με βάση τις μοριακές διαταραχές κάθε ασθενούς».
«Η πολυδιάστατη και δομημένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, που διαγιγνώσκονται με προκαρκινικές βλάβες και κακοήθη νεοπλάσματα, είναι προαπαιτούμενο για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Θα παρουσιασθούν νεότερες χειρουργικές τεχνικές που εκτελούνται πλέον και στην Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της ανοσοθεραπείας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιδείξει σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με συμπαγείς όγκους για τους οποίους παλαιότερα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες».

Παράλληλα, σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, θα παρουσιασθούν οι προοπτικές της εφαρμογής της ανοσοθεραπείας στη θεραπεία των συμπαγών όγκων. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) το ΙΜΒΕ διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία IV», στο πλαίσιο της οποίας, φοιτητές Ιατρικής θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.