ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έκθετος ο ΕΟΠΥΥ για την αναλγησία του απέναντι στους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς του 2017

Έκθετος ο ΕΟΠΥΥ για την αναλγησία του απέναντι στους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς του 2017

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πέρασαν και οι γιορτές για τους πλημμυροπαθείς χωρίς να δουν την πολιτεία μέσω του ΕΟΠΥΥ να κάνει το καθήκον της και να τους καταβάλλει τα χρήματα για τις συνταγές που εκτελέστηκαν αλλά χάθηκαν.

Το θέμα είχε αναδείξει το DailyPharmaNews λίγο πριν τα Χριστούγεννα (δες εδώ) φαίνεται ωστόσο ότι δεν ιδρώνει το αυτί κάποιων που προφανώς έκαναν ήσυχα τις διακοπές τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Facebook «πρωτοφανή την αναλγησία και την αδιαφορία εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ» για το θέμα. 

Όπως αναφέρει «έχει περάσει πάνω από ένα έτος από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τις περιοχές της Μάνδρας, Ν. Περάμου κ.λπ. και ακόμα οι συνάδελφοι της περιοχής δεν έχουν πληρωθεί τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει άμεσα και που αφορούν συνταγές που εκτελέσθηκαν αλλά καταστράφηκαν από την πλημμύρα.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Φ.Σ.Α. όλες οι «ευαισθησίες» του κρατικού φορέα εξαντλήθηκαν σε παχιά λόγια εκείνων των ημερών. Είχε συμφωνήσει ο ΕΟΠΥΥ ότι οι εκτελεσθείσες συνταγές εφόσον είναι ηλεκτρονικές και αφήνουν ηλεκτρονικό ίχνος, η αξία τους θα καταβάλλονταν το συντομότερο δυνατόν. Αυτό δεν έγινε ποτέ, ούτε έχει δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση.

Σήμερα, ουδείς από τους κρατικούς φορείς ενδιαφέρεται για την τύχη αυτών των φαρμακείων, αφού οι δύσκολες ημέρες πέρασαν και τα φώτα της δημοσιότητας απομακρύνθηκαν.

Το ότι είναι πάγια η πολιτική του ΕΟΠΥΥ να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των φαρμακοποιών είναι γνωστό, αλλά θα πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό. Πόσο μάλλον όταν γίνεται εις βάρος φαρμακείων που έχουν ήδη πληγεί από καταστροφές».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (δες εδώ) σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό στις 4 Δεκεμβρίου είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα θα ρυθμιζόταν άμεσα. Μάλιστα τότε ο κ. Ξανθός φανεί να -σύμφωνα με την πηγή του DailyPharmaNews-  να ξαφνιάζεται και να χρειάζεται κάποια υπενθύμιση για ένα ζήτημα το οποίο πίστευε ότι έχει ήδη ρυθμιστεί. Όμως δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, όπως επίσης και δεν τηρήθηκε και ανάλογη δέσμευση που δόθηκε προς τον κ. Λουράντο όταν έθεσε το θέμα λίγο πριν τις γιορτές. Κάποιοι λοιπόν εκθέτουν τον υπουργό Υγείας και έχει την ευθύνη ο υπουργός που αφήνει κάποιους –εάν συμβαίνει πράγματι αυτό- να τον εκθέτουν.