NEA

Λύσεις και προγράμματα που όμως δεν λύνουν χρόνια προβλήματα...

Λύσεις και προγράμματα που όμως δεν λύνουν χρόνια προβλήματα...

Οι υπουργοί Οικονομίας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας συνυπογράφουν την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή και προβλέπει την παράταση θητείας ορισμένων εκ των επικουρικών γιατρών που κανονικά αποχωρούσαν στις 31 Ιανουαρίου 2019...

 

Διαβάστε εδώ την tropologia epikoyrikoi

Πρόκειται για 600 επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται από κονδύλια ΕΣΠΑ. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), εξηγώντας μάλιστα ότι έχει εξασφαλισθεί πόσο 20 εκατ. Ευρώ, πάλι από το ΕΣΠΑ, για άλλους 8 μήνες, μέχρι τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου δηλαδή.

Δεν βρέθηκε ωστόσο λύση για τους υπόλοιπους 500 επικουρικούς γιατρούς που απολύθηκαν τελικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ο λόγος είναι ότι δεν εγκρίθηκε η πληρωμή των μισθών τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το μόνο θετικό- ή περίπου θετικό για αυτούς - είναι η δυνατότητα που τους δίνεται να δηλώσουν και πάλι υποψηφιότητα για πρόσληψη πριν λήξουν οι συμβάσεις τους, με σκοπό να προσληφθούν με νέα σύμβαση, κάτι που προβλέπεται και σε σχετική τροπολογία που ήδη από το Δεκέμβριο ψηφίστηκε.

Πάντως είναι σαφές ότι με παρατάσεις και προγράμματα ΕΣΠΑ δεν αντιμετωπίζεται η υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία που έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια... Και αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση εξ ου και έχει υποσχεθεί προσλήψεις για το 2019 και το 2020 (παρά το γεγονός ότι το αργότερο τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές)...

 

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, η κυβέρνηση το 2019 θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 8000 δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλες αλλαγές στο ΑΣΕΠ.

Στην Υγεία έχουν υπολογισθεί 3000 γιατροί μέχρι το 2020 όπως είχε πει προ μηνών η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αλλά και πάλι, δεν διορθώνονται πολλά. Ο κανόνας που αναμένεται να αξιοποιηθεί είναι 1 αποχώρηση για 1 πρόσληψη συγκριτικά με το 1 προς 5 που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι οι 3000 γιατροί που θα προσληφθούν το 2020 δεν αναμένεται να λύσουν τα προβλήματα καθώς καταγράφονται ήδη 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Οι συνταξιοδοτήσεις των δύο επόμενων ετών μάλιστα αναμένεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα!

 

 Μ.Τ.