ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πρόβλημα δημιουργεί για τους φαρμακοποιούς ο ΕΟΠΥΥ με τις βελόνες ινσουλίνης

Πρόβλημα δημιουργεί για τους φαρμακοποιούς ο ΕΟΠΥΥ με τις βελόνες ινσουλίνης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με τον ΕΟΠΥΥ τα έχει βάλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος και δικαιολογημένα, καθώς φαίνεται ότι ίσως και ελλείψει προέδρου –την Τρίτη 15 Ιανουαρίου ήταν προγραμματισμένο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρουσιάσει τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Πλαγιανάκο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του- ο Οργανισμός δίνει τις αφορμές.

Αυτή τη φορά το πρόβλημα αφορά τις βελόνες ινσουλίνης για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τον τρόπο που σκέφτηκαν στον Οργανισμό να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργεί η αναντιστοιχία των όσων προβλέπει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με τις υπάρχουσες στην αγορά συνθήκες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν να κάνουν με την έλλειψη συσκευασίας που να ικανοποιεί την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον νέο ΕΚΠΥ.

Ο κ. Λουράντος ανέβασε το θέμα στο χρονολόγιό του στο facebook, θεωρώντας ότι ο τρόπος που ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να χειριστεί το ζήτημα, θα φέρει τους φαρμακοποιούς μπροστά στον κίνδυνο απόρριψης των εκτελεσθέντων συνταγών από τους ελεγκτές του Οργανισμού.

Στο κείμενο του με τίτλο «Σοβαρότης Μηδέν» ο πρόεδρος του ΦΣΑ εξηγώντας που βρίσκεται το πρόβλημα καταλήγει, ότι κάποιοι στον ΕΟΠΥΥ έκαναν απλά, τα εύκολα, δύσκολα ξεχνώντας τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

«Και επειδή ο ΕΟΠΥΥ είναι πάντα στο .... πλευρό των φαρμακοποιών, αφού έχουμε και "κονέ" στα γραφεία του, απολαύστε την παρακάτω πραγματικότητα:

Σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠY οι ασφαλισμένοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (δύο), δικαιούνται ανά μήνα μια συσκευασία βελονών ινσουλίνης των 60 (!!!) τεμαχίων, που όμως δεν υφίσταται στο εμπόριο!!! Οι συσκευασίες που υφίστανται είναι μόνο αυτές που περιέχουν 100 βελόνες και οι οποίες όπως είναι γνωστό δεν ... τεμαχίζονται.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ή δύο μηνών, αλλά ΠΕΝΤΕ μηνών, ώστε να προμηθευθεί 3 ολόκληρες συσκευασίες (5Χ60=300) χωρίς αυτές να σπάσουν!!!

Έλα ντε όμως που δεν υπάρχει γνωμάτευση πεντάμηνης θεραπείας ....

Τι σκαρφίστηκαν λοιπόν;

Όλο τον χρόνο, αυτοί οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠY, χρειάζονται 720 βελόνες (12Χ60=720). Αυτές αντιστοιχούν σε δύο γνωματεύσεις πεντάμηνης διαρκείας (2Χ300=600) και 120 υπόλοιπο που θα μεταφέρεται τον .... επόμενο χρόνο, δηλαδή μια συσκευασία των 100 και είκοσι ... βελόνες χύμα!!!!!

Και επειδή δεν προβλέπεται αλλαγή στην διάρκεια των γνωματεύσεων, αυτές θα αναφέρουν πάνω μεν την ποσότητα έτους που δικαιούται ο ασφαλισμένος, θα αναγράφουν θεραπεία μηνός (!!!) αλλά θα είναι πεντάμηνης διάρκειας!!!

Όσον αφορά τις είκοσι βελόνες που θα λείπουν στο τέλος κάθε χρόνου, αυτές θα ... ισοφαρίζονται μετά από ... πέντε χρόνια, όταν οι είκοσι βελόνες κατ' έτος θα έχουν φθάσει τον αριθμό μιας ολόκληρης συσκευασίας που είναι εκατό!!!

Και φυσικά οι περικοπές στους φαρμακοποιούς θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αφού οι γνωματεύσεις θα είναι μηνιαίας διάρκειας, αλλά πεντάμηνης θεραπείας!!!».

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Λουράντος είπε ότι δεν θα υφίστατο πρόβλημα εάν στον νέο ΕΚΠΥ υπήρχε απλώς μία πρόβλεψη για χορήγηση 50 ή 100 βελονών αντί των 60 που προβλέπονται. Σε καμία εταιρεία στον κόσμο δεν υπάρχει συσκευασία των 60 βελονών ούτε κάποια εταιρεία θα κάνει συσκευασία ειδικά για τα όσα προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ. Εμείς όταν τέθηκε το θέμα για τις 50 βελόνες είχαμε διαφωνήσει. Μπορείς να βάλεις 50 βελόνες εάν υπάρχει δίμηνη θεραπεία ώστε να χορηγείται η υπάρχουσα συσκευασία των 100 βελονών. Τότε υπήρχαν οι δίμηνες συνταγές οπότε δεν υπήρχε θέμα με τη συσκευασία. Τώρα τι θα κάνουν; Έτσι όπως το έκαναν θα την πληρώνει ο φαρμακοποιός».