ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επίτευξη εγκυμοσύνης με τη μέθοδο Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Επίτευξη εγκυμοσύνης με τη μέθοδο Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ασφαλής φαίνεται να είναι η μέθοδος της μιτοχονδριακής αντικατάστασης, σε ανθρώπινα ωάρια, η οποία –εκτός των άλλων– επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σε παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, στα πλαίσια του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Κλινικoεργαστηριακής Έρευνας, που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα της Institute of Life*, τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης, σε ανθρώπινα ωάρια.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Κατά αυτόν τον τρόπο  δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης σε ανθρώπινα ωάρια, ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life, Δρ. Nuno Costa-Borges ανακοίνωσε την 1η εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου σε Ελληνίδα γυναίκα.
Το περιστατικό, όπως εξήγησε ο κ. Έρως Νικητός, Κλινικός Εμβρυολόγος, αφορούσε γυναίκα 32 ετών με ιστορικό τεσσάρων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι οποίες επιτυγχάνονταν μεν σε πρώτη φάση, αλλά η ποιότητα των ωαρίων ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε την επιτυχή ανάπτυξη του εμβρύου στη συνέχεια. «Σε τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει ο κ. Νικητός. «η μόνη λύση για τη γυναίκα που θέλει να αποκτήσει μωρό είναι να λάβει υγιή ωάρια δότριας». Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα που θα  κυοφορήσει με δανεικά ωάρια, να αποκτήσει μωράκι που θα έχει το γενετικό υλικό της μητέρας και όχι της δότριας.  Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταμόσχευση του γενετικού υλικού της μητέρας στο υγιές ωάριο της δότριας, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό. Δηλαδή, έχουμε ένα νέο ωάριο, προερχόμενο από το γενετικό υλικό της μητέρας στο περίβλημα, όμως, του ωαρίου της δότριας (η οποία είναι νεαρής ηλικίας) και αυτό έχει το διπλό θετικό αποτέλεσμα, να συμπεριφέρεται ως νεαρό ωάριο (με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει αυτό) αλλά και να είναι το έμβρυο γενετικά συνδεδεμένο με τη μητέρα και όχι με τη δότρια.

Το γεγονός ότι ένα τεστ μητρότητας αποδεικνύει την κυοφορούσα ως μητέρα αναδεικνύει τη μεγάλη ηθική σημασία της μεθόδου.

Ταυτόχρονα, τυχόν μιτοχονδριακές νόσοι ή δυσλειτουργίες δε μεταφέρονται στα παιδιά που θα γεννηθούν από μητέρες που φέρουν αυτές τις ιδιαιτερότητες στο γονιδιακό τους υλικό και αυτό είναι άλλο ένα επίτευγμα της μεθόδου.

Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. «Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο», ανέφεραν εκπρόσωποι της Institute of Life στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας με το καινοτόμο θέμα: «ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή», η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, από την Αμερικανική Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM) που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility, σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες, κατά τη διάρκεια της οποία έγινε και η ανακοίνωση της επίτευξης της εγκυμοσύνης με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου.

 

Το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Το 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο είχε κεντρικό θέμα τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης συχνών γυναικολογικών παθήσεων και αποτέλεσε πόλο έλξης για επιστήμονες παγκοσμίως ενώ σκοπός του ήταν η επίτευξη διεθνών επιστημονικών συνεργασιών σε φλέγοντα θέματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο συνέδριο, συμμετείχαν ως ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι παρουσίασαν καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας και αντάλλαξαν την επιστημονική τους εμπειρία με τους Έλληνες ειδικούς.

 

*Η Institute of Life

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη. Χρησιμοποιεί την πιο εξελιγμένη τεχνολογία εφαρμόζοντας καινοτόμες θεραπείες και τεχνικές ώστε μέσα από τα υψηλότερα πρότυπα λειτουργίας να προσφέρει σιγουριά στα ζευγάρια που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της.