NEA

Κίνα: Θα μπορούσε να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής στη χώρα εάν πληρούνταν τα πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κίνα: Θα μπορούσε να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής στη χώρα εάν πληρούνταν τα πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Στη διαπίστωση ότι στην Κίνα θα μπορούσε να αυξηθεί το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν τρία χρόνια (2,9 χρόνια για την ακρίβεια) εάν βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατέληξε μία νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ.

 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, η Κίνα έχει δεσμευθεί να καθορίσει τον ακριβή αντίκτυπο στην υγεία από τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, ως μέρος των προσπαθειών της να αυξήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής σε 79 χρόνια έως το 2030, από 76,3 χρόνια το 2015.

 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου (Energy Policy Institute at the University of Chicago - EPIC), οι μεγάλες βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα που έγιναν στη χώρα, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν ήδη φτάσει στο ύψος της μέσης διάρκειας ζωής.

 

«Η Κίνα κερδίζει το δικό της πόλεμο ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η χώρα οφείλει να επιτύχει δραματικές βελτιώσεις στη συνολική υγεία των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του προσδόκιμου ζωής, αν αυτές οι βελτιώσεις διατηρηθούν», δήλωσε ο διευθυντής του EPIC, Michael Greenstone, σε εκδήλωση στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του EPIC, οι βελτιώσεις, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, στην ποιότητα του αέρα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του βορρά Τιαντζίν, όπου υπήρχαν παλαιότερα ιδιαίτερα αυξημένα όρια αιθαλομίχλης, αναμένεται ήδη να έχουν αυξήσει τη μέση διάρκεια ζωής των 13 εκατομμυρίων κατοίκων κατά 1,2 έτη.

 

Η Κίνα περιέκοψε τις μέσες συγκεντρώσεις επικίνδυνων σωματιδίων -γνωστών ως PM2,5- σε ένα μέσο όρο 39 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο πέρυσι, μειώνοντας το κατά 9,3% από το 2017, μετά από μια εκστρατεία για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και τη βελτίωση των προτύπων της βιομηχανίας και των οχημάτων.

 

Ωστόσο, τα επίπεδα των μέσων εκπομπών παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από το πρότυπο των 35 μικρογραμμαρίων της Κίνας, καθώς και το όριο των 10 μικρογραμμαρίων που συνιστά ο ΠΟΥ. Στις βόρειες βιομηχανικές περιοχές, οι μέσες συγκεντρώσεις είναι πολύ υψηλότερες.

 

Σε μια μελέτη που ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Παρασκευή, μια ομάδα κορυφαίων κινεζικών ειδικών στον τομέα της υγείας ανέδειξε τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων ως έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία στην Κίνα για τα επόμενα 20 χρόνια, μαζί με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη και τη νόσο του Alzheimer.

 

Ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang εξήγγειλε τον «πόλεμο» εναντίον της ρύπανσης το 2014, εν μέσω φόβων ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον της χώρας ως αποτέλεσμα της αδιάκοπης οικονομικής ανάπτυξης –για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών– θα οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές.

 

Ωστόσο, καθώς η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβράδυνσης, η Κίνα έχει παραδεχθεί ότι η παραπάνω εκστρατεία βρίσκεται υπό πίεση.

 

Οι εκπομπές από μη βιομηχανικούς τομείς, όπως η γεωργία, για παράδειγμα, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο, αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι.