ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι οκτώ νομοθετικές ρυθμίσεις που περιμένουν οι φαρμακοποιοί από το Υπουργείο Υγείας

Οι οκτώ νομοθετικές ρυθμίσεις που περιμένουν οι φαρμακοποιοί από το Υπουργείο Υγείας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου - αφού όλα είναι έτοιμα παρά τα όσα ακούγονταν το τελευταίο διάστημα, να παραδώσει ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης την προεδρία στον κ. Απόστολο Βαλτά για το δεύτερο 18μηνο της τριετούς θητείας αυτού του διοικητικού συμβουλίου που συγκροτήθηκε σε σώμα τον Ιούλιο του 2017- ο νυν πρόεδρος εν είδει απολογισμού απέστειλε προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας τις θεσμικές διεκδικήσεις του κλάδου που περιμένουν διευθέτηση από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για συνολικά οκτώ αιτήματα τα οποία είχαν τεθεί στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί μαζί του στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΦΣ λοιπόν ενημερώνει τους φαρμακοποιούς δια μέσω των Φαρμακευτικών Συλλόγων για το τι πρέπει να περιμένουν να δουν από το υπουργείο το επόμενο διάστημα σημειώνοντας ότι υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για την τεκμηρίωση της αξίας αυτών των διεκδικήσεων και τονίζοντας ότι «λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε αυτές».

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι ,

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018 έλαβε χώρα συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό κο. Ξανθό και ευρεία αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΠΦΣ με επικεφαλής  τον Πρόεδρο κο. Κυριάκο Θεοδοσιάδη.

Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν θεσμικές διεκδικήσεις του κλάδου με ισχυρή επιχειρηματολογία και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε αυτές.  Πιο συγκεκριμένα:

  1. Παράταση προθεσμιών διαδικασίας εκκαθάρισης Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το ζήτημα είναι επείγον και απαιτεί άμεση ρύθμιση για τη συνέχιση της ομαλής αποζημίωσης των συνταγών μας για το 2019.

  1. Εκσυγχρονισμός διατάξεων του Ν. 3601/1928

Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και συναρτάται με τις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας των οργάνων του κλάδου μας.

  1. Θεσμοθέτηση φαρμακευτικών υπηρεσιών

Επιβεβλημένη διαδικασία για την κατοχύρωση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του σύγχρονου φαρμακείου.

  1. Κατάργηση rebate 0,8% στα off patent φάρμακα

Δίκαιο και Αναγκαίο μέτρο για τους φαρμακοποιούς

  1. Απόσυρση της διάταξης περί διάθεσης σκευασμάτων από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων

Επείγουσα και σημαντική η απόσυρση μιας διάταξης που συνδέεται άμεσα με τη Δημόσια Υγεία και τους κινδύνους που εγκυμονεί  κυρίως για τη νέα γενιά.

  1. Διάθεση υγρών επαφής και τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας από τα φαρμακεία

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αναγκαία για την κατοχύρωση μιας επαγγελματικής διαδικασίας που εφαρμόζεται διαχρονικά και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των πολιτών

  1. Συνταγογράφηση των ΜΥΣΥΦΑ και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων

Κρίσιμη διάταξη για τον έλεγχο της πολυφαρμακίας αλλά και για την πληρότητα του ιατρικού φακέλου των ασθενών.

  1. Αποζημίωση πληγέντων φαρμακείων από φυσικές καταστροφές

Μια ρύθμιση για τους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς της Μάνδρας που έχει καθυστερήσει δραματικά και πρέπει επιτέλους να ψηφιστεί.

Για την προώθηση των ανωτέρω διεκδικήσεων μας επανήλθαμε με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας στις 12 Ιανουαρίου του 2019 με αίτημα την ταχεία ρύθμιση όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί στη συνάντησή μας.

Μπορεί η πολιτική συγκυρία να θέτει σοβαρούς περιορισμούς, εμείς όμως θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ικανοποίηση των Δίκαιων Θεσμικών Αιτημάτων μας».