Το ιατρικό οξυγόνο είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την παροχή ανακούφισης και υποστήριξης στον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό με ασθένειες του αναπνευστικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει το οξυγόνο ως απαραίτητο φάρμακο που σώζει ζωές, ενώ η οξυγονοθεραπεία αναγνωρίζεται από τον ΠΟΥ ως απαραίτητη για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η Παγκόσμια Ημέρα Οξυγόνου (2 Οκτωβρίου) υπενθυμίζει πόσα εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο επωφελούνται από την οξυγονοθεραπεία. Από τα νεογέννητα μωράκια μέχρι τα ηλικιωμένα άτομα, εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο οξυγόνο για να αναπνεύσουν ευκολότερα και να ζήσουν καλύτερα.

Ιατρικό Οξυγόνο: Κρίσιμο για την επίτευξη στόχων υγειονομικής περίθαλψης

Το ιατρικό οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών, όπως η πνευμονία, τη διαχείριση χειρουργικών επεμβάσεων και την αποκατάσταση τραυμάτων, αλλά και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και τα νεογνά.

Η ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο έχει αυξηθεί, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει αναπνευστικές προκλήσεις από ασθένειες, όπως η COVID-19 και η πνευμονία, αλλά και αναπνευστικές επιπλοκές που σχετίζονται με διάφορες επιδημίες. Αποδεικνύεται καθημερινά πολύτιμο και σωτήριο το ιατρικό οξυγόνο για την υγεία της μητέρας, του παιδιού και του νεογνού, των ευάλωτων ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα, που χρειάζονται τακτικά οξυγονοθεραπεία, καθώς και για τη διαχείριση χειρουργικών και τραυματικών παρεμβάσεων. Ο ΠΟΥ, μαζί με τους εταίρους του, δίνει προτεραιότητα σε μια ολιστική προσπάθεια για να διασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη με οξυγόνο, αυτό το κρίσιμο φάρμακο, που σώζει ζωές, ειδικά σε περιβάλλοντα με χαμηλούς πόρους.

Γιατί το ιατρικό οξυγόνο είναι ένα πολύπλοκο προϊόν

Παρά το ότι είναι απαραίτητο φάρμακο, το οξυγόνο είναι ένα πολύπλοκο προϊόν. Το φαρμακευτικό οξυγόνο παράγεται μέσω μίας βιομηχανικής διαδικασίας, εφαρμόζοντας ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP) ή παράγεται επιτόπου, χρησιμοποιώντας συμπυκνωτές οξυγόνου, οι οποίοι ρυθμίζονται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα βάσει νομοθεσίας. Το οξυγόνο απαιτεί, επίσης, ένα ολόκληρο σύστημα για να φτάσει τους ασθενείς με ασφάλεια.

Λόγω της πολυπλοκότητάς τους, η πρόσβαση στο ιατρικό οξυγόνο ανταποκρίνεται σε πολλές προκλήσεις, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα, την οικονομική προσιτότητα, τη διαχείριση, τον εφοδιασμό, την ικανότητα ανθρώπινου δυναμικού και την ασφάλεια. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ο ΠΟΥ αναπτύσσει συνεχώς πόρους και εργαλεία για να τις ξεπεράσει.

Αυξάνοντας την πρόσβαση στο ιατρικό οξυγόνο

Οι παραπάνω προκλήσεις και δεσμεύσεις επιβεβαιώθηκαν σε διαδικτυακό σεμινάριο  του ΠΟΥ την Παγκόσμια Ημέρα Οξυγόνου (2 Οκτωβρίου 2024), όπου δόθηκε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του Οργανισμού σχετικά με την αύξηση της πρόσβασης στο ιατρικό οξυγόνο και την υποστήριξη των κρατών μελών.

Share.
Exit mobile version