Μελέτες συχνά παρουσιάζουν τα προβιοτικά ως σύμμαχο της υγείας του εντέρου. Όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι κάποια είδη προβιοτικών μπορεί να λειτουργήσουν… υπέρ των μικροβίων που θέλουμε να αποφύγουμε.
Μια νέα μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι τα προβιοτικά δεν είναι πάντα ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βακτήριο Lactobacillus acidophilus, που βρίσκεται φυσικά σε γάλα και γιαούρτι και χρησιμοποιείται συχνά σε σκευάσματα προβιοτικών, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διευκολύνει την εγκατάσταση του επικίνδυνου μικροβίου Clostridioides difficile (Κλωστηρίδιο δύσκολο) — ενός παθογόνου που προκαλεί ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα με σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα μετά από λήψη αντιβιοτικών.
Αντίθετα, ένα άλλο στέλεχος, το Lactobacillus gasseri Lg-36, ένα είδος προβιοτικού βακτηρίου που ανήκει στην οικογένεια των γαλακτοβακίλλων, φάνηκε να προστατεύει από τη μόλυνση, παράγοντας περισσότερα αντιβακτηριακά πεπτίδια και ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, τα οποία ανταγωνίζονται το C. difficile για την τροφή που χρειάζεται.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι επιδράσεις παρέμεναν ακόμη κι αφού το προβιοτικό είχε φύγει από τον οργανισμό, δείχνοντας ότι ακόμη και προσωρινοί «κάτοικοι» του εντέρου μπορούν να αφήσουν μακροχρόνιο αποτύπωμα.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αποτελέσματα σε ποντίκια δεν μεταφέρονται απαραίτητα απευθείας στους ανθρώπους. Η δράση των προβιοτικών εξαρτάται από το συγκεκριμένο στέλεχος, τον συνδυασμό των βακτηρίων στο σκεύασμα, την υγεία του ατόμου και τη μικροχλωρίδα που ήδη υπάρχει στο έντερο. Όπως λένε: «Δεν είναι όλα τα προβιοτικά ίδια, ούτε όλες οι λοιμώξεις ίδιες… και τα αποτελέσματα διαφέρουν».
ΠΗΓΗ: sciencenews
