Listen to this article

Οι άνθρωποι χάνουν περισσότερο βάρος αν μαγειρεύουν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα από το μηδέν, παρά αν καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα και έτοιμα γεύματα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που καθιερώνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) και του βάρους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ακολούθησαν δύο δίαιτες με το ίδιο διατροφικό προφίλ για οκτώ εβδομάδες. Η μία δίαιτα περιλάμβανε UPFs, ενώ η άλλη περιλάμβανε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όταν η πρώτη ομάδα κατανάλωνε έτοιμα σνακ ή ενεργειακές μπάρες και έτοιμα λαζάνια και  η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε βρώμη με γάλα και φυσικό γιαούρτι, και σπαγγέτι μπολονέζ φτιαγμένο στο σπίτι.

Στο τέλος της δοκιμασίας, οι συμμετέχοντες στη δεύτερη δίαιτα είχαν χάσει διπλάσιο βάρος σε σχέση με εκείνους στην πρώτη. Ο καθηγητής Chris van Tulleken, συγγραφέας της μελέτης και του βιβλίου Ultra-Processed People, δήλωσε: «Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αυτή τη στιγμή οδηγεί σε κακή υγεία και παχυσαρκία λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας φθηνών, ανθυγιεινών τροφών. Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της υπερ-επεξεργασίας στην επίτευξη αποτελεσμάτων υγείας, εκτός από τον ρόλο των θρεπτικών συστατικών όπως τα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Υπογραμμίζει την ανάγκη να μετατοπιστεί η πολιτική εστίαση από την ατομική ευθύνη στους περιβαλλοντικούς παράγοντες της παχυσαρκίας, όπως η επιρροή των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων στον καθορισμό ανθυγιεινών διατροφικών περιβαλλόντων».

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το University College London και το UCL Hospitals NHS Trust, είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για τα αποτελέσματα της κατανάλωσης UPFs στην υγεία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και το μαγείρεμα από το μηδέν, όσο το δυνατόν περισσότερο, αντί της αγοράς υπερ-επεξεργασμένων συσκευασμένων τροφίμων ή έτοιμων γευμάτων, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν υποστεί περιορισμένες αλλαγές από την φυσική τους κατάσταση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολόκληρα σιτηρά, το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το φυσικό γιαούρτι. Αντίθετα, τα UPFs έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία και περιέχουν συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική στο σπίτι, όπως τεχνητές γεύσεις, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη δίαιτα με UPF κατανάλωσαν 120 λιγότερες θερμίδες από το συνηθισμένο και έχασαν κατά μέσο όρο το 1% του βάρους τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Εκείνοι που ακολούθησαν τη δίαιτα με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωσαν 290 λιγότερες θερμίδες και έχασαν κατά μέσο όρο το 2% του βάρους τους, περιλαμβανομένου ενός σημαντικά μεγαλύτερου ποσοστού λίπους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, σε διάρκεια ενός έτους, αυτή η διαφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του βάρους κατά 13% για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: Guardian

Share.
Exit mobile version