Με τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού να είναι σε έξαρση – καθώς έχουν εκδηλωθεί πάνω από 2.500 σεισμοί την τελευταία εβδομάδα – αίσθηση προκαλούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Αμοργού για την σοβαρή υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας του νησιού το οποίο σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, βρίσκεται σε λειτουργική κατάρρευση και επισφάλεια λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κατηγορεί μάλιστα το υπουργείο Υγείας αλλά και την 2η ΥΠΕ ότι έχουν επιδείξει πλήρη αδιαφορία για τα υπηρεσιακά έγγραφα από τους υπεύθυνους του Κέντρου Υγείας για τις σημαντικές ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό αλλά και νοσηλευτών. «Οι γιατροί δεν πηγαίνουν γιατί γνωρίζουν ότι θα είναι μόνοι τους χωρίς νοσηλευτές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία για τους άγονους διαγωνισμούς και καταγγέλλει ότι στην 2η ΥΠΕ εκκρεμεί από τον Ιούλιο 2024 αίτηση νοσηλεύτριας που ζητά να διοριστεί στο Κ.Υ Αμοργού ως επικουρική αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους!

Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν σχετικά με τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας ότι «τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ένας μετακινούμενος γενικός γιατρός μαζί με έναν αγροτικό για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στο νησί και ένας δεύτερος αγροτικός γιατρός». Παράλληλα έχει γίνει γνωστό ότι άμεσα θα μετακινηθούν δύο στελέχη του ΕΚΑΒ για να συνδράμουν στο Κέντρο Υγείας, ωστόσο τα κενά σε νοσηλευτές είναι αρκετά και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Συγκεκριμένα στο ΚΥ Αμοργού υπηρετούν μόλις τρεις νοσηλευτές και πρόσφατα αποφασίστηκε να μετακινηθεί ακόμα μια που υπηρετεί στο ΠΠΙ Αιγιάλης.

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, ύστερα από κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το Κέντρο Υγείας του νησιού, διαμαρτυρόμενο για την υποστελέχωσή του. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Με συνθήματα και πανό, ζήτησαν άμεσες λύσεις από την πολιτεία, τονίζοντας την ανάγκη για ένα επαρκώς στελεχωμένο και λειτουργικό σύστημα υγείας στην Αμοργό.

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού με την απόφαση Υπ. Αρ: 13/2025.

«Η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στο νησί μας έχει πλέον περιέλθει σε τέλμα. Η παντελής έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και η έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού καθιστούν επισφαλή την λειτουργία του Κ.Υ. Αμοργού. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι επισφαλείς και παράτυπες εφημερίες με έναν αγροτικό για όλο το νησί να καλύπτει την ημερήσια λειτουργία του Κ.Υ. και να εφημερεύει μόνος του χωρίς καμία επίβλεψη από ιατρό ειδικότητας, με οδηγούς να καλύπτουν την έλλειψη νοσηλευτών, τα περιστατικά ασυνόδευτων διακομιδών, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των κατοίκων, ενώ οι λίγοι αριθμητικά υγειονομικοί παρέχουν υπηρεσίες σε δυσμενέστατες εξοντωτικές συνθήκες με αυταπάρνηση και αφοσίωση.

Οι ολιγοήμερες μετακινήσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων δεν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς και έλλειψη επιστημονικά υπεύθυνου για τον συντονισμό της μονάδας υπάρχει και κενά υπάρχουν στις μετακινήσεις αλλά και οι ιατροί που μετακινούνται δεν έχουν πάντα την κατάλληλη ειδικότητα να ανταποκριθούν στα περιστατικά που καλούνται να διαχειριστούν. Εξάλλου οι τρεις ιατροί υπαίθρου δεν έχουν αναλάβει ακόμα καθήκοντα. Η ύπαρξη επίσης τριών μόνο νοσηλευτών δεν επαρκεί να καλύψει την λειτουργία του Κ.Υ., ενώ η μετακίνηση της μιας νοσηλεύτριας που υπηρετεί στο Π.Π.Ι. Αιγιάλης δεν επιλύει το πρόβλημα. Όταν μάλιστα από το καλοκαίρι υπάρχει νοσηλεύτρια επιτυχούσα σε διαγωνισμό επικουρικού προσωπικού, η οποία δεν έχει ακόμα προσληφθεί!!!
Για τους λόγους αυτούς, ΖΗΤΑΜΕ:
Η κυβέρνηση να σεβαστεί την νησιωτικότητα και να θεσμοθετήσει αυξημένα μισθοδοτικά κίνητρα στους γιατρούς ειδικότητας για να έρθουν στο νησί μας και στα άλλα απομακρυσμένα νησιά. Εναλλακτικά να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική θητεία για ένα χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά, ιατρών που λαμβάνουν την ειδικότητας τους.
Άμεση κάλυψη με απόσπαση των θέσεων Γενικού ιατρού, Παθολόγου και Παιδιάτρου και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.
Να επαναπροκηρυχθούν άμεσα οι δύο εκ των οκτώ θέσεων ιατρών ειδικότητας που υπάρχουν στο Οργανόγραμμα του Κ.Υγείας και συγκεκριμένα η μία θέση Γενικού Ιατρού και η μία θέση Ιατρού Παθολόγου και να προκηρυχθούν επίσης τουλάχιστον δύο θέσεις ΔΕ/ΤΕ Νοσηλευτών.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων».


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας:

«Την Τετάρτη 29/1/25 οι κάτοικοι της Αμοργού έκαναν μια κυριολεκτικά πάνδημη αγωνιστική κινητοποίηση απαιτώντας να στελεχωθεί επιτέλους το Κ.Υ Αμοργού με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Μια κινητοποίηση που έκαναν πως δεν την είδαν ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αρμόδια για τα Κ.Υ κ. Αγαπηδάκη και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλός.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ διά της εκκωφαντικής σιωπής τους ομολόγησαν τις σοβαρότατες ευθύνες τους. Άλλωστε οι υπουργοί Υγείας και οι διοικούντες την 2η ΥΠΕ έχουν αγνοήσει προκλητικά σωρεία υπηρεσιακών εγγράφων από τους υπεύθυνους του Κ.Υ που ήδη από αρχές 2024 επισημαίνουν την κατάσταση και που ιδιαίτερα από τους τελευταίους μήνες του 2024 τονίζουν πως το Κ.Υ βρίσκεται σε λειτουργική κατάρρευση και επισφάλεια λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.
Κατά την συνήθη της τακτική η ίδια πολιτική ηγεσία που επισήμως «σιώπησε» άρχισε, αμέσως μετά την κινητοποίηση των κατοίκων, «επιλεκτικές διαρροές» προς ΜΜΕ με το σύνηθες αφήγημα «θέσεις προκηρύσσονται, βγαίνουν άγονες, οι γιατροί δεν πάνε, οι γιατροί φταίνε». Το πόσο ψευδεπίγραφο είναι αυτό το αφήγημα αποδεικνύεται πανηγυρικά: ένα σημαντικό αντικίνητρο που «δεν πάνε γιατροί στην Αμοργό» είναι οι τραγική έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο/η γιατρός ξέρει πως αν πάει θα είναι πολλές φορές ολομόναχος/η, όχι μόνο χωρίς άλλους γιατρούς αλλά και χωρίς νοσηλευτές. Ε λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αγνοήσει προκλητικά όλες τις εκκλήσεις για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Κ.Υ Αμοργού. Και μάλιστα συμβαίνει και το εξής εξοργιστικό: στην 2η ΥΠΕ εκκρεμεί από τον Ιούλιο 2024 αίτηση νοσηλεύτριας που ζητά να διοριστεί στο Κ.Υ Αμοργού ως επικουρική (ούτε καν ως μόνιμη). Δηλαδή ούτε καν επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό δεν διορίζουν και ταυτόχρονα καίγονται πως τάχα «φταίνε οι γιατροί που δεν πάνε».
Η περίπτωση του Κ.Υ Αμοργού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει στα Κ.Υ όλων των νησιών και γενικά όλης της χώρας. Σκόπιμη υποστελέχωση που υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική πλήρους διάλυσης – εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης. Αδιαφορία για τους κατοίκους. Ψευδή προπαγανδιστικά αφηγήματα για να συγκαλύπτονται οι τραγικές κυβερνητικές ευθύνες. Υποκριτικά προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα πως τάχα «θα» ενισχύσουν τα Κ.Υ που οι ίδιοι εγκαταλείπουν.
Μαζί με όλους τους κατοίκους της Αμοργού απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αφήσει επιτέλους τις ψευτοδικαιολογίες και να στελεχώσει άμεσα το Κ.Υ Αμοργού με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (όπως τεχνολόγους, οδηγούς – διασώστες ασθενοφόρου κλπ.). Τα κροκοδείλια δάκρυα των αρμοδίων που θα αρχίσουν να χύνονται τον Ιούνιο, όπως κάθε χρόνο στην έναρξη της αιχμής της τουριστικής περιόδου, δεν πρόκειται να πείσουν κανέναν».

Ακολουθεί βίντεο απο την κινητοποίηση των κατοίκων της Αμοργού:

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο