Από τον Γιώργο Σακκά

 

Σχεδόν δεδομένη θεωρεί η φαρμακοβιομηχανία την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του clawback, ο οποίος θα επιβαρύνει περισσότερο, τις εταιρείες με καινοτόμα σκευάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται να αλλάξει την αναλογία επιμερισμού του clawback το οποίο σήμερα σε ποσοστό 10% επιβαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν ανάπτυξη, δηλαδή αύξηση πωλήσεων, και το υπόλοιπο 90% επιβαρύνει όλες τις εταιρείες μαζί ,ανάλογα με το μερίδιο αγοράς. Η αναλογία αυτή από 90%-10% αναμένεται να διαμορφωθεί αντίστοιχα σε 75%-25%.  Επίσης αναμένεται να εξαιρεθούν συνολικά τα εμβόλια από το clawback ενώ οι εταιρείες γενοσήμων ακόμη και αν παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων δεν θα «συμμετέχουν» στην επιβάρυνση από το clawback της ανάπτυξης δηλαδή στο 25%.

Σημειώνεται ότι με βάση και την τελευταία υπουργική απόφαση ο μηχανισμός επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, επιμερίζεται στις εταιρείες α) κατά 90% με βάση το τελικό μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας. Το τελικό μερίδιο κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ προκύπτει βάσει των πωλήσεων στην αρχική αξία των τιμολογίων για όλα τα προϊόντα της και β) κατά 10%, με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας, σε επίπεδο επικράτειας, όπου ως μερίδιο ανάπτυξης λαμβάνεται ο λόγος ανάπτυξης εταιρείας προς το άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων.

Ως ανάπτυξη εταιρείας λαμβάνεται η θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών πωλήσεων (αρχική αξία των τιμολογίων, όπως αναφέρεται ανωτέρω, αφαιρουμένων περαιτέρω των προαιρετικών εκπτώσεων και του ποσού επιστροφής), κατά το τρέχον εξάμηνο, και των καθαρών πωλήσεων, κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, αφαιρουμένου, σε αυτή την περίπτωση.

 

 Αυξημένη η δαπάνη για νοσοκομειακά

Η ανησυχία των εταιρειών εντείνεται και από την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, μετά και την τελευταία (7η) τροποποίηση του προϋπολογισμού του, ο οργανισμός προχωρά στην αύξηση των εκτιμώμενων clawback και rebate κατά 14,4 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα, με τη συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές να φτάνει στα 122 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια κίνηση για ενίσχυση του προϋπολογισμού, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας, κατά 26 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι στη 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού εγγράφηκε εκτίμηση ετήσιου clawback έτους 2019 ποσού 100.000.000 ευρώ και στην 4 η τροποποίηση εγγράφηκε το βεβαιωμένο rebate α’ εξαμήνου 2019 ύψους 7.632.717 ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα 1Α. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ.

Όμως σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου και την πορεία ανάλωσης των πιστώσεων, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη ενίσχυσης των εξόδων η οποία βέβαια θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές με rebate και clawback. H εκτίμηση για το rebate β’ εξαμήνου 2019 φτάνει στα 7,8 εκατ. ευρώ και επιπλέον clawback ύψους 6.611.994 ευρώ. Έτσι συνολικά το clawback για την κατηγορία διαμορφώνεται στα 106.611.994 ευρώ.

Μετά τα παραπάνω προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2019 στα 177 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όμως ο αρχικός προϋπολογισμός και άρα το μερίδιο του ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο 55 εκατ. ευρώ.

 

Share.
Exit mobile version