Αν δεν αντιμετωπίζετε απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας, τότε ανήκετε στη μειονότητα, καθώς λιγότερο από το 5%των ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία.

Αποκαρδιωτικά είναι τα ευρήματα μελέτης που διεξήχθη το 2013, για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για μία πλήρη γκάμα, η οποία περιελάμβανε περίπου 300 ασθένειες και παθήσεις (από ακμή και προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, μέχρι χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο και διαβήτη) και πάνω από 2.300 συνέπειες που σχετίζονται με τις ασθένειες, σε ανθρώπους, από 188 χώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συνολικά, μόλις το 4,3 % αυτών δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι το 95,7% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετώπιζαν κάποια πάθηση, με την πιθανότητα να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας: Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου το 64 % των παιδιών κάτω των 5 ετών είχε ένα πρόβλημα υγείας το 2013, σε σύγκριση με το 99,97 % των ατόμων 80 ετών και άνω.

Συχνά, οι άνθρωποι υπήρχαν περισσότερες από μια παθήσεις και περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περισσότερες από πέντε. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου το 65 % είχαν 5-9 ασθένειες και το ένα τέταρτο είχαν 10 ή και περισσότερες.

Τα πιο συχνά προβλήματα

Οι καταστάσεις που έπλητταν περισσότερους από το 10 % του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν οι κοιλότητες στα δόντια, οι κεφαλαλγίες τάσεως, η σιδηροπενική αναιμία, η απώλεια της ακοής και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Το 2013, υπήρχαν επίσης περισσότερες από 18 δισεκατομμύρια περιπτώσεις λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (κατηγορία που περιλαμβάνει τις ρινικές λοιμώξεις και το κοινό κρυολόγημα) και πάνω από 2.000 εκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν με κάποιο είδος αναπηρίας αυξήθηκε από 537.600.000 το 1990 σε 764.800.000 το 2013. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτήν την αύξηση αυτή στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Μερικές από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο ήταν ο πόνος στη μέση, η μείζουσα κατάθλιψη, ο πόνος στον αυχένα, η ημικρανία, ο διαβήτης και οι αγχώδεις διαταραχές.

«Πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι μυοσκελετικές, οι ψυχικές και οι συμπεριφορικές παθήσεις, δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής. Το θέμα δεν είναι μόνο να ζει κανείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά να ζει και με υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Theo Vos, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής των προτεραιοτήτων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Share.
Exit mobile version