Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη επεξεργασία, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος». Υπέρ της Αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταψήφισαν αλλά επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στην ολομέλεια. 

Η συζήτηση στην Επιτροπή κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους με εξαίρεση την κόντρα που είχαν Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Θεμιστοκλέους με τον ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την αντίρρησή του να οδηγούν τα ασθενοφόρα ανεκπαίδευτοι οδηγοί και ζήτησε την κατάργηση της διάταξης η οποία δίνει τη δυνατότητα να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Εμείς ήρθαμε και επανεργοποιήσαμε απλά τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλεόυς ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία καθώς όπως είπε με την αξιοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων το ΕΚΑΒ καλύπτει απομακρυσμένες περιοχές που δεν είχε καλύψει ποτέ πριν.

Όσον αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις για το τραύμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις στηρίξουν καθώς όπως υπογράμμισε το νομοσχέδιο «δεν σηκώνει σοβαρές διαφωνίες» και έχει «σαφή κοινωνικό πρόσημο».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν άλλωστε και οι τοποθετήσεις των φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή να καταθέσουν τις απόψεις τους για το τραύμα, με αποτέλεσμα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης να μην δώσει αρνητική ψήφο στην Επιτροπή.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αν και αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς θετική κατεύθυνση, εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του, καθώς όπως υποστήριξαν, «θα λειτουργήσει με βάσει τις υπάρχουσες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των νοσοκομείων, με το απαιτούμενο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», ενώ ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο επικοινωνιακού χαρακτήρα» καθώς όπως είπε «ούτε αυξάνει τις μόνιμες θέσεις ούτε καλύπτει τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο υφιστάμενο σύστημα υγείας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, εστίασε κυρίως την κριτική του «στην απουσία σημαντικών στοιχείων, όπως πόσοι είναι οι τραυματίες κάθε χρόνο, πόσα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα, πόσοι πεθαίνουν, ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης».

«Είναι ένα νομοσχέδιο γονατογράφημα, με παχιά λόγια του αέρα, χωρίς σαφή κοστολόγηση, χωρίς προβλέψεις για στελέχωση του Συστήματος Τραύματος, με το απαραίτητο, αναγκαίο και καθοριστικής σημασίας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Ουζγκιούρ Φερχάτ.

Τι είπαν οι φορείς

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντική μεταρρύθμιση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, είναι αναμενόμενο ότι θα έχει δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συναινετικό».

«Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ εξειδικευμένο με πολλές απαιτήσεις, η εφαρμογή του θα συναντά διαρκώς προβλήματα, αναμενόμενο, τα οποία όμως πρέπει να λύνονται άμεσα», ανέφερε, χαρακτήρισε «ικανοποιητική για αρχή την δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος» και τόνισε «την ανάγκη στελέχωσης όλων των υγειονομικών δομών με εξειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι πρέπει να έχουν διαρκή εκπαίδευση».

Θετικός στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «είναι σε καλή βάση» εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, δίνοντας έμφαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα, ώστε όπως είπε, «να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά άμεσα και αποτελεσματικά και να μεταφέρονται με ασφάλεια στα Κέντρα Τραύματος οι τραυματίες».

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη «ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι «η τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού ήταν το 2014», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι «ήδη έχει ήδη γίνει προκήρυξη για ακόμα 250 άτομα τα οποία θα το ενισχύσουν πανελλαδικά».

Όπως είπε, «το αν επαρκούν τα 17 Κέντρα Τραύματος θα φανεί στην εξέλιξη εφαρμογής του συστήματος», προσθέτοντας ότι «καλό είναι τα τρία Κέντρα Τραύματος στην Αθήνα να λειτουργούν όλο το 24ωρο».












Share.
Exit mobile version