Η πρόληψη είναι το μέλλον της ιατρικής και με αυτό το σκεπτικό η «Ομάδα Αιγαίου», σε συνεργασία με την ομάδα «W4Ο Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία» και τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas, ξεκινάει τη θαλασσινή «Χειμερινή Αποστολή 2016», από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των κατοίκων δυσπρόσιτων ακριτικών νησιών. 

Η αποστολή θα περιλαμβάνει δωρεάν εμβολιασμό κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου καθώς και ενημερωτικές δράσεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στους κατοίκους ακριτικών νησιών του Αιγαίου: σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Αρκιούς. 

Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης δράσης αναφέρθηκαν στις εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης στα συγκεκριμένα νησιά, των οποίων τα κέντρα Υγείας είναι μη επαρκώς στελεχωμένα, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Ανάμεσα στους εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου, υπάρχουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, που θα πραγματοποιήσουν δωρεάν ιατρικές, αιματολογικές/βιοχημικές εξετάσεις και θα δοθούν ενημερωτικές ομιλίες για τη σημασία της πρόληψης και τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων και παιδιών. Η Pfizer Hellas θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της αποστολής στα νησιά, ενώ επιπλέον θα δωρίσει 200 13δύναμα εμβόλια κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου.  

Ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas και υπεύθυνος του προγράμματος ΕΚΕ της εταιρείας, αναφέρθηκε στη συνεργασία με σημαντικούς συμμάχους που θέτει ισχυρές βάσεις στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, ιδίως για σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, που αργεί ιδιαίτερα να διαγνωστεί στους κατοίκους των νησιών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ούτε σε διαγνωστικά κέντρα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρατήρησή του ότι δεν περίμενε πως νησιά που το καλοκαίρι παρουσιάζουν έντονη τουριστική κίνηση, αλλάζουν τόσο το χειμώνα και οι κάτοικοί τους βρίσκονται αποκομμένοι από τη βασική ιατρική ενημέρωση και φροντίδα.  

Αντίστοιχα και ο κ. Απόστολος Μπιλίρης, πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου, αφού αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στον τομέα της Υγείας οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, τόνισε την έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης που έχουν οι άνθρωποι στο κλειστό περιβάλλον των νησιών. 

Στη Χειμερινή Αποστολή φέτος μετέχει και η ομάδα «W4Ο Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία», με σκοπό την υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού των νησιών για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, με δεδομένο μάλιστα ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομάδας Αιγαίου, στα νησιά αυτά και ιδιαίτερα στην Πάτμο, παρατηρούνται σχετικά αυξημένα κρούσματα καρκίνου του μαστού, πολλά από αυτά δε, σε μεταστατικό στάδιο. 

Exit mobile version