Ο Δημήτριος Π. Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Διευθυντής στον Τομέα Παθολογίας στο Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Διευθυντής Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με κείμενό του στα social media προειδοποιεί ότι, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ζωής, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα νοσοκομεία.

Τι αναφέρει ο Δημήτριος Π. Μπόγδανος στο κείμενό του:

«Γινόμαστε ολοένα και περισσότερο κοινωνοί τριτοκοσμικών φαινομένων που ξεπερνούν την πραγματικότητα μιας ευνομούμενης σύγχρονης πολιτείας.

Ασθενείς με χρόνια νοσήματα που αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβιες θεραπείες αδυνατούν να προβούν στο νοσοκομείο μας και στην κλινική μας στο ΠΓΝ Λάρισας (όπως και σε άλλες κλινικές του ίδιου νοσοκομείου) λόγω της καταστροφής του οδικού δικτύου, της υπερχείλισης των ποταμών και του αποκλεισμού των περιοχών τους με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι τακτικές τους θεραπείες.

Παρά της καλές μας προθέσεις, η επίλυση των προβλημάτων αυτών μας ξεπερνά μιας και δεν δύναται η θεραπεία τους να γίνει σε κέντρα υγείας η σε αγροτικά ιατρεία ή ακόμη και σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Επίσης, ασθενείς υπό βιολογικούς παράγοντες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα (και επομένως ψυγεία) αδυνατούν να αποθηκεύσουν τα φάρμακά τους σε ψυγείο με κίνδυνο αυτά να αλλοιωθούν και να καταστραφούν και εκείνοι να μείνουν ακάλυπτοι.

Προσπαθούμε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και διαδικτυακά να ενημερωνόμαστε για τα επείγοντα και τα πιο σοβαρά προβλήματα ασθενών χωρίς πρόσβαση, αλλά αν δεν λυθούν άμεσα προβλήματα που αφορούν στην ελεύθερη και αδιάκοπτη πρόσβαση στο νοσοκομείο χρονίων ασθενών μπορεί να αντιμετωπίσουμε οδυνηρές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν. Τα ίδια αφορούν και σε ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά, νεφρολογικά κ.ά. προβλήματα και χρόνιες θεραπείες.

Συγχαίρουμε κυρίως τους οικείους και τους εθελοντές για τις ανυπέρβλητες προσπάθειες να συνδράμουν. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι προσπαθούν τα μάλα οι διασώστες και οι πυροσβέστες και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Και όλα αυτά επιπρόσθετα εκείνων που αφορούν στο γεγονός ότι πολλοί από τους ασθενείς μας έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί σωματικά και ψυχικά από τις πλημμύρες και τα όσα ακολούθησαν και χρειάζονται πλην της υλικής και ψυχολογική υποστήριξη».

Share.
Exit mobile version