Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Μια σπουδαία στιγμή για το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ήταν η υποστήριξη και συμμετοχή στο Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο «Χτίζοντας Γέφυρες στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Αθήνα.

Αποτίοντας φόρο τιμής στην αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ιδρύτρια του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», επιστήμονες από σημαντικά διεθνή παιδιατρικά ογκολογικά νοσοκομεία και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» βρέθηκαν στην Αθήνα και ένωσαν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους, κάνοντας πράξη το όραμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δεκαπέντε καταξιωμένοι γιατροί από το Children’s Hospital of Philadelphia (ΗΠΑ),το Princess Maxima Center for Pediatric Oncology (Ολλανδία), το HOPP Children’s Cancer Center Heidelberg (Γερμανία) και το The Hospital of Sick Kids Toronto (Καναδάς), με τους οποίους το ιατρικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» συνεργάζεται στενά, βρέθηκαν στην Ελλάδα και μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους συζήτησαν τις τελευταίες έρευνες, εξελίξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας τοποθετώντας με αυτό τον τρόπο την χώρα μας και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην παγκόσμια πρωτοπορία γύρω από τον παιδικό καρκίνο.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου παρακολούθησαν 130 γιατροί με φυσική παρουσία, και επιπλέον 216 γιατροί είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά από 15 χώρες: Αλβανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου συμμετείχαν οι διευθυντές των Μονάδων/Τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας: ο Καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Καττάμης και οι Διευθυντές ΕΣΥ Δημήτριος Δογάνης, Ευγένιος Γουσέτης, Βασίλειος Παπαδάκης.

Το «παρών» στην Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου έδωσε σύσσωμη και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αφιερωμένη στο έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη η τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου

Η Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Αντώνης Καττάμης, ήταν αφιερωμένη στο έργο, την προσφορά και την αφοσίωση της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

«Η αείμνηστη Ιδρύτριά μας και πολυαγαπημένη μου μητέρα, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είχε πάντα το όραμα να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς σύνορα για την υγεία των παιδιών.  Χάρη στην απόλυτη αφοσίωσή της σε αυτόν τον στόχο, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» και η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» έχουν συνάψει συμφωνίες και έχουν προχωρήσει σε συνέργειες και  συνεργασίες με μεγάλα Νοσοκομεία, Ιδρύματα και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.  Για τον λόγο αυτόν δεν μπορώ να φανταστώ πιο κατάλληλο και συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη της Ιδρύτριάς μας από αυτό το Διεθνές Συνέδριο που φέρνει κοντά  κορυφαίους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Σωματείου κυρία Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Παρουσίαση έργου Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ

Η Γενική Γραμμματέας Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Τζωρτζίνα Έλληνα και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και Υπεύθυνη του Τομέα Υγείας κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου – Δημοπούλου παρουσίασαν αναλυτικά το έργο του Σωματείου από το 1990 έως σήμερα.

Η κυρία Έλληνα μίλησε για την ξεχωριστή ματιά και την παρακαταθήκη της Ιδρύτριας του Σωματείου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: «Η αείμνηστη Ιδρύτριά μας υπήρξε μια πρωτοπόρος, μια Ηγέτης στον χώρο του Ανθρωπισμού, μια οραματίστρια που έφερε κοντά δύο έννοιες που φαινομενικά μοιάζουν ασύμβατες και διαφορετικές: την αγάπη και την επιστήμη.  Κατάφερε να μετουσιώσει την αληθινή αγάπη για τα παιδιά με καρκίνο σε σύγχρονες πρότυπες υποδομές για την αντιμετώπιση της νόσου, σε επιστημονικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασίες ανάμεσα σε  φορείς, Ιδρύματα, νοσοκομεία, επιστήμονες στον αγώνα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.  Και αυτή ίσως είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της.

Το πιο πολύτιμο μάθημα ζωής που εκείνη μας δίδαξε.  Πως η αγάπη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά είναι μια αληθινή πηγή δύναμης και δημιουργίας.  Κρατώντας λοιπόν αυτό το πολύτιμο μάθημα ζωής, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» συνεχίζει σταθερά στον δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης με την καθοδήγηση και την απόλυτη αφοσίωση της Προέδρου μας Χριστιάννας Βαρδινογιάννη στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου».

Οι 10 πρωταρχικοί άξονες προσφοράς του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ

Η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου  παρουσίασε τους 10 πρωταρχικούς άξονες προσφοράς του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και συγκεκριμένα:

  1. Δημιουργία και υποστήριξη της πρώτης αμιγώς παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην χώρα μας.
  2. Σχεδιασμό και κατασκευή της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων- Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», υπερσύγχρονης υποδομής- συγκροτήματος εμβαδού περίπου 15.000 τμ.
  3. Χρηματοδότηση και δωρεά στην Ογκολογική Μονάδα πλειάδων ιατρικών μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας εκατομμυρίων ευρώ.
  4. Στήριξη της Μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό.
  5. Δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους.
  6. Χρηματοδότηση για την παροχή υπηρεσιών ετήσιας υποστήριξης Συστήματος Ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα JACIE.
  7. Δημιουργία  Ξενώνα του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ.
  8. Ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από την Κοινωνική υπηρεσία και το  Κοινωνικό Ταμείο του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ.
  9. Χρηματοδότηση συνεδρίων για το προσωπικό του νοσοκομείου και τη μετάβαση του ιατρονοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού στο εξωτερικό.
  10. Δημιουργία του Προγράμματος Αδελφοποίησεων για τη δημιουργία συνεργασιών με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου.

Επιστημονικά συμπεράσματα του Συνεδρίου

Τα επιστημονικά συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου αποτελούν έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Οι συμμετέχοντες επιστήμονες παρουσίασαν και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά θέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της συνολικής αντιμετώπισης που χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σύγκριση μεταξύ της προσέγγισης της Αμερικής και της προσέγγισης της Ευρώπης, όπως αυτή παρουσιάστηκε και από τους Έλληνες ιατρούς, οι οποίοι  συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες κοινές Ευρωπαϊκές προσπάθειες και μελέτες στο χώρο της παιδιατρικής ογκολογίας. Στο συνέδριο, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα πάνω στη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση για διάφορους τύπους κακοηθειών, όπως το νευροβλάστωμα, τους νεφρικούς όγκους και τα χαμηλόβαθμα γλοιώματα.

Εκτενείς συζητήσεις και παρουσιάσεις έγιναν πάνω στις αιματολογικές κακοήθειες, με έμφαση στις νεότερες θεραπείες, όπως καινούργια φάρμακα, στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπείες και οι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες θεραπείες με CAR–T cells. Οι τελευταίες παρουσιάστηκαν από τους Καθηγητές Stefan Grupp και Stephen Hunger από το Children’s Hospital of Philadelphia που έχουν πρωτοστατήσει στην εξέλιξη τους, ενώ συζητήθηκαν και τα αρχικά αποτελέσματα από τις αντίστοιχες προσπάθειες της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις για τις μοριακές αναλύσεις και εργαστηριακές εκτιμήσεις ευαισθησίας στα φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν στην εξατομίκευση της θεραπείας και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας ακόμα και σε ασθενείς με ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση, καθώς και στη συμμετοχή της Ελλάδας στη αντίστοιχη διεθνή μελέτη ΙNFORM.

Τα σημαντικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στοιχειοθέτησαν την ανάγκη για έλεγχο για σύνδρομα προδιάθεσης για καρκίνο αλλά και τις δυσκολίες στην διαχείριση της αντίστοιχης πληροφορίας προς τις οικογένειες. Η ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση των παιδιών με κακοήθειες έγινε εμφανής μέσω των παρουσιάσεων πάνω στην ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, στο ρόλο της διατροφής και του μικροβιώματος, και στους τρόπους διαχείρισης της προφύλαξη από λοιμώξεις.

Σημαντική στιγμή της ημερίδας ήταν η επιστημονική παρουσίαση πάνω στα επιτεύγματα του Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Share.
Exit mobile version