Ο Ξανθός άφησε την ΠΦΥ στην τύχη της.

Με μισθούς πείνας δεν μπορεί να γίνει σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Υπουργείο Υγείας, δηλώνει ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος Ευάγγελος Τούλης, στο DailyPharmaNews, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί επανειλημμένως διάλογος με την Αριστοτέλους για το σχεδιαζόμενο Νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές της ΠΦΥ, χωρίς όμως ανταπόκριση.

«Κατά καιρούς έχουμε συζητήσει διάφορα για το θέμα, με τους εκπροσώπους της Πολιτείας και έχουμε παραδώσει τις προτάσεις μας. Τώρα όμως που έφτασε η ώρα να γίνει διάλογος, εμείς μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι συζητιέται το νομοσχέδιο. Το τι συζητάνε και με ποιους δεν το ξέρει κανένας».

Οι παθολόγοι για πάνω από 50 χρόνια και στο πρώην ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ και σε όλα τα ταμεία στην ουσία ήμασταν οικογενειακοί γιατροί, λέει ο κ Τούλης. «Δηλαδή αυτός ο θεσμός που τώρα πάει να εφαρμοστεί ξανά, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε μία προσπάθεια, με μεγάλη όμως προχειρότητα. Έγιναν κάποιες δημόσιες δομές, οι οποίες επανδρώθηκαν με λεφτά από ΕΣΠΑ και εξ αυτού με χαμηλούς μισθούς. Και για αυτό ποτέ δεν επανδρώθηκαν σωστά. Από την άλλη πήγαν να κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς , αλλά με πολύ χαμηλή αμοιβή, η οποία δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα του ιατρείου για τον αριθμό των ασφαλισμένων τους οποίους θέλαν να καλύψουμε. Και για αυτό και δεν προχώρησε. Και μάλιστα τότε υπήρξε μία συνάντηση με τον Υπουργό τον κύριο Ξανθό, ο οποίος και το σταμάτησε και έκτοτε αφέθηκε το σύστημα στην τύχη του».

Είμαστε γιατροί τριών ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Τούλη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες υποειδικότητες της παθολογίας, οι οποίες έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για 200 επισκέψεις το μήνα με αυτό το σύστημα που ίσχυε επί χρόνια και για τους παθολόγους. «Για παθολόγους, γενικούς γιατρούς, και παιδιάτρους αυτό έχει καταργηθεί και δεν υπάρχει καμία σύμβαση, πλην ελαχίστων οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι είχαν ενταχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχουν και οι πιστοποιημένοι ιδιώτες που αμείβονται απευθείας από τον ασθενή. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει διαφορά με τους υπόλοιπους γιατρούς. Στην ουσία είμαστε γιατροί τριών ταχυτήτων. Και αν προσθέσουμε και τα νοσοκομεία, λόγω ανεπάρκειας και ανοργανωσιάς του συστήματος, στην ουσία κάνουν από Πρωτοβάθμια μέχρι τριτοβάθμια περίθαλψη, χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να οργανωθεί σωστά η ΠΦΥ».

Εμείς έχουμε κάνει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις, λέει ο κ. Τούλης, οι οποίες βέβαια εξαρτώνται από το τι λεφτά θέλει να διαθέσει το υπουργείο. «Έχουμε κάνει πρόταση για ετήσια κατά κεφαλήν αποζημίωση με το σύστημα capitation, το οποίο όμως θα πρέπει οικονομικά να καλύπτει τις ανάγκες του γιατρού, γιατί για να εξυπηρετήσεις 2,5 χιλιάδες ασφαλισμένους σωστά για ένα χρόνο, καταρχάς χρειάζεται γραμματειακή υποστήριξη. Διότι πιο πολύ ώρα χρειάζεται κανείς για να γράψει, παρά για να εξετάσει πολλές φορές. Αλλά για να έχεις γραμματειακή υποστήριξη θα πρέπει να έχεις και ανάλογο μισθό. Εάν το σύστημα θέλει να έχει τον συγκεκριμένο γιατρό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δεν μπορεί να του δίνει ενάμιση και δύο χιλιάρικα το μήνα. Δηλαδή η αμοιβή με το capitation θα πρέπει να είναι της τάξης του 60-80 ευρώ ανά ασθενή το χρόνο.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα του μικτού συστήματος, όπου θα υπάρχουν οι γιατροί που θα λειτουργούν με capitation, αλλά και γιατροί που να μην είναι συμβεβλημένοι. Με μισθούς και αποζημιώσεις πείνας δεν μπορεί να γίνει σωστή Πρωτοβάθμια περίθαλψη».  

 

Share.
Exit mobile version