Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου να καλυφθούν οι εφημερίες του Αυγούστου μόνο από αγροτικούς γιατρούς, χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ η σχετική απόφαση της διοίκησης του Κέντρου Υγείας που ελήφθη λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης της δημόσιας δομής, ανακοινώθηκε προφορικά στους αγροτικούς γιατρούς με την Ομοσπονδία να καλεί τους νέους γιατρούς να μην αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Μη δεχτείτε εφημερίες χωρίς ειδικευμένους γιατρούς λέει η ΟΕΝΓΕ


Η εφημερία με έναν νέο πτυχιούχο ιατρικής που δεν έχει καν ξεκινήσει εκπαίδευση στην ειδικότητα, χωρίς την παρουσία ειδικευμένου είναι παράνομη, ενάντια στην ιατρική δεοντολογία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών επισημαίνει επίσης η ΟΕΝΓΕ αιτιολογώντας την οδηγία που έδωσε στους αγροτικούς γιατρούς να μην υλοποιήσουν την απόφαση της διοίκησης του Κέντρου Υγείας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει:

«Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ ενημερώθηκε ότι στο Κέντρο υγείας Άνω χώρας Ναυπακτίας (νόμου Αιτωλοακαρνανίας, αρμοδιότητας 6ης ΥΠΕ) οι εφημερίες του μηνός Αυγούστου αποφασίστηκε να καλυφθούν μόνο από αγροτικούς γιατρούς, χωρίς ειδικευμένο σε εφημερία πάρα μόνο κάποια Σαββατοκύριακα. Η επίσημη, προφορική πάντα, ενημέρωση προς τους συναδέλφους αγροτικούς είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.

Είναι προφανές ότι εφημερία γιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, δηλαδή νέου πτυχιούχου ιατρικής που δεν έχει καν ξεκινήσει εκπαίδευση στην ειδικότητα, χωρίς την παρουσία ειδικευμένου είναι παράνομη, ενάντια στην ιατρική δεοντολογία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και θέτει τους γιατρούς ενώπιον ευθυνών που δεν τους αναλογούν.

Η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, η συνεχής απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι αμελητέες σε αριθμό προκηρύξεις δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.

Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την κατάσταση και πρέπει άμεσα να λύσει το ζήτημα.
Καλούμε τους συναδέλφους αγροτικούς γιατρούς να μη δεχτούν επ’ ουδενί να παραβούν το νόμο και να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Share.
Exit mobile version