Το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ ενέκρινε την Τρίτη τις συστάσεις της Κομισιόν για επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους, όπως στους ανοιχτούς χώρους των καφετεριών, τις παιδικές χαρές και τις στάσεις των μέσων μεταφοράς.

Η απαγόρευση που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αφορά μόνο το παραδοσιακό τσιγάρο αλλά και νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή αυτά της θέρμανσης καπνού τα οποία είναι και δημοφιλή στους νέους.

Σύμφωνα με το Euronews, η επέκταση της απαγόρευσης δεν είναι δεσμευτική και κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει αν θα την εφαρμόσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ευρωβουλή ανάμεσα στους υποστηρικτές των ατομικών ελευθεριών και αυτούς που ζητούν περισσότερα νομοθετικά μέτρα κατά του καπνίσματος. Αντίστοιχα, επιφυλάξεις εκφράστηκαν και στο Συμβούλιο Υπουργών με την Ελλάδα να απέχει από τη σχετική ψηφοφορία θεωρώντας ότι οι συστάσεις της Κομισιόν είναι ανεφάρμοστες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας τόνισε ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας πρέπει να προτείνονται μέτρα με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Σημείωσε επίσης ότι τα μορφολογικά, κλιματολογικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση για τον σχεδιασμό της εφαρμογής της και επανέλαβε ότι η επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα (Tobacco Product Directive), πρέπει να να προκύψει από εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων και αξιολόγηση με ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων και εξελίξεων.

«Οποιαδήποτε αναθεώρηση της χωρίς να έχει γίνει η παραπάνω προετοιμασία, θα είναι βιαστική και δε θα επιτρέπει την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας χθες στις Βρυξέλλες, το 2023, υπολογίστηκε πως το 54% των σημερινών και των παλαιότερων καπνιστών στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά πριν από την ηλικία των 19 ετών και το 14% πριν από την ηλικία των 15 ετών, κατά την παιδική ηλικία.

Share.
Exit mobile version