Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για Ιό Δυτικού Νείλου και Μικροβιακή Αντοχή.

Ο ΕΟΔΥ εκσυγχρονίζεται, οργανωτικά και σε ανθρώπινο δυναμικό, επισήμανε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζοντας πως, «μετά από 32 χρόνια, θα έχουμε το πρώτο οργανόγραμμα θεσμοθετημένο. Έχουμε προκηρύξει για να πάρουμε 106 άτομα, επιστημονικό προσωπικό. Ξεκινάμε πρόγραμμα εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου. Θα εκπαιδεύσουμε 20 άτομα με ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιδημιολόγου πεδίου και θα κάνουμε περιφερειακές δομές».

«Ήδη όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη λειτουργήσαμε τον ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος και θα φέρουμε και εδώ επιδημιολόγους πεδίου. Θα πάνε σε επτά περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας και συνεργαζόμενα εργαστήρια. Θα έχουμε από δύο επιδημιολόγους πεδίου στο κάθε περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας. Επίσης θα κάνουμε και διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Οργανωτικά θα κάνουμε οργανόγραμμα, κάνουμε διαδικασίες και θα πιστοποιηθούμε. το δεύτερο που θέλουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το RRF και ευρωπαϊκά προγράμματα να ψηφιοποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε  τον οργανισμό», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Πιο συγκεκριμένα «θα αποκτήσουμε ένα πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των συστημάτων καταγραφής. Θα δημιουργήσουμε καινούργια συστήματα καταγραφής σε εργαστηριακό reporting, όλα ηλεκτρονικά ψηφιακά. Θα μπαίνουμε στον ιατρικό φάκελο, θα παίρνουμε από τα εργαστήρια, θα παίρνουμε αυτόματα τα λοιμώδη που μας ενδιαφέρουν και μέσα από το RRF που είναι μεγάλο πρόγραμμα και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι η ευκαιρία του οργανισμού να αλλάξει σελίδα».

Τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

«Όλη αυτή η αλλαγή στο κλίμα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει ευνοήσει πάρα πολύ τα κουνούπια και ιδιαίτερα τους διαβιβαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον δρ. Αντώνη Μιχαηλάκη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ερευνητή, Εντομολόγο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ «πρόκειται για μια ασθένεια όπου πρέπει να τη σκεφτόμαστε ακριβώς όπως το κρυολόγημα. Θα είναι κάτι που θα έχουμε κάθε καλοκαίρι. Απλά δεν γνωρίζουμε την έντασή του και την εξέλιξή του. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες καινούριες ασθένειες, όσον αφορά τον χρόνο που εμφανίζονται, όπως είναι ο Δάγκειος, με Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία να έχουν κάποια κρούσματα και σε εμάς επίσης, υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα, κυρίως για να αποτρέψουμε ένα νέο διαβιβαστή που υπάρχει στην Κύπρο».

Για κάποια μικρόβια το ποσοστό αντοχής φτάνει και το 90%

«Αυτό που μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό, είναι το θέμα της μικροβιακής αντοχής, το οποίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, τόνισε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ και σημείωσε πως, «στην περιοχή της Μεσογείου οι χώρες οι δικές μας, έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζονται πολύ- ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία δύσκολα θεραπεύονται με τα αντιβιοτικά που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας. Η κατάχρηση που έχει κάνει το ανθρώπινο είδος, έφτασε σε σημείο τέτοιο, που τα μικρόβια έχουν αποκτήσει πλέον αντοχή».

«Στη χώρα μας έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό, υπάρχουν και μικρόβια που το ποσοστό της αντοχής φτάνει και το 90% των στελεχών που απομονώνονται. Που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν επί του παρόντος τουλάχιστον υπάρχουν καινούργια αντιβιοτικά, τα οποία όμως όλο και λιγοστεύουν και θα λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο. Επομένως πρέπει να κάνουμε κάτι να δράσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να σταματήσει η κατάχρηση», εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου.

 «Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την μικροβιακή αντοχή και πλέον μιλάμε για λοιμώξεις που συνδέονται με τη φροντίδα υγείας και αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο των δράσεών του, έχει πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται και το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε η επίκουρη καθηγήτρια νοσηλευτικής λοιμώξεων, τμήμα νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, επιστημονικός σύμβουλος του γραφείου προέδρου ΕΟΔΥ Μαρία Τσερώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version