Δεν έχουν τέλος οι ελλείψεις των ιατρών παθολόγων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παρά τη σχεδόν υποχρεωτική επιστράτευση και των ιδιωτών ιατρών σε πολλές περιοχές της χώρας για την κάλυψη των ελλείψεων που μαστίζει τα δημόσια νοσοκομεία ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας καταγγέλλει την υποχρεωτική μετακίνηση 10 παθολόγων του ΕΣΥ από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες για να καλύψουν τα κενά στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Νέα εντέλλεσθε της 2ας Αυγούστου 2024! 10 παθολόγοι του ΕΣΥ από Νοσοκομεία, ΤΟ.Μ.Υ, ΠΕ.Δ.Υ και Κέντρα Υγείας των Σερρών και της Θεσσαλονίκης πρόκειται να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Τα ίδια συμβαίνουν στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές εξουθενώνοντας τους Παθολόγους του ευρύτερου δημόσιου τομέα σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά, απειλώντας τους ιδιώτες Παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της Συνταγματικότητας».

Και συνεχίζουν σχετικά με της εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας των παθολόγων και πως αυτή σχετίζεται με την έλλειψη γιατρών:  «Προκειμένου να υπάρχουν Παθολόγοι σε αυτή τη χώρα, πρέπει κατά πρώτον να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά την απόκτηση αυτής και τουλάχιστον να διπλασιασθούν ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τους η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη λύση για την κάλυψη των κενών και όχιημίμετρα, κάνοντας αναφορά στην συμβολή των ιδιωτών στο ΕΣΥ αλλά και στην δυνατότητα που δόθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η δήθεν ικανοποίηση ενός αιτήματος ιατρών του ΕΣΥ να τους επιτραπεί ιδιωτικό έργο, μόνον πρόσθετα προβλήματα, αλλά και διαφορετικών ταχυτήτων ιατρούς θα δημιουργήσει. Η κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών με λεονταρισμούς και απαξίωση δεν θα οδηγήσει πουθενά, εκτός εάν το υπουργείο σκοπεύει στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών που δημοσίως υποσχέθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα υπάρξει μόνιμη λύση, να μας οδηγήσει «αλυσοδεμένους» στις εφημερίες».

Share.
Exit mobile version