Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Μια 60χρονη γυναίκα από τη Μασσαλία γίνεται η πρώτη περίπτωση θεραπευμένου ασθενούς με HIV στη Γαλλία και ο όγδοος ασθενής στον κόσμο που κατορθώνει να θεραπευτεί από τη μόλυνση HIV, μετά από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η ασθενής, η οποία ήταν υπό την ιατρική περίθαλψη και παρακολούθηση του Κέντρο Πληροφοριών και Φροντίδας για την Ανθρώπινη Ανοσοανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων της Μασσαλίας, διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε ύφεση μετά από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών που πραγματοποίησε το 2020.

Πρόκειται για ένα ιατρικό ορόσημο που έχουν επιτύχει μόνο επτά άνθρωποι στον κόσμο, 42 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού που ευθύνεται για το AIDS, από ερευνητές του Ινστιτούτο Παστέρ.

Η θεραπεία που είναι εφαρμόσιμη σε όλους τους ασθενείς με HIV

Η 60χρονη γυναίκα, που αποκαλείται πλέον «ο ασθενής της Μασσαλίας», διαγνώστηκε με HIV το 1999 και ένα χρόνο μετά εμφάνισε οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Μετά από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών που οδήγησε σε θεραπεία της λευχαιμίας, η ασθενής συνέχισε την αντιρετροϊκή της αγωγή για τρία ακόμη χρόνια», μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε εκτενείς ιολογικές εξετάσεις, όπως δοκιμές υπερευαίσθητου ιικού φορτίου, δοκιμές καλλιέργειας ιών και έλεγχο για αναζήτηση για προϊικού DNA. Όλα τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε η 60χρονη γυναίκα βγήκαν αρνητικά για παρουσία HIV στον οργανισμό της.

Μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον HIV εν μέρει επειδή απαιτεί την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου που έχει προσβληθεί από καρκίνο με χημειοθεραπεία και μερικές φορές ακτινοβολία και την αντικατάστασή του με το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ενός δότη. 

Σε πέντε από τις επτά περιπτώσεις οριστικής ή πιθανής θεραπείας του HIV, οι γιατροί βρήκαν δότες που είχαν σπάνια, φυσικά ελαττώματα και στα δύο αντίγραφα ενός γονιδίου που δημιουργεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται CCR5, στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Τα περισσότερα στελέχη HIV συνδέονται με αυτή την πρωτεΐνη για να μολύνουν τα κύτταρα. Χωρίς τις λειτουργικές πρωτεΐνες CCR5, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι ανθεκτικά στον HIV.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή δεν είναι μια μεγάλης κλίμακας θεραπεία που είναι εφαρμόσιμη σε όλους τους ασθενείς με HIV, καθώς συνοδεύεται από πλήθος επιπλοκών. Αυτή η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν ένας ασθενής με HIV αναπτύσσει μια άλλη παθολογία, έναν καρκίνο του αίματος που απαιτεί μεταμόσχευση μυελού των οστών.  Όλοι οι ασθενείς που έχουν θεραπευτεί από τον ιό HIV έπασχαν από αιματολογικές κακοήθειες, κυρίως οξεία λευχαιμία., όπως και η ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία στη Μασσαλία» εξηγεί ο Δρ. Raynier Devillier, επικεφαλής του τμήματος Αιματολογίας και Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών – Ινστιτούτο Paoli Calmette (IPC).

Όπως αναφέρεται στο κοινό δελτίο τύπου που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα δημόσια νοσοκομεία της Μασσαλίας, «αυτή η πρόοδος, αν και δεν μπορεί να γενικευτεί σε όλους τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV λόγω των σοβαρών επιπλοκών και παρενεργειών που σχετίζονται με το αλλομόσχευμα, ανοίγει ωστόσο νέες προοπτικές για την έρευνα γύρω τον ιό HIV».

Τι είναι ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)

Ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Το AIDS αποτελεί το καταληκτικό στάδιο της λοίμωξης από τον ιό HIV, κατά το οποίο ο οργανισμός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει,  χωρίς θεραπευτική αγωγή, λοιμώξεις που απειλούν τη ζωή.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται οριστικά θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό HIV, υπάρχουν ωστόσο αντιρετροϊκές (ARV) θεραπείες που αντιμετωπίζουν την λοίμωξη και επιβραδύνουν  την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό. Οι αντιρετροϊκές θεραπείες βοηθούν τα περισσότερα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Share.
Exit mobile version