Εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε πολίτη που έχει επηρεαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Αττική παρέχει η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 του υπουργείου Υγείας.

Είτε έχετε επηρεαστεί άμεσα από τις φωτιές είτε αισθάνεστε την ανάγκη να μιλήσετε για ό,τι σας βαραίνει, μπορείτε να καλέσετε από σταθερό ή κινητό χωρίς χρέωση, στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και να μιλήσετε με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα σας ακούσουν και θα σας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Η τηλεφωνική γραμμή 10306 απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας, δωρεάν και ανώνυμα, όλο το 24ωρο.

Παρεχόμενες υπηρεσίες και προγράμματα της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, με αρχικό σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την τηλεφωνική υποστήριξή τους για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Η γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιατρική Σχολή – Α’ Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και του Υπουργείου Υγείας – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Τηλεφωνική Γραμμή 10306, συνέχισε την λειτουργία της και μετά την πανδημία του Covid-19 και σήμερα αποτελεί μια τηλεφωνική γραμμή «πρώτων ψυχικών βοηθειών» που προσφέρει:

· Ψυχολογική Υποστήριξη.

· Ψυχοκοινωνική Μέριμνα.

· Υποστήριξη Οικογενειών, Παιδιών και Εφήβων.

· Ψυχολογική υποστήριξη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές.

· Προγράμματα εξ Αποστάσεως Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.

· Παραπομπή σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ).

· Πρόγραμμα Βραχείας Ενδυνάμωσης και Συμβουλευτικής.

· Πληροφόρηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Σκοπός της Γραμμής 10306 είναι η παροχή υποστήριξης, πληροφόρησης και καθοδήγησης, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους.

Επιπλέον, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη για την ενδυνάμωση της σχέσης γονέα-παιδιού, με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων.

Στη γραμμή μπορούν, να απευθύνονται και όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, που χρήζουν μερικής ή ολικής φροντίδας.

Share.
Exit mobile version