Οι ασθενείς με την κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, την κολπική μαρμαρυγή που δεν λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία, που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για άνοια και θάνατο, δείχνει μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο ενός ασθενούς να αναπτύξει θρόμβους αίματος στην καρδιά που μπορεί να σπάσουν, να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Τα αντιπηκτικά που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αυτών των θρόμβων ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους σοβαρής αιμορραγίας, επομένως οι γιατροί μερικές φορές απέχουν από τη συνταγογράφηση τους σε ασθενείς που πιστεύεται ότι διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αλλά το εγκεφαλικό μπορεί να μην είναι το μόνο αποτέλεσμα για το οποίο πρέπει να υπάρχει ανησυχία, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα.

Ακόμη και οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή με χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη λεγόμενη αγγειακή άνοια, δηλαδή, γνωστικά προβλήματα που προκαλούνται από τη διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, εξηγεί η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (5/6) στο Nature Medicine.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 36.340 ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης με διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, χαμηλό αντιληπτό κίνδυνο εγκεφαλικού με βάση κλινικούς παράγοντες κινδύνου και στους οποίους δεν συνταγογραφήθηκαν από του στόματος αντιπηκτικά. Συγκρίθηκαν με 117.298 παρόμοιους ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Με τους μισούς ασθενείς να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 5 χρόνια και αφού λήφθηκαν υπόψη μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου, τα ποσοστά πρώτων εγκεφαλικών επεισοδίων και θρόμβων αίματος στις αρτηρίες ήταν ο καθένας περισσότερο από 100% υψηλότερα στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν έλαβαν θεραπεία. Αυτή η ομάδα είχε επίσης 44% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης και 68% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακής άνοιας.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει ότι η κολπική μαρμαρυγή χωρίς θεραπεία προκάλεσε αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Απαιτούνται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να καθοριστεί εάν αυτοί οι ασθενείς με «χαμηλό εγκεφαλικό» με κολπική μαρμαρυγή «θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την προηγούμενη χρήση από του στόματος αντιπηκτικών για τη βελτίωση της πρόγνωσής τους και την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης», εξήγησαν οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη 1.657 ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (6/6) στο Blood Advances από διαφορετική ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η προσπάθεια περιορισμού των κινδύνων αιμορραγίας που σχετίζονται με τα αντιπηκτικά, συνταγογραφώντας μια δόση χαμηλότερη από τη συνηθισμένη, είναι πιθανό να αποτύχει.

«Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν χαμηλές δόσεις αντιπηκτικών φαρμάκων παρουσίασαν περισσότερα αιμορραγικά επεισόδια κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θεραπείας, σε σύγκριση με παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν τυπικές δόσεις των ίδιων φαρμάκων», ανέφεραν οι ερευνητές.

Share.
Exit mobile version