Οι υγειονομικές αρχές της Ινδονησίας διερευνούν δεκάδες νέα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης σε σχολεία της επαρχίας Γιογκιακάρτα, μετά την αδιαθεσία σχεδόν 700 μαθητών που κατανάλωσαν γεύματα από το κυβερνητικό πρόγραμμα δωρεάν σχολικών γευμάτων, μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Πραμπόβο Σουμπιάντο.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Μαζική αδιαθεσία σε δύο σχολεία – 700 παιδιά στο νοσοκομείο
Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, περίπου 660 μαθητές από δύο σχολεία στην περιοχή Γκουνουνγκιντούλ της Γιογκιακάρτα παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, μετά την κατανάλωση γευμάτων που παρασκευάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η επικεφαλής της περιφέρειας, Έντα Σουμπέκτι Κουνταρινίνσιχ, ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram ότι όλα τα παιδιά έλαβαν ιατρική φροντίδα και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Έρευνα για τα αίτια – Προβλήματα αποθήκευσης και καθυστερημένες παραδόσεις
Σύμφωνα με το Εθνικό Οργανισμό Διατροφής (BGN), που συντονίζει το πρόγραμμα, οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια των περιστατικών, ενώ οι κουζίνες της περιοχής τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας.
Ο επικεφαλής του BGN, Ντάνταν Χινταγιάνα, δήλωσε στο Reuters ότι η κακή αποθήκευση των τροφίμων και οι καθυστερήσεις στη μεταφορά των μαγειρεμένων γευμάτων αποτελούν τους πιο πιθανούς λόγους των επαναλαμβανόμενων δηλητηριάσεων.
«Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το φαγητό, αλλά η διαχείρισή του. Η καθυστέρηση στην παράδοση και η έκθεση των γευμάτων σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης», σημείωσε.
Πάνω από 15.000 περιστατικά δηλητηρίασης από την αρχή του έτους
Το πρόγραμμα δωρεάν σχολικών γευμάτων, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, αποτέλεσε κορυφαία πολιτική δέσμευση του Προέδρου Πραμπόβο για τη στήριξη των παιδιών από φτωχές οικογένειες και τη βελτίωση της διατροφής στα δημόσια σχολεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ JPPI, πάνω από 15.000 μαθητές σε όλη τη χώρα έχουν εμφανίσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από την έναρξη του προγράμματος έως τις 29 Οκτωβρίου.
Η JPPI έχει ζητήσει την προσωρινή αναστολή του προγράμματος, έως ότου εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας τροφίμων.
Περιορισμοί, προσαρμογές και κυβερνητικές παρεμβάσεις
Το BGN έχει ήδη δώσει οδηγίες για μείωση των μερίδων φαγητού, ώστε να διασφαλίζεται η φρεσκάδα και να περιοριστεί ο κίνδυνος αλλοίωσης.
Παράλληλα, την Τετάρτη (29/10), ο Πρόεδρος Πραμπόβο συγκρότησε ομάδα εποπτείας με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και του επικεφαλής του BGN, με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου και της ασφάλειας του προγράμματος.
Το πρόγραμμα διαθέτει προϋπολογισμό 171 τρισεκατομμυρίων ρουπιών (περίπου 10,3 δισ. δολάρια) για το 2025, ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους το BGN θα έχει απορροφήσει μόνο 99 τρισεκατομμύρια ρουπίες, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε διαθέσιμες κουζίνες, μόλις 11.000 σε όλη τη νησιωτική χώρα.
Παρά τις δυσκολίες, ο στόχος παραμένει φιλόδοξος: 70 εκατομμύρια μαθητές να λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν γεύμα έως το τέλος της χρονιάς, έναντι του αρχικού σχεδίου για 83 εκατομμύρια δικαιούχους.
Η πολιτική πρόκληση για τον Πρόεδρο Πραμπόβο
Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε ως πυλώνας κοινωνικής συνοχής και πολιτικής ευαισθησίας, εξελίσσεται πλέον σε πολιτικό τεστ αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του Προέδρου Πραμπόβο.
Οι επαναλαμβανόμενες δηλητηριάσεις και τα προβλήματα εφαρμογής αναδεικνύουν τις προκλήσεις του κρατικού μηχανισμού σε ζητήματα ποιότητας, ελέγχου και εποπτείας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές του τεράστιου νησιωτικού κράτους.
Η επιτυχία ή αποτυχία του προγράμματος θα κρίνει, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών στις κοινωνικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.
