Στον «αέρα» η φροντίδα υγείας των προσφύγων – απολύσεις υγειονομικών και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, είναι μερικές από τις επισημάνσεις που κάνει, σε δήλωσή του για το πρόγραμμα Philos, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, λήγει οριστικά το πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ, το οποίο από το 2017, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρείχε ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα στον προσφυγικό πληθυσμό, τόσο στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας όσο και στις όμορες δομές του ΕΣΥ.
«Η δίμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση μετά τις 31/12/2021 δεν αξιοποιήθηκε ώστε να διασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεων του υπηρετούντος προσωπικού και η βιώσιμη χρηματοδότηση ενός προγράμματος με θετική αξιολόγηση και αναγνωρισμένη κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Έτσι, σε λίγες μέρες, το πρόγραμμα Philos θα βρεθεί «στον αέρα», η φροντίδα υγείας των προσφύγων-μεταναστών θα διακοπεί, ενώ 670 συμβασιούχοι επαγγελματίες υγείας θα απολυθούν, παρότι καλύπτουν σταθερές και ανελαστικές ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού και αρκετοί από αυτούς παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες σε υποστελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Υγείας.
Οι δράσεις του προγράμματος Philos
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος Philos: «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις, όπως εξειδικεύονται στα εξής:
- Παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, συντονισμός εμβολιασμών στον εν λόγω πληθυσμό και εκτίμηση των συνθηκών υγιεινής των χώρων διαμονής των προσφύγων (πρόληψη εμφάνισης λοιμωδών και μη νοσημάτων0.
- Ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού δομών που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους τομείς της παιδιατρικής, της γυναικολογίας – μαιευτικής, της νοσηλευτικής και της ψυχικής υγείας, τη σύσταση και λειτουργία γραφείου υποδοχής και ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών στις δομές υγείας, την πρόσληψη διασωστών για την ενίσχυση των τομέων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που έχουν επιβαρυνθεί με διακομιδές λόγω της προσφυγικής κρίσης.
- Επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό των προγραμμάτων: ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου του προγράμματος, επιστημονική εποπτεία του, έλεγχο υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, συντονισμό και αντιμετώπιση επειγόντων συμβάντων, παρακολούθηση κάθε φάσης υλοποίησης, πρόσληψη προσωπικού, εκτέλεση διαγωνισμών, επίβλεψη συστήματος διαχείρισης και τεκμηρίωσης του οικονομικού αντικειμένου κλπ.
- Εκπαίδευση του προσωπικού που προσλήφθηκε για τις ανωτέρω δράσεις, αξιολόγηση συνολικά της υλοποίησης του προγράμματος και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και των επιστημονικών ευρημάτων.
Η συνολική εποπτεία της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος ανήκει στο υπουργείο Υγείας και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά για ιδεοληπτικού χαρακτήρα έλλειψη πολιτικής βούλησης να αναλάβει η Πολιτεία – και μάλιστα με ευρωπαϊκούς πόρους- την υγειονομική φροντίδα αυτών των ανθρώπων», τονίζει ο κ. Ξανθός.
«Η κυβέρνηση -όχι μόνο αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι “χωρίς μέριμνα για την υγεία των προσφύγων δεν υπάρχει προστασία της Δημόσιας Υγείας”-, αλλά υλοποιεί συστηματικά μια ξενοφοβική στρατηγική ακόμα και απέναντι στο θεμελιώδες δικαίωμα της υγείας, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας.
Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να εγγυηθούν με κάθε τρόπο την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του προσωπικού και, κυρίως, την ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών μιας πληθυσμιακής ομάδας ειδικής ευαλωτότητας . Όχι μόνο για λόγους ανθρωπισμού αλλά και για λόγους Δημόσιας Υγείας», καταλήγει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.