Καταργείται ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού με εγκύκλιο, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου. Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο: «Η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλής ενδημικότητας για τη φυματίωση και στις συνθήκες αυτές ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών της Α΄ Δημοτικού δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται  επικέντρωση στον εμβολιασμό κατά τη γέννηση (ή έως την ηλικία των 5 ετών)  των παιδιών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο». 

Επιπλέον, καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας Α΄ Δημοτικού δεν εφαρμόζεται πλέον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, κατόπιν εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έγιναν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκαν τα ακόλουθα: 

  1. Η  διακοπή της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο  BCG) στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού. 
  2. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τροποποιείται  ως ακολούθως: Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη  γέννηση  σε  νεογνά  αυξημένου κινδύνου, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:

– Νεογνά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες. 

– Νεογνά αθιγγάνων καθώς και  άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

– Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).

– Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης. 

– Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο  και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.  

– Ο εμβολιασμός  με  BCG  συστήνεται επίσης σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά  μέχρι και την ηλικία των 5 ετών, που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG.

Share.
Exit mobile version