Σε πορεία υλοποίησης νέα έργα και υπηρεσίες στον τομέα της υγείας

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Πολύς ο λόγος για τις συμπράξεις Δημοσίου- ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα έργα που ετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ ενός δημοσίου και ενός ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών.

Η συνηθέστερη μορφή ΣΔΙΤ είναι η σύμβαση «Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Συντήρησης και Λειτουργίας» (DBFMO) στο πλαίσιο της οποίας ανατίθενται στον εταίρο από τον ιδιωτικό τομέα όλα τα στάδια του έργου, από τη μελέτη έως την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση της υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Δυο τέτοια έργα βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης στο Υπουργείο Υγείας και αφορούν στην ανέγερση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη και την νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Γεννηματάς. Πέρα από αυτά, όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, εξετάζονται και άλλα υποψήφια μη ανταποδοτικά έργα ΣΔΙΤ στην Υγεία. «Πρόκειται για κοινωνικού χαρακτήρα έργα και υπηρεσίες, τις οποίες λειτουργεί το κράτος και το απολαμβάνουν δωρεάν οι πολίτες, όπως είναι για παράδειγμα η προσθήκη νέου σύγχρονου βιοϊατρικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία, ένας αξονικός ή ένας μαγνήτης, ο οποίος θα προσφέρεται ως υπηρεσία του ιδιωτικού τομέα προς το Νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιωτικοί φορείς αποπληρώνονται τακτικά από το κράτος σε βάθος χρόνου.

Αυτές οι τμηματικές καταβολές του δημοσίου ονομάζονται πληρωμές διαθεσιμότητας (availability payments). Αν όμως το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών ή λειτουργικότητας των υποδομών είναι χαμηλότερο από το οριζόμενο στη σύμβαση σύμπραξης, οι πληρωμές αυτές μειώνονται ανάλογα ή και αναστέλλονται έως ότου ο Ιδιωτικός Φορέας συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Μετά το πέρας της συμβατικής περιόδου λειτουργίας το έργο περιέρχεται στο Δημόσιο».

Οι ΣΔΙΤ πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης

Τα οφέλη των ΣΔΙΤ στην Υγεία περιλαμβάνουν τη βελτίωση των υποδομών (όπως για παράδειγμα την ανακαίνιση ή δημιουργία ενός νοσοκομείου), την καλύτερη διοίκηση έργου και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, τη βελτίωση του λειτουργικού σχεδιασμού, την παροχή υπηρεσιών με συνολικά χαμηλότερο κόστος, τη μεταφορά των κινδύνων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τονίζει ο κ. Κωτσιόπουλος.

Ωστόσο τα πιο σημαντικά οφέλη για το δημόσιο τομέα είναι σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, η δυνατότητα να πραγματοποιήσει ή να χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα, αφού πλέον μέσω ΣΔΙΤ δεν θα χρειαστεί να απελευθερώσει πόρους για την κατασκευή πχ ενός νοσοκομείου-το αναλαμβάνει ο ιδιωτικός φορέας, και παράλληλα έχει την δυνατότητα για ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός σημαντικού αριθμού έργων σε περιόδους όπου υπάρχουν περιορισμοί στους κρατικούς προϋπολογισμούς. «Οι ΣΔΙΤ μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης, συμπληρωματική προς τα παραδοσιακά κονδύλια. Συνεπώς, οι ΣΔΙΤ αποτελούν ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μοχλεύοντας ιδιωτικούς πόρους σε αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος».

 

Share.
Exit mobile version