Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με τίτλο «Η εντιμότητα επιτάσσει να πληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του». ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με γραπτή ανακοίνωσή του παίρνει θέση απέναντι στα όσα αναφέρει στο ψήφισμά που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευσή του στις 16 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Δαγρές εξέφρασε την έκπληξη του αναφορικά με δύο σημεία του ψηφίσματος όπου στο μεν ο ΣΦΕΕ διαφωνεί με το υπουργείο Υγείας στο θέμα της εξαίρεσης των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων από την ανάπτυξη του 25%, στο δεύτερο ζητά συμμετοχή και των υπόλοιπων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας στο clawback.
Ο κ. Δαγρές λοιπόν στην ανακοίνωσή του, αφού παραθέτει το σχετικό ψήφισμα του ΣΦΕΕ, στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε, στο ψήφισμα της Έκτακτης Γεν. Συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στις 16-12-2019, τον παρακάτω ισχυρισμό:
«Ο ΣΦΕΕ
Δεν συμφωνεί με τη λογική εξαιρέσεων κατηγοριών προϊόντων και απορρίπτει την, ως άνω, πρόταση του Υπουργείου επί της Αρχής, καθώς το κύριο πρόβλημα (Σ.Σ.: κατά τον ΣΦΕΕ) σχετικά με το clawback δεν αφορά στην κατανομή αυτού, αλλά στο υπέρογκο ύψος του.»
Βεβαίως, το πώς ακριβώς γίνεται αριθμητικώς να καταλογίζει κάποιος την ίδια ευθύνη υπέρβασης Φαρμακευτικής Δαπάνης:
– σε εκείνο το σκέλος της που βλέπει διαχρονικώς το μερίδιό του, σε αξίες, στο σύνολο της δαπάνης να μειώνεται (γενόσημα),
– σε σύγκριση με το άλλο σκέλος της δαπάνης που βλέπει συνεχώς και διαχρονικά το δικό του μερίδιό στη συνολική δαπάνη να αυξάνεται (ΦΥΚ),
αυτό αποτελεί ένα μυστηριώδες μαθηματικό παράδοξο, που μόνον σε λάθος εκτιμήσεις από την πλευρά του Συνδέσμου θα μπορούσε να αποδοθεί πειστικά.
Κατά δεύτερον, στο ίδιο ψήφισμα διαβάσαμε και τον εξίσου αλλόκοτο ισχυρισμό:
«Β. ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΦΕΕ
- ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020
Ως άμεσες προτεραιότητες για τον περιορισμό του clawback, εντός του έτους 2020, ο ΣΦΕΕ προκρίνει:
…Νο. 6: Συμμετοχή και των υπόλοιπων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας (Σ.Σ.: Μάλλον θα εννοούνται εδώ οι φαρμακαποθήκες και τα Φαρμακεία) στο clawback…»
Θυμίζουμε για μία ακόμα φορά στον ΣΦΕΕ τα εξής:
Πρώτον τα Φαρμακεία ήταν ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας τροφοδοσίας του πληθυσμού με φάρμακα ο οποίος υπέστη επιλεκτική απομείωση πόρων στο όνομα εξορθολογισμού της δαπάνης.
Μιλάμε για τις αλλεπάλληλες μειώσεις του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων.
Θυμίζουμε επίσης ότι μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας ποσοστού κέρδους ισοδυναμεί με μείωση τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων τζίρου.
Και θυμίζουμε ακόμα ότι τα Φαρμακεία έχουν πολύ μικρότερο περιθώριο κέρδους από τις παραγωγούς φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά τις πολυεθνικές.
Δεύτερον, η απομείωση αυτή του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων ουδόλως μείωσε την Εθνική Φαρμακευτική Δαπάνη, αφού η Δαπάνη αυτή ούτως ή άλλως είναι δεδομένη και συγκεκριμένη σε κλειστό προϋπολογισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Στην ουσία δηλαδή αυτό που έκανε η μείωση του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στην συνέχεια, ήταν απλώς να πάρει αδίκως χρήματα από τα Φαρμακεία και να τα δωρίσει απευθείας στις φαρμακοβιομηχανίες.
Α) Ο μοναδικός μαθηματικά σωστός τρόπος για απομείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης στο σκέλος των τιμών, ισο – ακριβοδίκαια αναμεταξύ των κρίκων της αλυσίδας τροφοδοσίας με φάρμακα, είναι η μείωση της εργοστασιακής τιμής των φαρμάκων και μόνο.
Με σταθερά περιθώρια κέρδους, αγορανομικώς καθορισμένα, μία απομείωση εργοστασιακής τιμής συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κέρδος των Φαρμακείων καθώς το ποσοστό είναι σταθερό.
Με απλά λόγια με μία μείωση εργοστασιακής τιμής δεν χάνει μόνο η φαρμακοβιομηχανία. Χάνουν επίσης και τα Φαρμακεία, αλλά έτσι συμμετέχουν όλοι στις θυσίες με τρόπο ισοακριβοδίκαιο.
Β) Clawback σημαίνει «μαζεύω τα νύχια μου πίσω». Είναι μία αλληγορική έκφραση που χαρακτηρίζει μία πολιτική η οποία αποτρέπει κάποιον που μπορεί να «απλώσει τα νύχια του μπροστά» ώστε να αυξήσει την σπατάλη στα φάρμακα, να προκληθεί δηλαδή τεχνητή ζήτηση.
Ο μόνος κρίκος της αλυσίδας τροφοδοσίας με φάρμακα που έχει τους μηχανισμούς και την τεχνογνωσία για να πετύχει κάτι τέτοιο είναι η βιομηχανία.
Και γι’ αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια να επιμεριστεί το clawback και σε άλλους κρίκους θα ήταν όχι απλά άλλη μία αδικία με σοβαρές συνέπειες για την προσβασιμότητα των ασθενών και τη βιωσιμότητα των Φαρμακείων, όπως αυτή που προαναφέρθηκε σε ό,τι αφορά το ποσοστό κέρδους, αλλά θα ήταν και απολύτως άγονη και ανεδαφική και δεν θα έφερνε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στον εξορθολογισμό της Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Είναι ειλικρινά λυπηρό που για μία ακόμα φορά ο ΣΦΕΕ συνεχίζει και εμμένει σε ατυχείς «προτάσεις».
Για τα Φαρμακεία, τους ασφαλισμένους, και την Πολιτεία, σκοπός είναι μία Φαρμακευτική Περίθαλψη και Δαπάνη που θα καλύπτει καθολικά και ισότιμα τις ανάγκες όλου του πληθυσμού με τα βέλτιστα εχέγγυα ποιότητας και ασφάλειας,
που θα σέβονται αληθινά, και δεν θα καμώνονται απλώς ότι τάχα σέβονται, τον ασθενή και το δικαίωμά του σε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης σταθερό, ισορροπημένο, λειτουργικό και υψηλού επιπέδου.
Και για να επιτευχθεί αυτό, ζωτικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εν αντιθέσει με συμπεριφορές κοντόφθαλμες, στενά κερδοσκοπικές, παραπλανητικές και εγωπαθείς-μικροσυντεχνιακές.
Συστήνουμε λοιπόν και στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) να φροντίσει κι εκείνος να αλλάξει στάση ως κοινωνικός εταίρος, και να αρχίσει να συμπλέει όπως και οι υπόλοιποι με τον παραπάνω ανώτερο σκοπό,
και όχι να συνεχίζει να πασχίζει υπογείως και με τεχνάσματα να φορτώνει τις δικές του υποχρεώσεις στις πλάτες τρίτων,
προκαλώντας δυστυχώς έτσι διάχυτο και εύλογο αίσθημα ανασφάλεια και δυσπιστίας στον χώρο του φαρμάκου και της Υγείας.
19-12-2019,
Δαγρές Γιάννης – Φαρμακοποιός
Μέλος ΔΣ ΦΣΑ & ΠΦΣ ΝΠΔΔ