Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι μπορεί να εμφανιστεί στον Λίβανο επιδημία χολέρας λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα χολέρας στον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι πολύ υψηλός. Την ίδια στιγμή καλεί το Ισραήλ να διασφαλίσει τη διενέργεια εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα.

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης της χολέρας μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων είναι πολύ υψηλός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, AbdinasirAbubakar, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Abubakar επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι μπορεί να εμφανιστούν στον Λίβανο κρούσματα χολέρας λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής μεταξύ των εκτοπισμένων.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι το κρούσμα χολέρας εντοπίστηκε σε Λιβανέζο υπήκοο που εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Ο ασθενής, με καταγωγή από την Αμουνίγιε του βορείου Λιβάνου, δεν είχε ιστορικό ταξιδιών.

Ο Λίβανος υπέστη την πρώτη επιδημία χολέρας μετά από 30 χρόνια, μεταξύ 2022 και 2023, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Χολέρα: Εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και το 2024, ο παγκόσμιος κίνδυνος να εκδηλωθούν επιδημίες χολέρας εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί πάνω από 342.000 κρούσματα και έχουν επιβεβαιωθεί 2.400 θάνατοι, ενώ το τρέχον διάστημα, σε 22 χώρες έχουν καταγραφεί ενεργές επιδημίες χολέρας.

H χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibriocholerae, μετά από κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής.

Η νόσηση προκαλεί στον ασθενή πολύ σοβαρή διάρροια και μερικές φορές έμετο. Η διάρροια είναι τόσο σοβαρή που ένα άρρωστο άτομο αφυδατώνεται γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες.Εάν τα λύματα με βακτήρια χολέρας μολύνουν με κάποιο τρόπο το πόσιμο νερό, κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, οι εστίες χολέρας μπορούν να εξαπλωθούν εξαιρετικά γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μόνο τα στελέχη του Vibriocholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες. 

Share.
Exit mobile version