Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι μια νέα εξέταση μέσω πολυπαραμετρικών υπερήχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή ουρολογίας Χασίμ Αχμέντ του πρώτου πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας “The Lancet Oncology”, πραγματοποίησαν σε επτά βρετανικά νοσοκομεία κλινική δοκιμή σε 370 άνδρες. Από αυτούς, οι 306 έκαναν τόσο πολυπαραμετρικό υπερηχογράφημα όσο και πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, ενώ στους 257 έγινε επίσης βιοψία. Οι 133 διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο, εκ των οποίων οι 83 με κλινικά σημαντικά καρκίνο που απαιτούσε θεραπεία. Το πολυπαραμετρικό υπερηχογράφημα βρήκε 66 περιπτώσεις κλινικά σημαντικού καρκίνου, έναντι 77 της πολυπαραμετρικής μαγνητικής.

Ο νέος διαγνωστικός έλεγχος μέσω υπερήχων έχασε μόνο 4,3% περισσότερα κλινικά σημαντικά περιστατικά καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη. Από την άλλη, η νέα τεχνική πολυπαραμετρικού υπερηχογραφήματος οδήγησε 11% περισσότερους ασθενείς να κάνουν βιοψία, σε σχέση με την πολυπαραμετρική μαγνητική, επειδή εμφάνισε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα (ύποπτες περιοχές στον προστάτη παρόλο που στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για καρκίνο).

Η πολυπαραμετρική μαγνητική εξέταση, η οποία ακολουθείται από στοχευμένη βιοψία (με βάση τα ευρήματα της προηγηθείσας μαγνητικής τομογραφίας), είναι σήμερα η προτιμώμενη μέθοδος από τους γιατρούς για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολυπαραμετρικοί υπέρηχοι μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση στην πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (που είναι δαπανηρή και χρονοβόρα) ως πρώτη απεικονιστική εξέταση, ιδίως αν η τελευταία δεν είναι διαθέσιμη. Η μελέτη με την ονομασία CADMUS δείχνει ότι και οι δύο εξετάσεις χάνουν από μόνες τους κλινικά σημαντικούς καρκίνους, συνεπώς αν συνδυαστούν, θα βελτιώσουν τη διαγνωστική ακρίβεια.

Όπως ανέφερε ο δρ Αχμέντ, «ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του και η αναλογία αυτή αναμένεται να αυξηθεί. Οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ένα από τα τεστ που χρησιμοποιούμε για να διαγνώσουμε τον καρκίνο αυτό. Αν και αποτελεσματική, αυτή η εξέταση κοστίζει πολύ, χρειάζεται έως 40 λεπτά για να γίνει και δεν είναι διαθέσιμη σε όλους. Επίσης υπάρχουν μερικοί ασθενείς που αδυνατούν να κάνουν μαγνητική τομογραφία, όπως όσοι έχουν κάνει αντικατάσταση ισχίου ή έχουν φόβο κλειστοφοβίας. Υπάρχει έτσι πραγματική ανάγκη να βρεθούν πιο αποτελεσματικές και φθηνότερες εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι ένας ειδικός τύπος εξέτασης με υπερήχους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δυνητική εξέταση για την ανίχνευση κλινικά σημαντικών περιπτώσεων αυτού του καρκίνου. Η εξέταση μπορεί να εντοπίσει τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη με καλή ακρίβεια, μολονότι οι μαγνητικές τομογραφίες παραμένουν ελαφρώς καλύτερες».

Ο καρκίνος του προστάτη – από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες – εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του προστάτη αυξάνονται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Ο συγκεκριμένος καρκίνος συνήθως αναπτύσσεται αργά και συμπτώματα όπως αίμα στα ούρα δεν εμφανίζονται εωσότου η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά. Συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 50 ετών, συχνά σε όσους έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI) είναι μια τεχνική απεικόνισης μέσω μαγνητικού τομογράφου, η οποία βοηθά τους γιατρούς να δουν αν όντως υπάρχει καρκίνος στον προστάτη και πόσο γρήγορα είναι πιθανό να αναπτυχθεί. Η πολυπαραμετρική υπερηχογραφία (muUSS) κάνει χρήση ενός ηχοβολέα, ο οποίος εισάγεται από το ορθόν και στέλνει ηχητικά κύματα που ανακλώνται στον προστάτη και στη συνέχεια μετατρέπονται σε εικόνες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(22)00016-X/fulltext#%20

Share.
Exit mobile version